用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 St Catherine 收生的問題
go

St Catherine 收生的問題 [複製鏈接]

剛剛睇到Website 公布結果, 唔係好明白,
學生編號 1, 3, 4, 6-14, 16, 18, 22, 25 及之後 隔十個 八個 就有學生有2nd in
但到了327跳到 409, 又409跳到 483 先有學生有2nd in
參不多前80 個後80 個都冇, 好奇怪,
打電話話問, 佢話係撈埋一齊考, 唔係跟 no.
咁就真係奇怪, 愈前 no 愈多人有 2nd in
佢地安排真係好有問題

hppa  no outsiders know  發表於 16-2-2 10:03
   3    0    0    0

回覆:St Catherine 收生的問題

上年都有類似情況出現。其實學校收生標準外人都好難知。

總之。。。盡力便算了。

回覆:Jumboshrimp 的帖子

唔係應該做得好既,才會有優先嗎,真難理解😅

有些人話愈前的號碼係有關係的,
所以會咁順號碼都有2nd in

引用:剛剛睇到Website+公布結果,+唔係好明白,+學

原帖由 ANNA5 於 16-02-01 發表
學生編號 1, 3, 4, 6-14, 16, 18, 22, 25 及之後 隔十個 八個 就 ...
SC上年都係咁,其實咁多人考,佢本身一定有priority, 例如有關係者,有兄弟姊妹,佢地內部可以已用number 排緊隊,比某些人一些優先權。

不過如果小朋友表現好,我相信無關係也一樣收,始終佢一年收400人咁多。

引用:Quote:原帖由+ANNA5+於+16-02-01+發表剛剛

原帖由 Dadagaga 於 16-02-01 發表
SC上年都係咁,其實咁多人考,佢本身一定有priority, 例如有關係者,有兄弟姊妹,佢地內部可以已用number  ...
號碼應該無分priority。上年同朋友們一齊第一日親身交表,大家N無,都有細號碼。結果亦有人得有人唔得!

其實結果已定,無謂再深究原因。就算一班大學同學一齊apply management trainee,都唔係GPA最高,答問題最快嗰個一定得。每個機構都有一套揀人方法,而"叻唔叻"亦無標準,答案因人而異。

一句講哂:緣份的遊戲

hppa    發表於 16-2-2 10:04

前200名我觉的肯定是大部分有关系,这个学校不是太公平

引用:+本帖最後由+song121+於+16-2-1+18:43+編輯

原帖由 song121 於 16-02-01 發表

前200名我觉的肯定是大部分有关系,这个学校不是太公平 ...
200內,N冇,冇關聯人仕,我也有2nd in !隨缘吧!

引用:+本帖最後由+song121+於+16-2-1+18:43+編輯

原帖由 song121 於 16-02-01 發表

前200名我觉的肯定是大部分有关系,这个学校不是太公平 ...
咁又唔可以話佢唔公平。只不過佢有佢自己既收生準則。

如果禁睇即係早交表就有細number , 就大機會d?

回覆:ensy 的帖子

Agree

回覆:siuhabi 的帖子

早交唔等於細no ga

但我地第一次只係交出世紙同回郵信封,佢再寄application form 返黎時已有number , 所以細number 唔係根據application form 上資料

引用:剛剛睇到Website+公布結果,+唔係好明白,+學

學生編號 1, 3, 4, 6-14, 16, 18, 22, 25 及之後 隔十個 八個 就 ...
Agree!!

引用:有些人話愈前的號碼係有關係的,+所以會咁順

有些人話愈前的號碼係有關係的,
所以會咁順號碼都有2nd in
We have relationship but no second in too 😔

回覆:ANNA5 的帖子

第一日第一批0840 基本上唔洗等 可以直入interview 但係中間都有0900嘅小朋友 到入去interview 完全係求其捉幾個入去考 全部都表現穩定 到後期發展基本上係等45mins以上起碼 小朋友頂唔順好正常

*.我識嘅0840人仕全部係第一日 第一個鐘親自交from 的

回覆:pppwong 的帖子

Sibling ?

引用:Sibling+? +

原帖由 HAYHIPPO 於 16-02-01 發表
Sibling ?
我本身唔係 朋友們亦唔係 亦真係有Sibling無2nd in

引用:如果禁睇即係早交表就有細number+,+就大機

原帖由 siuhabi 於 16-02-01 發表
如果禁睇即係早交表就有細number , 就大機會d?
唔會law,我第一日下午交啦,點知佢無開個箱,最後我變最後,5xxx,火都黎

hppa  do you have 2nd interview?  發表於 16-2-2 10:05
‹ 上一主題|下一主題