用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPS vs CKY
樓主: iedummy
go

DBSPS vs CKY [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever  many tks! 但第二個5, 有幾大意義? CKY 5年後多人出入嗎?
...
CKY 係得IBDP,呢個係一個兩年制課程
但多唔多人出入~我就唔知喇
恐龍家

http://hk.apple.nextmedia.com/nextmag/art/20160207/19479230

劉小慧的女兒轉了去CKY

引用:Quote:retriever++many+tks!+但第二個5,+有

原帖由 小曳人 於 16-02-11 發表
CKY 係得IBDP,呢個係一個兩年制課程
但多唔多人出入~我就唔知喇
Year10考IGCSE

巴士 發表於 16-2-11 12:18
http://hk.apple.nextmedia.com/nextmag/art/20160207/19479230

劉小慧的女兒轉了去CKY
咁點解佢兩個女最初都上自己母校嘅?

引用:Quote:巴士+發表於+16-2-11+12:18+http://h

原帖由 karen55407 於 16-02-11 發表
呢啲咪叫口是心非

引用:Quote:原帖由+karen55407+於+16-02-11+發表

原帖由 siden 於 16-02-11 發表
呢啲咪叫口是心非
咪係囉!鬼叫追唔到咩!明知自己母校唔惹少,就應該出下力啦!依家又暴自己後塵!

karen55407 發表於 16-2-11 20:16

唔讀過又點知兩個女有自己既遺傳呢? 而且,想讀書成績好係需要好多野去配合,只怪責學校要求高,唔多公道。

醒目開學勳章 貢獻勳章

LL222 發表於 16-2-11 18:35
Year10考IGCSE
係咪一定要考?
恐龍家

引用:Quote:LL222+發表於+16-2-11+18:35+Year10

原帖由 小曳人 於 16-02-11 發表
係咪一定要考?
係,就好似以前d中學考一定要會考咁……如果考得唔好,係會被勸無得上去的。這是頭一屆的事。現在我唔知了。

回覆:DBSPS vs CKY

我覺得有得考iGCSE係好事

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:我覺得有得考iGCSE係好事 +

原帖由 siden 於 16-02-11 發表
我覺得有得考iGCSE係好事
唔係人人咁諗架!考多個試,學生做多好多嘢!
呢個好可能對有得揀嘅插班生嚟講,係缺點!

adrio  唔考可以考好dse只要系材料那裏也不是問題怕就系讀死書那班男拔反彈力強不代表一定系社會工作掂   發表於 16-2-12 16:44
恐龍家

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-02-11+發表我覺

原帖由 小曳人 於 16-02-12 發表

...
頭一屆既人覺得呢樣唔係咁好。igcse同ib係好唔同既野。正如點解dse同ip要分開讀唔係一齊讀。考完igcse,得返2年讀IP,所以第一屆成日話人地讀3年,佢地讀2年所以成績無人地咁好。另外,igcse考得唔好,係唔可以繼續讀上去。

但相信呢幾年應該有改革。

順帶一提,igcse係大約以前會考cert level.考得點好都未係大學入學試level.但現在全香港所有中學都去到dse大學入學試level,所以igcse dropout只能去外國繼續升學讀大學入學試否則在香港只是比下去。這是為何d人話考慮ip只能想去外國,當中是好複雜的因素。

786 發表於 16-2-12 07:14
頭一屆既人覺得呢樣唔係咁好。igcse同ib係好唔同既野。正如點解dse同ip要分開讀唔係一齊讀。考完igcse,得返 ...
我都記得當時引起不少討論,好奇一問,考得好的定義是什麼?

回覆:MrBeast 的帖子

有些同學考完IGCSE,去UK 讀AL. 有些轉去别的学校IB.大部份同學升上IB。升上IB,是有些條件,尤是对HL subject.

MrBeast  從好角度看,能力唔夠硬上倒不如另謀出路  發表於 16-2-12 07:53

Copied from the prospectus in CKY's website:

4.4 For progression to IB Diploma, students are expected to attain a minimum of 3Bs and 3Cs in the IGCSE with additional requirements stated below:
i. A minimum of grade B in IGCSE for all Higher Level subjects, except
Mathematics;
ii. A minimum of grade A in IGCSE Mathematics for Higher Level Mathematics;
iii. A minimum of grade C in IGCSE for all Standard Level subjects.

For students who do not meet the above course selection requirement but achieved
minimum of 6Cs in the IGCSE are advised to opt for the IB Certificates.

4.5 In the event that a student cannot demonstrate the basic admission requirement stated in clause 4.4, each case will be reviewed on its merits to determine whether a DP would be beneficial to that student.

MrBeast  Thx  發表於 16-2-12 07:55

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-02-11+發表我覺

原帖由 小曳人 於 16-02-12 發表

...

我自己覺得多條路走不錯。

St Paul Convent 正是如此。

Quote: MrBeast  從好角度看,能力唔夠硬上倒不如另謀出路  

這樣說: 如果有iGCSE又可以揀唔考係好事

引用:+本帖最後由+siden+於+16-2-12+07:59+編輯+

原帖由 siden 於 16-02-12 發表
st Paul convent同dgs都走這路。但同cky有些不同。igcse係英國試,即是以前GCe o level。以前我地考cert,唔洗讀都可以在gce拿好成績,因為香港本土試和英國試相近。ib我未讀過,但如cky第一屆d人咁講,兩個試係好唔同。cky既路同st Paul convent既路是不同路。

siden  當然最好is an option, not compulsory  發表於 16-2-12 09:05
siden  路不同又如何。多條路多個選擇總是好事。  發表於 16-2-12 09:05

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 16-2-12 07:57
我自己覺得多條路走不錯。

St Paul Convent 正是如此。
yes
恐龍家

有些cky人由小一讀到中五(因小學只有五年),因有公司學費sponsor,但到igcse後止步,但出國又無budget(一心想留港讀大學)....做父母的總不想自己兒女c,只好頂硬上賣田賣地讓兒女去外國繼續升學……之前有爭論話讀cky ib不一定到外國,其實當中有d「細小條款」家長要留意。

‹ 上一主題|下一主題