用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 北官(英皇道)&軒官(銅鑼灣)
樓主: myheiheibb
go

北官(英皇道)&軒官(銅鑼灣) [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

myheiheibb 發表於 16-3-3 10:43
Charlotte_mom 請問硏究成點...?

我想問 click入"全港小學" 裏面再click入"東區", 點解唔見左 北官(英皇道 ...
我現時睇唔到以前係唔係有呢個區, 不過的確, 如果一個區inactive太耐, 有可能會被刪除, 請見諒

明白了。謝謝!

想再push....thanks!

引用:Quote:myheiheibb+發表於+16-3-3+10:43+Cha

原帖由 Charlotte_mom 於 16-03-04 發表
我現時睇唔到以前係唔係有呢個區, 不過的確, 如果一個區inactive太耐, 有可能會被刪除, 請見諒
...
東區小學有好多學校已經inactive ,請問period 幾耐才為之inactive 而delete ?

個人認為, 會考慮呢兩間小學既家長, 本身"要求"其實都有D唔同:

北官: 只希望能入求其一間B1中學
軒小: 小一至小五, 目標只有一間: QC; 到小六, 部份家長要接受現實, 考慮埋其它B1B2中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝hkpapa852!我找資料東區14、16網升中B1選擇多d,而12網相對B1冇咁多,是嗎?但不明白好多家長都話12網好,是否因為灣仔有「神校」?有誤解請多多指教!謝謝大家!

myheiheibb 發表於 16-6-15 11:17
謝謝hkpapa852!我找資料東區14、16網升中B1選擇多d,而12網相對B1冇咁多,是嗎?但不明白好多家長都話12網 ...
12網既好, 係因為直屬中學多, 入到去就唔多需要煩升中.

就算去唔到有直屬中學既小學, 如果係B1學生, 可以話必定升到上B1中學, 只係男女都無乜選擇(男得QC, 聖鄧; 女得坑真, 聖鄧)

東區選小學易玩D(今年係14網肯選16網小學既家長, 就該唔難玩), B1生升中機會雖然不及灣仔, 但都可以話B1生近乎100%必入B1中學. 而且B1中學選擇較多, 只係名氣稍遜
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

謝謝你解答左我心中疑問:)
‹ 上一主題|下一主題