用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine 收生的問題
樓主: ANNA5
go

St Catherine 收生的問題 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+song121+於+16-02-01+發表本

原帖由 TJ05 於 16-02-01 發表
200內,N冇,冇關聯人仕,我也有2nd in !隨缘吧!
200內,N無,無2nd in .... 感覺上前面後面number都好順,就skip左我個number咁

我都覺唔係好公平個interview, 前面同後面嘅no second round 機會率都分野好大。我覺得老師後期見收夠籌都唔係好有心機in 後期d小朋友要等好耐,等到謝晒入去in, 同唔使等太耐 都會影響面試表現。佢地真係要檢討一下interview要d咩嘅quality.贏了名氣 輸了聲譽

引用:我都覺唔係好公平個interview,+前面同後面

原帖由 timothy_mto 於 16-02-02 發表
我都覺唔係好公平個interview, 前面同後面嘅no second round 機會率都分野好大。我覺得老師後期見收夠籌都 ...
Agree, 下午去的老師都黑晒面,又over run小朋友打晒蛇餅入到去心情都不佳,又撞正午睡時間,點都有D影響。

hppa    發表於 16-2-2 14:29

引用:Quote:原帖由+timothy_mto+於+16-02-02+發

原帖由 964000 於 16-02-02 發表
Agree, 下午去的老師都黑晒面,又over run小朋友打晒蛇餅入到去心情都不佳,又撞正午睡時間,點都有D影響。 ...
Agree!!!

回覆:St Catherine 收生的問題

我第二日寄表。抽到早上八點幾。有朋友同一日寄但抽到比我早一日下午。收表同interview time 冇關係。反而同班係差不多日子出世

睇返當日嘅安排,老師嘅態度,入唔到唔係d咩嘅損失。

foxchild    發表於 16-2-2 17:06

幼稚園收生冇謂深究。仔仔上年in 時1.5歲,聽完3個英文指令後即場做到,我都好amazing.  入到second in, 表現穏定幾好,但fail唔收!我係過來人,唔收冇原因,只有幼稚園先知。讀書叻唔叻,看下中學成績才定到高低。

Momosun  AGREE  發表於 16-2-26 16:25
hppa    發表於 16-2-2 16:16

引用:睇返當日嘅安排,老師嘅態度,入唔到唔係d

原帖由 timothy_mto 於 16-02-02 發表
睇返當日嘅安排,老師嘅態度,入唔到唔係d咩嘅損失。
Agree

回覆 timothy_mto 的帖子

Agree so much....由原本滿心歡喜的心情等到花兒也謝了都未開始,完全是折磨!

我都覺得超唔公平, 有乜理由佢地自己MANAGE唔好時間, 要小朋友等成個幾鐘先IN, 由好好精神等到又攰又肚餓, 唔扭計發脾氣其實已好好, 本身以為佢地係一GROUP人揀1/2 個入, 點知原來唔係囉!!!!  佢地用同一個STANDARD!! 咁就緊係唔洗等既狀態會好好多啦!  

其實成5千幾人interview,可以點arrange好點?順得哥情失嫂意,如果頭一批係第一日親自交form既,咁即係人地有誠意,亦有心訓練仔女入讀,咁表現比較好都唔出奇,等得最耐個班係好慘,我都等左兩個鐘..我等個陣直頭想放棄唔考,但諗深一層,將心比己,對住5千幾份form, 俾你,你會點arrange?如果你諗到個完美既方法,麻煩你向校方提出,好造福後人...好野要等係正常...你去到間餐廳無人食唔使等,你會唔會入去食?

Lululuk  理性討論  

真係間間有自己安排方法, 家長好被動.  隨緣啦!!  發表於 16-2-27 16:12

我都係第一日親自交FORM 的, 睇前面的COMMENT 都見到, 排號同幾時交FORM, 點交FORM 係無關!!!

引用:我都係第一日親自交FORM+的,+睇前面的COMME

原帖由 tobebee 於 16-02-02 發表
我都係第一日親自交FORM 的, 睇前面的COMMENT 都見到, 排號同幾時交FORM, 點交FORM 係無關!!!  ...
我係話如果姐,又咁諗,第一日第一批考生面對既試題係全新,第二批之後已經有人post哂所有考題出黎,等之後既人有哂心理準備去考,咁又對第一批考生公平嗎?有人既地方就會有唔公平既事,每年SC都咁多人報,年年都損聲譽,咪又係年年咁多人爭崩頭....睇開d啦香港人..

引用:有些人話愈前的號碼係有關係的,+所以會咁順

原帖由 ANNA5 於 16-02-01 發表
有些人話愈前的號碼係有關係的,
所以會咁順號碼都有2nd in
都唔一定,我女前年考,係sibling,好似係第二日寄去,寄掛號去,排3仟幾。

我親身交form 第一日,早in,不用等
之後一堆早到既家長等到死死下,都幾慘

其實佢地可以好多改善空間,等的人在外面罰企好慘,我朋友大肚9months無得坐等2hr 勁慘

回覆:dadamatrix 的帖子

好同意!其實佢地係辦學而唔係搞event, 要幾日內應付5千幾對小朋友+家長,我認為佢地已經做得好好了。如果限額派form, 要家長捱更扺夜去攞form交form 咪仲慘。起碼宜家人人都有一個面試機會。見我地果位老師仲好有耐性好温柔,唔好忘記佢幾日內唱咗最少廿次Mr Golden Sun, 扮狗仔jump咗數十次。

Lululuk    發表於 16-2-27 16:13

相比起VICTORIA, 佢地的確無得比.  人地咪一樣多人IN, 人地可以做到零OVERRUN!  OVERRUN 15-30分鐘都可以接受, 個幾2個鐘就好有問題, 佢唔係第一年有咁既情況, 年年都有人投訴呢個問題, 但年年係咁.... 呢個好明顯就係學校問題...

jenurbabe    發表於 16-2-3 14:29

其實我都不知道SC點解有乜好,interview時個老師黑囗黑面,又冇愛心,趕收工咁, 我有朋友個細佬乜都唔肯做,又扭計,竟然有second in, 收生問題得確有問題,不過大家算啦唔洗唔開心。講真有好多group讚到SC有幾好有幾好,要自己去interview看下先判斷到, 除咗名氣大,傳說中名牌子之外, 真的不知道有幾好,講真啲二線學校嘅interview表現仲好過佢,教幼稚園真的要有愛心, 耐性,活力,sorry SC完全冇lol,忘記佢吧。冇為浪費時間仲唸佢點解收點解唔收,唔收可能係好事呢

Interview 時D小朋友成日離開座位影響其他小朋友in,有些家長又堅持不插手原則, 老師又不斷有耐性地叫小朋友埋位,咁搞法晤overrun 就出奇

引用:相比起VICTORIA,+佢地的確無得比.++人地咪

原帖由 tobebee 於 16-02-03 發表
相比起VICTORIA, 佢地的確無得比.  人地咪一樣多人IN, 人地可以做到零OVERRUN!  OVERRUN 15-30分鐘都可以接 ...
咁同Victoria比又唔公平,就算同一樣咁多人申請,Vic有成8間分校,每校只處理幾百人易handle好多!

同意等得太耐唔理想。上年我in HKPS,又係11-12度,個仲要落雨無cover等咗1個鐘,全程抱b吹風!我當時都嬲,不過我唔會因此否定學校一切。始終學校設計係handle幾百個學生,唔係一年一次幾千人interview 。

如果有機會,我會同學校反映一下。希望下年可以再安排得好d。

‹ 上一主題|下一主題