用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 香港資優教育學苑提名出結果啦
樓主: Aerosol_Ma
go

香港資優教育學苑提名出結果啦 [複製鏈接]

回覆:Aerosol_Ma 的帖子

http://www.hkage.org.hk/b5/students/student/programmes/subsidy-scheme/for-students

先導計劃

回覆:香港資優教育學苑提名出結果啦

我是自己要求學校提名。
因二年班下學期係學苑做test, 個心理學家叫我咁做的。

引用:今年開始policy改咗少少...所以新學員要完

原帖由 小曳人 於 16-02-02 發表
今年開始policy改咗少少...
所以新學員要完成一個online課程,先可以正式成為學員,可以報面授課程
其實學院冇做評估收學生,基本上學校提名的都收,所以有很多績優生,但其實他們跟本對課程沒有興趣!

想請問家長提名,是否一定要提交心理評估報告?謝謝!

回覆 JKR 的帖子

不是的,阿囝無做智力評估,故並沒有提交任何報告。

回覆:YanKanMom 的帖子

謝謝你的回覆!

好似話每校有quota. 剛去完中大聽講座,講者話如中大收咗,以中大學員入讀的機會都大。

醒目開學勳章 冬日勳章 王國長老

fionsung 發表於 16-2-1 18:50
我個女都得,科學同數學,可能大家遲啲一齊上堂!
阿仔小六, 都係maths & sci
呢期得2個課程可以報
但我完全唔了解係讀啲咩
online apply時仲要阿仔答想透過課程學到啲咩, 對小學課程有咩幫助
我都唔識點講佢知

回覆:Aerosol_Ma 的帖子

我收到錄取係人文方面的,我問佢地點解會甘,佢地答返我因為見我地兩邊都有申請,和藝術方面有獎,所以人文果邊收左佢。如要更改等下年

小倩 發表於 16-2-23 22:28
阿仔小六, 都係maths & sci
呢期得2個課程可以報
但我完全唔了解係讀啲咩
阿仔都小六,想學到啲咩應該有能力答呢!況且都應該係同學自己答,因為問題是用來篩選同學的。

請課程是用中文還是英文教學?
‹ 上一主題|下一主題