用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPS vs CKY
樓主: iedummy
go

DBSPS vs CKY [複製鏈接]

引用:Quote:calbee6+發表於+16-2-14+12:44+IGCSE

原帖由 小曳人 於 16-02-14 發表
上面咪有jm話:賣田賣地囉!
得罪講句:又無磚頭,收入緊緊夠俾學費嘅,真係要好好考慮係咪應該讀cky
Exactly。

呢個咪就係我鐘意Cky, 但唔敢報嘅原因囉。

回覆:DBSPS vs CKY

4.4 For progression to IB Diploma, students are expected to attain a minimum of 3Bs and 3Cs in the IGCSE with additional requirements stated below:
i. A minimum of grade B in IGCSE for all Higher Level subjects, except
Mathematics;
ii. A minimum of grade A in IGCSE Mathematics for Higher Level Mathematics;
iii. A minimum of grade C in IGCSE for all Standard Level subjects.

For students who do not meet the above course selection requirement but achieved
minimum of 6Cs in the IGCSE are advised to opt for the IB Certificates.

4.5 In the event that a student cannot demonstrate the basic admission requirement stated in clause 4.4, each case will be reviewed on its merits to determine whether a DP would be beneficial to that student.

CKY呢個IB basic admission requirement算苛刻嗎? 據聞ESF都要考IGCSE, 有錯請更正.

引用:IGCSE+成績唔好俾CKY勸退定個學生自己選擇

原帖由 calbee6 於 16-02-14 發表
IGCSE 成績唔好俾CKY勸退定個學生自己選擇出國, 呢個係兩樣野黎架喎, 如果個家庭無能力出國咁個學生點算?有 ...
這些事學校有ever提過(你們有些還不是看這topic才知)嗎?家長會講畀人知點解讀讀下ib school要跳船讀UK al嗎(不是一直為避填鴨公開試而選cky嗎?)。那我點會知道數字丫?!

我讀本地學校又點會知咁多~~我有一個朋友是這樣case走了同大家分享罷了。

我現在已不知道這校發展了。

你們critically think 下啦。

引用:4.4+For+progression+to+IB+Diploma,+stude

原帖由 calbee6 於 16-02-14 發表
4.4 For progression to IB Diploma, students are expected to attain a minimum of 3Bs and 3Cs in the I ...
其他学校未必会公開資料, 聽過 IGCSE 考到 C 等同以前会考合格, 即 CKY 学生考少過6個 C亦未必可入 certificate

回覆:poonseelai 的帖子

你所講如我聽聞十分近似. 我朋友個仔考IGCSE, 佢話佢個仔唔洗點讀都8, 9個A, 當然好多野唔可以一概而論. 始終讀書係好個人.

再分享多一點我個人的睇法

如果一心喜歡/想揀傳統學校的家長,CKY真係唔適合你; CKY係適合那些想讀國際學校但又對國際學校有啲保留的人.

睇吓呢個帖: http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D2

>> " 唸IB要有良好學習效果,家長心態亦非常重要,要容許子女問「why」;他指出,曾有家長問老師,為何IB課程不用買教科書,他們反問家長,為何一名只有5歲的學生需要教科書,應鼓勵他們向有興趣方向發展。"

如果接受唔到上堂冇教科書, 咁IB校上堂冇教科書就會成為家長眼中的缺點.這些就是mis-match.

另外, 好多人都話不是個個人啱讀IB. 我唔同意. 要睇下個學生年紀, 小朋友到左13,14歲, 好多性格已定, 你可以話佢未必啱讀IB. 但係對於一個才5歲的小朋友,基本上冇呢個問題.

正如我之前講, 5歲, 可塑性甚強. IB 要乜? 語言能力/批判思維/邏輯思維/時間管理 , 你咪用12年去train up 個小朋友.  IB要的質素, 都係大學要既質素, 你唔會講話有人唔適合讀大學吧.

