用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPS vs CKY
樓主: iedummy
go

DBSPS vs CKY [複製鏈接]

引用:其實,第一屆cky畢業生既ib成績真係好一般

原帖由 786 於 16-02-07 發表
其實,第一屆cky畢業生既ib成績真係好一般。係得上年出左狀元。如果你講既係上年的狀元,佢讀緊year 1 Pre  ...
cky 學费偏貴,要比足12年,但考ib積未見突出,點解仲咁多人想入?

回覆:DBSPS vs CKY

我認識入CKY的2個都是父母做政府工,有$2000-3000津貼,所以在佢眼中,CKY學費同其他直/私差不多。

hppa  Yes  發表於 16-2-9 00:34

引用:Quote:原帖由+ngkka+於+16-02-04+發表That+

原帖由 ms.giggle 於 16-02-04 發表
這超資優人馬不夠代表性,有1-2個狀元都冇咩意思,或許比較lB average成績較清析,以我所知,cky average3 ...
34分算唔算above avg?

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:Quote:原帖由+ms.giggle+於+16-02-04+發表

原帖由 callmebabe 於 16-02-08 發表
34分算唔算above avg?
以我所知,Cky IB成績係above 全球average ,但響香港唔算突出。

我覺得搵每年收精英嘅男拔成績,同尚算新嘅Cky 比,有欠公平!我聽過Cky 同男坺一樣會free 學費去吸精英,好多家長會傾向揀男拔,而且男拔揀過先俾讀IB,所以平均學生能力上男拔應該較好,唔應該同全民IB嘅CKY直接比較!

另外,CKY搶尖子嘅條件太多,亦不夠真道吸引!

恐龍家

回覆 joyce1234 的帖子

非常非常中肯⋯有智慧的家長^^

回覆:callmebabe 的帖子

cky 2015 (第三屆)的 IB result, 根據學校網頁,應該是 36.62, 以全民皆 IB 的學校(而且算新校)來説,成績算不錯了。

其實想知道,要考ib點解唔讀正式國際學校?

醒目開學勳章 貢獻勳章

引用:其實想知道,要考ib點解唔讀正式國際學校?

原帖由 maymay321 於 16-02-08 發表
其實想知道,要考ib點解唔讀正式國際學校?
我個人會考慮CKY而唔考慮國際學校,因為CKY重視中國文化/禮儀,學生多數係本地人,學費亦較國際學校平!

adrio  費用平也不一定好有位醫生也讓女兒插班人cky,她只擔心女兒考大学時跟外國太多学生爭人med   發表於 16-2-12 16:38
adrio  費用平也不一定好有位醫生也讓女兒插班人cky,她只擔心女兒考大学時跟外國太多学生爭人med   發表於 16-2-12 16:38
hppa    發表於 16-2-10 01:15
恐龍家

回覆:DBSPS vs CKY

cky中文遠遠不及本地課程,英文雖然比本地課程强,但程度卻不及國際學校,唔明點樣同男拔比

cky中文遠遠不及本地課程?
英文程度不及國際學校?
是否有實據,請指教。

就算中文真是不及本地課程又如何?經nj 或出國,does it matter?

醒目開學勳章 貢獻勳章

L.Lee 發表於 16-2-9 22:05
cky中文遠遠不及本地課程,英文雖然比本地課程强,但程度卻不及國際學校,唔明點樣同男拔比

...
作為現時响香港工作嘅成年人,我依然需要英文比本地課程強,但又未必要好到國際學校級,中文又的確唔可以唔得,起碼要日常用到,寫到書信往來,但我手下有個國際學校畢業生,佢連睇報紙都有難度,唔好話要佢寫中文信件!
至於男拔,如果整體嚟講,唔見得中文特別好!唯一無得比嘅係百年老校背後嘅歷史!當然,地理位置同校舍都贏cky嘅!
hmm... 仲有一樣贏,收尖子插班,cky真係唔多flexible!男拔可以人家申請跳一級,佢offer跳兩級!

聽尖子轉校故事,真係無乜人最終選cky,所以我唔怪佢公開試成績唔夠養眼!

恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

MrBeast 發表於 16-2-10 09:07
就算中文真是不及本地課程又如何?經nj 或出國,does it matter?
慘得過要行正途入U嘅本地課程學生,衰咗中文,其他幾叻都無用!
恐龍家

引用:入了DB便明白DB好讀過CKY也明白CKY好兩間好

原帖由 ACE2126 於 16-02-10 發表
入了DB便明白DB好
讀過CKY也明白CKY好
兩間好的地方應該很不同,看樓主想要什麼 ...
硬要比蘋果同橙邊個好食其實好無謂。

除咗話你知橙維他命c多些。

點知你乜口味

小曳人 發表於 16-2-8 17:04
以我所知,Cky IB成績係above 全球average ,但響香港唔算突出。

我覺得搵每年收精英嘅男拔成績,同尚算新 ...

真道搶IB 尖子的條件是什麼?

小曳人 發表於 16-2-10 09:17
作為現時响香港工作嘅成年人,我依然需要英文比本地課程強,但又未必要好到國際學校級,中文又的確唔可以唔 ...

有D 好奇...

考小既時候, CKY 同TSL 都係果堆人...

但TSL 昇中, 點解一個都無入CKY ?!!

點都算同系喎...

理論上家長都係好國際FEEL...

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-2-11 10:03
真道搶IB 尖子的條件是什麼?
就係CKY會開出奇怪條件 ,而真道唔會

MrBeast  Interesting  發表於 16-2-11 10:22
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-2-11 10:07
有D 好奇...

考小既時候, CKY 同TSL 都係果堆人...
呢個我知!cky係 5-5-2,所以TSL要轉去CKY,就要升小六嗰年轉,唔係升中先轉!

retriever  many tks! 但第二個5, 有幾大意義? CKY 5年後多人出入嗎?  發表於 16-2-11 11:01
恐龍家

小曳人 發表於 16-2-10 09:17
作為現時响香港工作嘅成年人,我依然需要英文比本地課程強,但又未必要好到國際學校級,中文又的確唔可以唔 ...
同意,中文至少要有基本溝通能力,唔係在港搵工會被gok限
‹ 上一主題|下一主題