用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 小二數學成績欠佳,可以怎麼辦?
樓主: Manwah
go

小二數學成績欠佳,可以怎麼辦? [複製鏈接]

Manwah 發表於 16-2-2 12:38
我個不是細B,但佢不足月所以朋友叫我當佢係細B。
謝謝你分享。昨天知道佢測驗不及格(要60以上才及格)真 ...
之前睇過一套BBC既child of our time, 不足月=細B。唯有做下練習, 等佢熟D題型, 慢慢嚟。

回覆:小二數學成績欠佳,可以怎麼辦?

數學都幾令人頭痛,我自己來講,除左做練習都係做練習。因為概念唔清有口都難言。我仔就係數學差果一類,宜家三年級做返一三年級既野都會唔識。單位換算最差,唔係唔識,但容易甩漏,明明好簡易佢都有能耐做錯晒。日常生活教唔到咁多,唯有做練習。上過數研,但效果一般,反而坊間啲練習幫到手,我用樂思躍思,深淺都做。考試前就睇返上一次測驗既題式去出幾題佢常錯既,考多幾次你就會熟習試題形式,其實出黎出去都係呢啲野。如果唔太注重分數就由佢,我自己覺得數學都好講開竅未。我有個女同學係數學老師,小學數學成績好一般,到左中三四先一枝箭咁標出來。

rean_chau 發表於 16-2-2 18:50
數學都幾令人頭痛,我自己來講,除左做練習都係做練習。因為概念唔清有口都難言。我仔就係數學差果一類,宜 ...
我覺得數學好唔好,好講思維夠唔夠闊,每個孩子發展唔同,數學真係好難勉強,不過個人認為數學係要做適量練習,但如果太大量,好易做到思維變窄
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

小學數學尤其係初小,係運算為主,就算吾叻都吾能於以後一定吾掂。同樣初小數學勁,亦吾擔保以後讀上去,數學一定叻。

引用:Quote:rean_chau+發表於+16-2-2+18:50+數學

原帖由 MASAYA 於 16-02-02 發表
我覺得數學好唔好,好講思維夠唔夠闊,每個孩子發展唔同,數學真係好難勉強,不過個人認為數學係要做適量練 ...
完全認同,所有去到某啲類型題佢講極都唔明我就會由佢先,過多一排再攞出來比佢做。睇過一個數學家的嘆息呢本書,從另一個角度去睇數學呢個科目,現在數學科既操練往往係造成孩子抗拒數學既根源,令佢地無辦法去體會同欣賞數學既價值。而我地家長往往因為分數而掉入左個陷阱裏頭而深化左抗拒。所以我都經常提醒自己,適可而止,比空間佢消化同自學。只要佢遇到一個好老師一個好時機,佢就有機會揾到數學既樂趣。

回覆:rean_chau 的帖子

謝謝妳的好分享。我會思考一下。

以馬內利, 神與我們同在! :-D  :-D

引用:出去補習吧 +

原帖由 芬芬分分 於 16-02-01 發表
出去補習吧
最賴的方法!

引用:Quote:原帖由+MASAYA+於+16-02-02+發表我覺

原帖由 rean_chau 於 16-02-02 發表
完全認同,所有去到某啲類型題佢講極都唔明我就會由佢先,過多一排再攞出來比佢做。睇過一個數學家的嘆息呢 ...
完全同意!

操卷

引用:操卷

原帖由 Lchlau66 於 16-02-04 發表
操卷
點樣操卷?
市面的卷又不似學校卷,可以怎樣操?

回覆:MashiMaro 的帖子

回覆 MashiMaro 的帖子

其實數學練習相差無幾,不過建議買一啲由淺入深

回覆:Lchlau66 的帖子

我都同意每日都適當做幾題數學題,慢慢理解能力就會提高,有時系粗心,數學基礎唔好,會覺得越來越難!

引用:我都同意每日都適當做幾題數學題,慢慢理解

原帖由 Gella77 於 16-02-06 發表
我都同意每日都適當做幾題數學題,慢慢理解能力就會提高,有時系粗心,數學基礎唔好,會覺得越來越難!

...
找出問題核心先!

‹ 上一主題|下一主題