用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPS vs CKY
樓主: iedummy
go

DBSPS vs CKY [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+16-02-11+發表係咪

原帖由 786 於 16-02-11 發表
係,就好似以前d中學考一定要會考咁……如果考得唔好,係會被勸無得上去的。這是頭一屆的事。現在我唔知了 ...
吓?冇得讀上去?咁一條龍係乜意思?

LL222 發表於 16-2-12 21:55
吓?冇得讀上去?咁一條龍係乜意思?
一條龍係指中小學駁埋. 無一間學校擔保上左中學之後點樣. 津中到中三都係一個關口. 只係CKY係中五係一個關口.

回覆:DBSPS vs CKY

津中中三有什麼關口?

Yanamami  揀科?  發表於 16-2-12 23:37

引用:我以為神校係一面倒,毋需置疑。 其實Cky+

原帖由 Czech098 於 16-02-03 發表
我以為神校係一面倒,毋需置疑。
其實Cky 有什麼範疇比DBS好呢?
因為選CKY 可以大抽獎

Buy cky的家長,應該就是唔想行傳統條路,應該唔介意無得抽獎喎。

回覆:786 的帖子

一條龍係指小學可直升中學,唔會㨂最top嘅50-85%篩選。而一個小朋友讀到IGCSE,如果讀唔上,考DSE亦未必考到大學,可以考慮local IVE課程,並非無出路!只是入得CKY,就一定認為要接上大學,不過即使一缐名校,讀唔上的中途巳被篩走,所以得唔得係學生的本質。當然比錢的用家係有要求的!

引用:一條龍係指小學可直升中學,唔會㨂最top嘅5

原帖由 Lamka 於 16-02-13 發表
一條龍係指小學可直升中學,唔會㨂最top嘅50-85%篩選。而一個小朋友讀到IGCSE,如果讀唔上,考DSE亦未必考到 ...
或者咁講,一間普通band 3唔洗錢既中學都去到dse大學入學試level.而cky一直都要學費卻到igcse o level就停步。就算在外國學校眼中,一個係大學入學試level,一個係o level. 所以有一定數量的小朋友要過uk補埋個a level. 當然不排除有家長想早些到英國讀書,但igcse這關也是一個重要的原因。

Lamka 發表於 16-2-13 10:32
一條龍係指小學可直升中學,唔會㨂最top嘅50-85%篩選。而一個小朋友讀到IGCSE,如果讀唔上,考DSE亦未必考到 ...

有cky offer 資質都唔會差 la, 我覺得係家長mismatch 多d。當然最初一兩年未必係親生仔就唔敢講了。

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-2-13+11:29+編

原帖由 MrBeast 於 16-02-13 發表
其實這是一個與時並進的問題。我覺得cky 的igcse要變番做optional甚至不要踫。

前幾年還有中學會考,還有十優港姐,大部份人都要有中學o level才算中學畢業。但引進了DSE,中學畢業就是大學入學試程度。那麼,這個igcse在香港就變得多餘。

那如果說cky係為出國讀書而要考igcse,有些家長又話cky可以讀本地學校卻又比不上本地中學畢業程度……說來說去,這個igcse真是多餘的。直接考ib,就算幾低分都叫大學入學試level。

唯一的原因要保留就是cky用來filter人入ib. 但如果對自己學生有信心,根本不用filter. 直接考ib好了。

MrBeast    發表於 16-2-14 08:54

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-02-13+發表本

原帖由 786 於 16-02-13 發表
其實這是一個與時並進的問題。我覺得cky 的igcse要變番做optional甚至不要踫。

前幾年還有中學會考,還有 ...
filter 唔到入lB 的學生去哪?

Kopykat: 有些同學考完IGCSE,去UK 讀AL. 有些轉去别的学校IB.

引用:Quote:原帖由+MrBeast+於+16-02-13+發表本

原帖由 786 於 16-02-13 發表

現在才知道CKY這遊戲規則,照計,考咗lGSE可照全數考lB,但只可給成績好的學生升讀lB,明顯不是信心問題,而是為隔走拉低學校成績的學生喎。

不過,香港嘅大學學位咁少,得幾多人可升上香港嘅大學?在學生角度,考了lGSE,早2年去外國留學也不是壞事。

786 發表於 16-2-13 14:28

禁SPConvent禁多年都有igcse同gceAL考咪又好地地?

引用:Quote:786+發表於+16-2-13+14:28+其實這是

原帖由 Yanamami 於 16-02-14 發表
禁SPConvent禁多年都有igcse同gceAL考咪又好地地?
本地試同ib唔同。以往hkal同gcs al 好似,根本唔洗讀都攞高grade.如果dse和ib類同,就唔洗分開讀。所以之前我咪講st Paul covent同csky根本唔同路。但大家覺得多條路好d我都無計唔反駁。讀個個先有苦自己知。

Yanamami  SPCS都讀得好辛苦……  發表於 16-2-14 14:21

相信對讀IBDP的学生有成績要求不單只為保學校公開試成績, 大部分大学收生不是每科計分 是要求学生要取得IB diploma, 即最後要有24 分及其他條件, 若學生之前成績距離太大勉強上未必是最好選擇, 至於幾多分才可讀IBDP就可能每間学校不同

IGCSE 成績唔好俾CKY勸退定個學生自己選擇出國, 呢個係兩樣野黎架喎, 如果個家庭無能力出國咁個學生點算?有無實際個案或數字, 有幾多學生因IGCSE成績唔好俾勸退?

除了升讀IB diploma, 亦可升讀IB certificate, 学生一般会讀五至六科, 可選讀或唔讀 theory of knowledge, certificate 入英國大学就每科計分, 亦有計劃大學讀 visual arts 同學選 certificate, 因可多些時間做 portfolio, 要留意 certificate 学生可選擇大學会少d

786 發表於 16-2-14 11:51
本地試同ib唔同。以往hkal同gcs al 好似,根本唔洗讀都攞高grade.如果dse和ib類同,就唔洗分開讀。所以之前 ...

之前已經提過唔係人人適合考IB。
如果critical thinking唔掂考IB唔會高分。

但呢啲人若將勤補拙,考GCSE可以考得非常好。

所以只要optional, GCSE係IB school係有存在價值。

咁當然唔鐘意GCSE果班掌握到IB奧秘嘅學生就覺得GCSE阻住哂la。

醒目開學勳章 貢獻勳章

calbee6 發表於 16-2-14 12:44
IGCSE 成績唔好俾CKY勸退定個學生自己選擇出國, 呢個係兩樣野黎架喎, 如果個家庭無能力出國咁個學生點算?有 ...
上面咪有jm話:賣田賣地囉!
得罪講句:又無磚頭,收入緊緊夠俾學費嘅,真係要好好考慮係咪應該讀cky

恐龍家
‹ 上一主題|下一主題