由細開始, 基本上係冇問題,因為一路落嚟的訓練係向住IB需要的品質. 有"適唔適合讀IB" 問題的, 是因為學生由小學到中三/中四,一直接受的是傳統學校的訓練. 去到中三/中四,學校offer可以揀dse or ib, 咁,就會出現有啲學生適合dse 有啲適合ib 的情況. 咁在傳統學校, 的確有一群叻的學生可以讀到ib, 而比較擅長於傳統學習的就留在dse(或者,換一個講法: 佢地唔適合讀IB). 就係咁而已.

咁,有乜誘因要由細就咁快決定IB 定DSE? ( 假設財政等等不是問題 ). 原因就係對於 " 教育 "的看法. 很多人是睇到為考DSE而接受的訓練的不足, 或者覺得既然DSE(改革之前的會考高考)也引入了IB原素, 所以安排小朋友入讀IB校.

所以, 對於一個13,14歲中學生, 佢過去6,7年的學習模式已經幫佢大致定型, 於是佢會有適唔適合讀IB的問題, 但對於一個5歲幼稚園畢業生來說, 冇呢個問題. 揀間好的學校(校風/學術/公開試成績)順住條路行就得啦.

如果仲係認為有小朋友唔適合讀IB? 咁我話一樣有人唔適合考DSE. 退一萬步, 傳統那種追求強烈竸爭/追逐分數名次/不斷填鴨再填鴨的教學方法, 我認為是不適合所有小朋友的成長.

cctung    發表於 16-3-14 11:03
sharons    發表於 16-2-19 11:21
adrio  若是幼園時期己運作補習型式的家長係蔡校真的不適合因為無書跟只有工作紙無考試範圍是否讀天書?補習老師也   發表於 16-2-18 09:27
LL222  well said  發表於 16-2-15 19:26

請容許我一問「why」 use a traditional exam to assess whether a student is suitable for ib diploma?

siden  其實呢様真係有啲怪  發表於 16-2-14 17:45

引用:再分享多一點我個人的睇法如果一心喜歡/想

原帖由 joyce1234 於 16-02-14 發表
再分享多一點我個人的睇法

如果一心喜歡/想揀傳統學校的家長,CKY真係唔適合你; CKY係適合那些想讀國際學校 ...

恕我直言。

你咁講,係表示你根本唔明白,每一個人都有長處短處,有些,係唔會隨時間及training 多少而有重大改變。

"對於一個才5歲的小朋友,基本上冇呢個問題.。5歲, 可塑性甚強. IB 要乜? 語言能力/批判思維/邏輯思維/時間管理 , 你咪用12年去train up 個小朋友.  IB要的質素, 都係大學要既質素, 你唔會講話有人唔適合讀大學吧。"

可以想像,亦恭喜你,你孩子應該冇以上問題。正如正常孩子的家長,係好難明白有語言能力或專注力不足的孩子及家長的無助及艱難。

語言能力/批判思維/邏輯思維/時間管理 , 你以為可以由5歲去train, train 到考IB了就ok「一定」程度夠分入本地大學嗎?(海外有比較低要求嘅大學另計)

你能理解某些孩子在這方面,train完係有進步,但有些進步不夠的拉牛上樹在IB校成績強差人意嗎?Train, 係會有進步,但要達到某一個水平入大學,冇那個資質你以為容易嗎?正如運動神經不好的孩子,你捉佢去操水練跑,進步一定是有的,但可以達到很好的水平嗎?

我在看自己兩位朋友,由終會考IB嘅IS grade 1 上到一個grade 6 一個grade 7, 兩個都有相同煩惱,小孩critical thinking/logical thinking train了日子也不短了,父母都用心guide, 都察覺小孩不適合IB模式應試,嘗試找非IB route嘅IS 走人。我就係正正見過有人有困難,才忍不住指出你的想法太天真太ideal。唔想有jm真以為train 足12年就一定搞得掂。

當然你可以説IB training 終身受用,這點我絶不反對。但正常父母總想孩子在大學入學試成績好一點,進得了大學的門吧?

