用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine 收生的問題
樓主: ANNA5
go

St Catherine 收生的問題 [複製鏈接]

回覆:St Catherine 收生的問題

老師問問題,又要等小朋友作答,唔等又比家長話冇愛心,等又會好似依家咁等咁耐。創價我也試過等個幾鐘,要等interview 係因為學校仔細地in , kv in 櫈都未坐暖就話in 完。其實可以改善的地方是安排長些日子in , 有足夠時間比各小朋友慢慢發揮。收生標準年年bk 都講,不是新鮮事,有人歡喜(明明in 得差都有得入)有人愁(明明做足冇得入),缘份遊戲,只是幼稚園,好像之前 有jm 說,中(小)學才是重點!小朋友大個冇人會問小朋友讀邊間幼稚園㗎!大家平常心啦!

ensy  Agree!  發表於 16-2-3 09:37

回覆:Cynw128 的帖子

同意好攰,睇返之前的interview 老師只是坐著,佢地係不斷體力勞動

引用:+本帖最後由+himhim101010+於+16-2-3+02:15

原帖由 himhim101010 於 16-02-03 發表

其實我都不知道SC點解有乜好,interview時個老師黑囗黑面 ...
唔肯做/扭計而最後有offer,每間幼稚園都有發生!其實小朋友咁細,係咪只憑interview表現作準?有朋友話有經驗老師會識分。再者,小朋友扭計,父母處理得宜,表現理解同可以冷靜返小朋友,其實係加分位!

引用:老師問問題,又要等小朋友作答,唔等又比家

原帖由 HAYHIPPO 於 16-02-03 發表
老師問問題,又要等小朋友作答,唔等又比家長話冇愛心,等又會好似依家咁等咁耐。創價我也試過等個幾鐘,要 ...
我見過一個post講另一間學校 有在校生亞媽話interview日子太長都對佢地有影響 例如 要縮左上堂日子 要人做義工 老師無假放..........

今年叫多左pebbles俾大家行下 如果之前只可以一直係上面企 仲可能排出去食風...互相諒解下吧

我相信佢地咁多年都有呢個問題, 唔係無諗過其他方案, 而係唔可行, 講真無人揸住鎗叫你去IN, 家長大肚咪叫爸爸去in囉, 我朋友剛剛生完, 咪又係唔去, 叫爸爸去, 你有咩特別優勝要人地提供多D資源俾你去in? 仲要人地非收你不可? 佢肯俾咁多小朋友機會已經好好, 如果佢衰D, 好似靈糧堂咁, 提早停上派form, 你咪仲激死? (我就係遲左, 估唔到佢早截, 交唔切form, 激死) .. 都係個句, 將心比己, 自己個小朋友係自己眼中一定係最好, 但無人係完美, 如其投訴呢樣, 投訴個樣, 不如先檢討自己, 下次再努力..

Guaichu    發表於 16-2-4 13:42

引用:我相信佢地咁多年都有呢個問題,+唔係無諗過

原帖由 dadamatrix 於 16-02-03 發表
我相信佢地咁多年都有呢個問題, 唔係無諗過其他方案, 而係唔可行, 講真無人揸住鎗叫你去IN, 家長大肚咪叫爸 ...
我唔同意大家係投訴呢樣投訴果樣。大家都係討論和反映意見,想學校可以改進一下。當日校長都好關心家長的意見,相信學校都會歡迎大家既意見不斷改善

jenurbabe    發表於 16-2-3 14:31

Cutekillq 發表於 16-2-3 10:34
我唔同意大家係投訴呢樣投訴果樣。大家都係討論和反映意見,想學校可以改進一下。當日校長都好關心家長的意 ...
咁應該直接寫信去學校, 咁佢地先可以肯定睇到...

Guaichu    發表於 16-2-4 13:43

都係嗰句,自己去interview自己先知道,我也知道SC Fans 眾多,個個山長水遠去爭崩頭 (不喜勿插), 個個遇到嘅老師嘅不同..自己先知咯

見到有人話小朋友周圍行, d tasks叫幾次先做, 又攪住家長填問卷....另外, 我朋友個朋友BB狂喊...呢d咁既情況都有2nd in...

3日內5000人揀600幾個, 都係十個左右揀一個, 其實話好難又唔係~好多學校都係咁上下~但喊又有2nd in, 扭計又2nd in, 唔合作又2nd in....

只可以講呢間幼稚園interview係講運氣多過實力

ANNA5    發表於 16-2-4 10:17
hppa    發表於 16-2-3 13:31

請問幾時知final result?!

其實幼稚園揀間正常的便可以,你們的小朋友在面試時能做到所有的task是誰教的?是家長們的。
入到神校的學生,所有人都比別人好?人人都考到直資私立?點解同一間幼稚園同一班內,有些小朋友比較好,有些比較一般?他們都在同一幼稚園接受一樣的課程和教學,其實教導他們的人是爸爸媽媽,幼稚園只是俾大家知道小朋友要學什麼。我和我的小朋友上pg,班中有兩個小孩特別醒,難道pg老師只教他倆而沒教我的小朋友。所以各位父母要多栽培自己的小朋友,多看書和閱讀,少接觸電視、電腦和平板。共勉之。

Lululuk  Agree!!!  發表於 16-2-27 16:19
Belite  有同感  發表於 16-2-3 23:02
hppa    發表於 16-2-3 15:03

引用:見到有人話小朋友周圍行,+d+tasks叫幾次先

原帖由 hilaryashley 於 16-02-03 發表
見到有人話小朋友周圍行, d tasks叫幾次先做, 又攪住家長填問卷....另外, 我朋友個朋友BB狂喊...呢d咁既情 ...
Agree 「獨特的收生標準」

其實我想問大家有什麽客觀的收生表準或指引可以寫出來大家討論下?毕竟我地講紧只系2岁的小朋友,不可能好像考公開试一样有syllabus 吧。如果有多一点constructive comments 會好点

雖然我無報SC........不過我諗不論任何一間幼稚園, 作為普通家長而非校內人士, 係無乜可能知道佢有咩收生準則. 所以好多人都話, 呢個係緣份+運氣遊戲, 有OFFER當中六合彩.

我剛詢問另一間出名的幼稚園校董, 佢亦同意前面順號碼入選的學生
係有一定關係, 例如家底
佢叫我去in多少少學校, 親身去見, 就會知道這間以什麼為本
入唔到, 係他們損失

Guaichu    發表於 16-2-11 15:55
hppa    發表於 16-2-5 14:40
foxchild  同意  發表於 16-2-5 14:34

簽名被屏蔽

回覆 alexchan1 的帖子

非常認同

無言~

引用:今日朋友同我講,+話佢同事in+st.+cat時遲到

原帖由 hilaryashley 於 16-02-06 發表
今日朋友同我講, 話佢同事in st. cat時遲到25分鐘....都有2nd in....

無言~
我覺得呢個資料好有用,即係不準時唔扣分

引用:Quote:原帖由+964000+於+16-02-02+發表Agre

原帖由 Cutekillq 於 16-02-02 發表
Agree!!!
我女下午in 個老師都黑面同講野悔氣

‹ 上一主題|下一主題