用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 DBSPS vs CKY
樓主: iedummy
go

DBSPS vs CKY [複製鏈接]

回覆:DBSPS vs CKY

對不起,美國的医学院是要修畢4年大学课程(undergraduate degree), 才可以申請入讀。你說的年青人考入耶魯医学院跟他讀 CKY 沒有直接关系。那是他大学成绩和 MCAT考得好。話說回來,这小孩在 CKY 接受的 IB 訓練確是受美國頂级大学的歡迎。他的 IB 背景也應該令他那4年的 undergraduate degree 能應付得很好。因為美國的大学要修讀不少的人文科学课堂和寫大量的論文。And IB training is a good preparation for it.

引用:對不起,美國的医学院是要修畢4年大学课程(

原帖由 猪猪侠 於 16-02-03 發表
對不起,美國的医学院是要修畢4年大学课程(undergraduate degree), 才可以申請入讀。你說的年青人考入耶魯 ...
咁你都記得

CKY 好似只有兩界畢業生, 咁快有舊生已經讀完大學?

引用:CKY+好似只有兩界畢業生,+咁快有舊生已經讀

That student has not finished his first degree and then straightly go to Yale medical school.
信不信由你

Violincello 發表於 16-2-3 18:44
地點,校園,音樂,體育,一定DBS

引用:That+student+has+not+finished+his+first+

原帖由 ngkka 於 16-02-04 發表
That student has not finished his first degree and then straightly go to Yale medical school.
信不信 ...
這超資優人馬不夠代表性,有1-2個狀元都冇咩意思,或許比較lB average成績較清析,以我所知,cky average34分(from CkY家長講,如錯請更正),DBS lB average是39.X分。

It's good to look at the average mark but those going to IB in DBS have been selected. I.e selection bias may cause higher average mark in DBS.
Anyway, DBS is a good school in terms of strong connection and brotherhood. You can learn your important personal skills other than academic.
Though the DSE is not satisfactory in recently, DB仔嘅反彈能力好強,曾經有會考低分,但之後都能入到英國最top嘅大學

引用:That+student+has+not+finished+his+first+

信不信 ...
如果萬一真係咁,都係個學生本事,基本上讀邊間都得。

回覆 ngkka 的帖子

CKY今年都有畢業生去牛津讀law, 亦有去耶魯大學,倫敦 Imperial College,愛丁堡大學...etc
朋友話CKY的確有一班很優秀很鍾意睇書的學生, 例如佢兒子year 1時就有同學已經睇完全套harry potter. 但同學之間没有大競爭, 反而佢班叻的同學常常在小息答其他同學的提問(課堂上). (佢好欣賞這風氣)  

至於今年IB成績可參考
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3081558&extra=page%3D3

有兩類學校: 1) 挑選學生去考IB的, eg st paul coed, dbs, 真道    2)全部人考IB的, eg esf, cky...etc
挑選學生去考IB的整體平均分當然較高, 而cky的平均分其實不錯, 比esf各校加埋的整體平均分高(但比esf shatin college平均分低). 數字請各位慢慢自行消化分析, 如果入cky校網睇吓IB成績最好的25%同學, 其實平均分一點也不輸蝕.

adrio  Cky校長及副校是真正教用家反之男拔的校長及校監就好普通    所謂人綱brotherhood也要看看你提供的綱络   發表於 16-2-12 16:28
adrio  Cky校長及副校是真正教用家反之男拔的校長及校監就好普通    所謂人綱brotherhood也要看看你提供的綱络   發表於 16-2-12 16:28

CKY係一間好學校。

你問我佢輸男拔啲乜?

