用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 GAPSK幼稚園 高級
go

GAPSK幼稚園 高級

想問下有冇小朋友冇出去上堂但去報考?可分享一下經驗嗎?謝謝!

我小朋友K3, K2 時考了高級得卓越, 再學了6個月,報左下個月考初小組

引用:我小朋友K3,+K2+時考了高級得卓越,+再學了6

原帖由 Zzctse 於 16-02-11 發表
我小朋友K3, K2 時考了高級得卓越, 再學了6個月,報左下個月考初小組
其實我想請教一下,在看圖情境對話,是否要將答案填在横線上及整句回答。

我看了模擬試題但也不太確定

其實我想請教一下,在看圖情境對話,是否要將答案填在横線上及整句回答。

我看了模擬試題但也不太確定,謝謝!

引用:高級又要讀句,+又有兒歌,+仲要完整句子回答

原帖由 劉東東 於 16-02-06 發表
高級又要讀句, 又有兒歌, 仲要完整句子回答問題,  除非屋企講開普通話, 唔係都唔知點練習? ...
我屋企只有約1至2成時間同佢講下,不是英普班,舊年11月考完初级,諗住3月同佢試下,唔知要求係咪好嚴……

引用:想問下有冇小朋友冇出去上堂但去報考?可分

原帖由 Mcmugs 於 16-02-01 發表
想問下有冇小朋友冇出去上堂但去報考?可分享一下經驗嗎?謝謝!
我囡本身英普班,有底子,只教佢認字,詩歌不用背,k2 考了高级

請問k2係咪可以直接考高級?定要先考中級才可考高級?

引用:請問k2係咪可以直接考高級?定要先考中級才

原帖由 Edwinalo 於 16-06-07 發表
由第十八屆(2015年7月)開始,所有應考高級組考試的考生必須先應考初級或中級組的考試(其中一個級別),並且須達到基準級別或以上(60分或以上)。

Edwinalo  Thx  發表於 16-6-10 23:44

Thanks

引用:Quote:原帖由+Mcmugs+於+16-02-01+發表想問

Edwinalo 發表於 16-6-7 10:11
要考了初級 OR 中級, 才可以考高級

DevilPig 發表於 16-7-5 11:31
要考了初級 OR 中級, 才可以考高級
明白,thx

其實不太難GAPSK 網頁有考試範圍,文章三十篇中的五篇,讀句也是十五條,答問也不是書中全部
我之前不知全部讀,真的很多很多,之後專攻考試範圍。
囡囡七月考了,升K2,有卓越级。
不知初小考乜,有沒有媽媽分享吓?要拼音嗎?

可以k3考初小的嗎?

回覆 pekovian 的帖子

剛打去GAPSK hotline 問幼稚園生可以考初小
我囡囡升K2我會俾佢試下(已考完幼稚園高級)
職員建議要多放時間因初小有拼音和問答部份與幼稚園高級程度有一定距離。

引用:回覆+pekovian+的帖子 剛打去GAPSK+hotlin

原帖由 Hailey88899 於 16-08-08 發表
回覆 pekovian 的帖子

剛打去GAPSK hotline 問幼稚園生可以考初小
升k2已考左高級咁你女女好叻!係咪平時有好好既普通話語境?小學組會考拼音,真係唔容易,你女學緊拼音未?

回覆:GAPSK幼稚園 高級

回覆 s.andp 的帖子

其實我囡識字也不多,始終得K1平時文章部份多放書中附帶的CD給她聽。
必讀句子也是重複聽給她看著字。
多聽睡覺也可背出來,問答部份有請老師每星期教她。
拼音未開始,不過她對四聲很有興趣,希望可吸收,我考初小的目的不是有cert考小學,因語言細個較容易學,如沒有目標的去學,可能一年後也是東一忽西一忽,現在老師也可更有系統去教。
囡囡考是沒有問題高級可獲卓越,但始終欠語境可能不懂認用,有時真想帶她去多內地小朋友遊樂場玩,好過上堂,但住港島,天水圍又太遠,最近那裡有?