最後,真係有人不適合讀大學某些very dependent on critical thinking and logical thinking 加寫大量paper嘅科目。那些朋友當然已經大學畢業,但寫文時痛苦十分,人寫兩晚搞掂佢寫足一星期,寫嘅紙同文教授評分不會太好。這些朋友,適合讀醫科藥濟呢類大量背誦但在undergrad 甚少寫文嘅科系。

公道地講,你嘅講法對大多數孩子都説得通。但,不是全部。

回覆:siden 的帖子

我當然係講大多數。當然總有個別例子。

siden  Anyway, thanks for sharing your view  發表於 16-2-14 18:07
siden    發表於 16-2-14 18:06

回覆:MrBeast 的帖子

Exactly! 而ESF 都係考完IGCSE再去IB.

回覆:siden 的帖子

調番轉,一樣有人不適合dse.

siden  當然  發表於 16-2-14 18:10

我的朋友用了10年的金錢和時間投資在cky,為了一個未有歷史的信念。他經歷了,現在你們聽了是賺了。當然學校也會從中學會了,改進了。所以我不知現在學校是否改革了……

只能說,可以選擇的話,我是不會做試驗品,我會看看歷史來選擇學校。

joyce1234  明白的. 不過講例子,我都有很多例子.  發表於 16-2-14 22:42

我朋友女兒初小插班CKY, 初初成績不太好, 是後來發力, 現已畢業就讀HKU. 她們都很喜歡CKY, 還極力推薦。平心而論, 每間學校有成功亦有失敗個案, 就算百年名校都會有人入唔到U.

兩間都是好學校,亦不是容易入到,如果真是考到又決定不到入那間,何不問問孩子究竟喜歡在那裡讀書,始終用家是他們,交給他們選擇吧

igcse 固然可以filter一下學生,但其實所有學校,是所有學校,都會用每年的大考來filter學生,不用等到考igcse.
cky有一半以上同學在igcse考得6A以上(也不算是很好的成績),所以考3C3B絕不困難,考不到這成績,讓你上IB也讀不上,最終也難考到及格的24分。

MrBeast  咁講有點兒hin 強,大部份其他一條龍學校合格便可升班  發表於 16-2-18 08:46

penguin_chick 發表於 16-2-17 22:59
igcse 固然可以filter一下學生,但其實所有學校,是所有學校,都會用每年的大考來filter學生,不用等到考ig ...
其實大多數中學都集中係中四中五用校內試嚟filter學生, 如成績不太理想, 會建議學生留班.

唔會年年咁做
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

adrio 發表於 16-2-18 09:40
回覆 hkpapa852 的帖子

对拔萃就算中文唔掂都不會請你留班,但蔡系初小時發現学生有一這不達準就會要求留班 ...
如我係另一帖所講:

其實我地呢一代既家長, 大多數都係香港傳統教育模式下長大, 就算佢地想小朋友去讀IB, 最後不少家長可能又要加番一大堆傳統教育模式既訓練(如補習)俾D小朋友, 根本完全違反了IB既原意.

其實不管讀那一種學制, 家長心態先係對小朋友學習同成長影響最大既一環

cctung  200% agreed  發表於 16-3-14 11:13
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

中學並非都集中在中四中五用校內試filter學生,學校是有留班限額,最多5%,如集中在中四中五留班,會做成中四太多學生,且會有點為時已晚。但留班線各有不同,有些兩、三科不及格便要留,有些主科一科不及格都要留。據說有些名校每年勸退一些,再吸納其他學校的精英,所以雖然收生靠計分和大抽獎,但仍能保持學術水平。

回覆 adrio 的帖子

拔萃就算中文唔掂都不會請你留班,這可能是要讓學生自由發展,自動學習,但也可能因此「害」了學生,因為無論男拔女拔的學生都是精英中的精英,至少是最佳的10%之內,而DSE中文達三級者有50%,他/她們即使更不喜歡中文,只要他/她們肯努力,要達三級一點不難。如果學校規定中文不及格者要留班,或要暑期參加補習班,八月尾重考,憑他/她們的聰明才智,肯定100%達標!而不會有男的30%不達三級,女的也有10%不達三級!

adrio   advice seem better  bec top 10 not easy in dg  發表於 16-2-19 10:09
‹ 上一主題|下一主題