用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 Net 16 慈幼
go

Net 16 慈幼 [複製鏈接]

Net 16 見到得慈幼自行收生不足,究竟係因為學校咁差,定係好多人唔鍾意齋校? 還是有其他原因?

2    0    0    0

http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D3

引用:+http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mo

原帖由 retriever 於 16-02-02 發表
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3216264&extra=page%3D3
多謝你,睇咗文章,真係我想搵嘅happy school!

回覆:DJ924 的帖子

我另一半係舊生,最近亦去過學校開放日。他個人意見: 學校歷史悠久,學生成績不差,也出過幾位名人。校舍近年增添不少資源,可能包裝及marketing不夠,所以一直不太受家長注意……

醒目開學勳章

回覆:Net 16 慈幼

想再了解多啲,有冇用家分享?

慈幼30年前係港島區好出名,我細路由小一讀到中七。後來因為政府的母語教學,由英文學校變中文學校,所以收生就一落千丈。其實佢係一間好學校。

引用:慈幼30年前係港島區好出名,我細路由小一讀

原帖由 mingparcville 於 16-05-22 發表
慈幼30年前係港島區好出名,我細路由小一讀到中七。後來因為政府的母語教學,由英文學校變中文學校,所以收 ...
哈哈,我都知3、40年前好出名,當年慈幼仔同嘉諾撒都好多人鍾意(我就喺嘉諾撒小一讀到中七),所以我都傾向揀呢間。

醒目開學勳章

慈幼 小二開始 普教中 ,令我有啲猶豫.....
我個人偏向粵教中!

引用:慈幼+小二開始+普教中+,令我有啲猶豫.....

原帖由 conniecheung 於 16-06-03 發表
我個人偏向粵教中!
普教中,不知所謂!

引用:慈幼+小二開始+普教中+,令我有啲猶豫.....

原帖由 conniecheung 於 16-06-03 發表
我個人偏向粵教中!
吓,唔係嘛…我都prefer粵教中呀,會唔會只係一半粵教中咋?

其實慈幼小學係幾好咖, 我之前有留意過呢間學校既資料,
我覺得佢地既辦學宗旨都幾好、校風都幾好, 只係中學就差D,
不過個人都係唔鍾意普教, 加上唔係我果區, 所以唔會諗啦
‹ 上一主題|下一主題