最主要就只得呢個答案:DBS可以考IB可以考DSE。小朋友咁細,你點知佢第時適合考乜試?More flexibility 係最大benefit。呢個亦係真道書院的賣點。

真人真事,ESF grade 6 小朋友父母想離開ESF因為察覺小朋友思考不太適合IB考試模式。St Paul Co ed中四朋友告訴我,最top嘅唔會走去揀IB, 因為讀書叻果班覺得DSE更有把握考得好。
有人唔適合考DSE, 就自然總有些人唔適合考IB。

就算我自己都認為用IB模式去nurture個小朋友更好,但佢適唔適合係另一件事。而適唔適合,斷估大部分都未係5歳睇得清。

hppa    發表於 16-2-7 02:15

引用:+本帖最後由+siden+於+16-2-6+11:42+編輯+\

原帖由 siden 於 16-02-06 發表

CKY係一間好學校。
異常同意,所以真道是我最心儀的學校。DBS 太難了。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-2-6+11:42+編輯+\

CKY係一間好學校。
要考慮闊些,差異遠比你指出學制之外多很多,例如:寄宿,自由度,學長制,全人發展,音樂,體育,多元化課外活動,人胍網絡,知名度,等等......

beastiebistro    發表於 16-2-6 17:20
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

siden 發表於 16-2-6 11:36
CKY係一間好學校。

你問我佢輸男拔啲乜?
完全同意,合適才重要

引用:Quote:原帖由+siden+於+16-02-06+發表本帖

原帖由 ANChan59 於 16-02-06 發表
要考慮闊些,差異遠比你指出學制之外多很多,例如:寄宿,自由度,學長制,全人發展,音樂,體育,多元化課 ...

其他果啲我當然知,但我唔會講,係因為冇客觀標準。

各花入各眼,人人取向唔同。點知JM看重brotherhood定要男女平衡?也不知道看官偏重大量閲讀定稍早的學術催谷。

某校音樂體育成績比較標青,當然可以擴闊眼界,但唔係每一個小朋友受惠。我校體育音樂俱名揚於校際又如何?我兒五音不全,跑步包尾,咁呢間學校係咪真係對我咁吸引?

加上廢事惹爭議,主觀感受factor就先別説了。IB one way road係一個顯而易見嘅hard fact。

引用:+本帖最後由+siden+於+16-2-6+17:32+編輯+\

所以我都係揀番傳統,等小朋友大d,發現ib適合佢至會諗。我隻仔暫時都仲係跟手册辦事,唔似識自己揾資料行多兩步嗰種。

非常中肯的分析

其實我覺得係小學階段有good language foundation 就足以令你升中時以任何姿態跳船。
DSE 嘅training 對undergraduate 來講,一定足夠,但去到master level, 就有限制。 但對DB仔應該影響不大。

不過DBSPD 的確係Happy school. 樓主有呢兩個決擇,的確令人羨慕。

Cky 係偏向國際學校的教學模式,如果用讀傳統學校的心態,大概很難適應。

同意flexibility 重要,至於5歲小朋友未知適唔適合,我會反過來睇:就正是因為小朋友只得5歲,可塑性甚大,如果認為ib 訓練好好,就可以用12年來train up ib 要的質素如良好語文能力,批判思考,時間管理等。讀esf有人想走,正常,正如dbs dgs 一樣有人轉校,cky 也有人轉走。我講cky 的成績,只是提供多一點資料比樓主,無意與dbs 比較,所以dbs 的擁躉不必太敏感。一到xx vs xx總會爭個你死我活,實在無必要。而到最後,點㨂,是個人價值觀問題。

個人價值觀,就例如有提話學校體育音樂強,這點我唔會考量。我細路如果唔係音樂體育強的人,基本上就同佢冇關,佢只會係旁邊鼓掌的一人。或者是學校向心力所在,之不過其實榮耀並不歸於我個小朋友。我並唔覺得cky vs dbs 就一定dbs, 或者因為剛巧有朋友兒子在dbs 小五諗緊轉校,聽佢講得多所致。當然,對很多人來說,dbs 是很吸引。

利申:我唔係今年小一家長,不過諗緊cky 插班

yokiara  Yes, critical thinking and creativity are very important  發表於 16-2-9 18:57
minibigmac  agree  發表於 16-2-7 12:13

信不信 ...
真係唔係好可能噃。美國medical school一向都是2nd degree. 1st degree 仲一定係Pre med不是其他科, cky2年畢業生,yale無可能畀個year 2學生入med. 你話佢入左英國Cambridge oxford medi仲有可能。

其實,第一屆cky畢業生既ib成績真係好一般。係得上年出左狀元。如果你講既係上年的狀元,佢讀緊year 1 Pre med就畀人叫去讀2nd degree medi, 恕我無知,真係好難令人相信。

‹ 上一主題|下一主題