用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 3.5識背9因歌
go

3.5識背9因歌 [複製鏈接]

我個仔好鐘意數學..個位的十減冇問題.最近我教佢9因歌.2.3日佢已經識背到6啦..算係比一般小朋友快嗎?
   0    0    0    0

醒目開學勳章 貢獻勳章

比大多數~ 一定係!
我大仔都係差唔多時候背乘數表。
之後我教佢玩數字遊戲,LCM/HCF
恐龍家

回覆:3.5識背9因歌

識背好好記性啊

但佢明白九因歌背後的原理?

當時我仔仔見到都想背,但我地就堅持, 確定到佢明白 九因歌 究竟係咩一回事先背, 唔想佢唸口王, 到真正要用的時候就冇興趣

小兒了解乘法原理後,並不願背,用加的,後來感覺加的耗點時間,才肯背

引用:小兒了解乘法原理後,並不願背,用加的,後

原帖由 JCR 於 16-02-01 發表
小兒了解乘法原理後,並不願背,用加的,後來感覺加的耗點時間,才肯背
咁樣係非常健康, 因為他日如果忘記了九因歌, 都可以用自己方法推翻出個答案。叻叻

gingerm 發表於 16-2-2 11:52
咁樣係非常健康, 因為他日如果忘記了九因歌, 都可以用自己方法推翻出個答案。叻叻

...
同意,雖然我覺得九因歌係唔會忘記 (除左失憶),不過將來隨機抽乘數黎問,最快答得出就係呢d
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:小兒了解乘法原理後,並不願背,用加的,後

原帖由 JCR 於 16-02-01 發表
我仔都係,所以現在K3可推到二十倍的數列

回覆:gingerm 的帖子

我仔都係呀!有時有個思維特別的小朋友都幾頭痕

我仔對於他無興趣的事記憶力奇差,到三年班,他哥哥和我一齊和他玩問答遊戲背九因歌,玩了一個暑假才可以一問即答
for every one criticism, three positives must be given.

MASAYA 發表於 16-2-2 12:39
同意,雖然我覺得九因歌係唔會忘記 (除左失憶),不過將來隨機抽乘數黎問,最快答得出就係呢d ...

系 ??

咁我都無咁擔心!!

佢好似仲未記得 6, 7, 8 乘數表; 問佢, 例牌 唔彩你 !! 一系用加來答你!!

gingerm 發表於 16-2-1 18:49
識背好好記性啊

但佢明白九因歌背後的原理?

我做法有D唔同, 我小朋友係好細個已經識背晒九因歌, 當時係俾兒歌版本佢聽. 到大個D, 佢掌握到加數之後, 至同佢解釋乘數同加數嘅關係.

回覆:iankaka 的帖子

以我自己為例,當年大約4-5歲背哂九因歌,同時間爸爸要求我細佬一齊背,佢細我大約兩年3歲左右竟然都做到,仲快過我,後來証實佢係130+。

我當年好大打擊,成日覺得自己好蠢

識背唔係重點,懂得個蓋念才是真正明白。如只是背誦,像唸兒哥一樣,未必真正明白呢!

其實識背唔難 小朋友友記性好 我地校長都話有k2家長同佢講小朋友識背 佢就好反對咁做 要明白左個意義先有意思 所以我冇教個仔背 慢慢一步一步黎

請問你會教小朋友進位和退位?

即係應該早教,定等學校一二年級先學好?

我自己係,如果小朋友發問到,我就教小小,消化到就可以推到,所以唔洗擔心,同無時間表😉

引用:即係應該早教,定等學校一二年級先學好? +

原帖由 Wonderlady 於 16-03-10 發表
即係應該早教,定等學校一二年級先學好?
我覺得自然識又唔使阻止既,強教就唔好,貼張海報已經夠,有興趣會想學。去年書展買了貼了張乘數表poster之後,仔就用幾日識左全部,當時兩歳幾。當佢有興趣,乜都自己學,而家差不多日日玩數學遊戲,問佢加數(約100之內)佢又好enjoy,佢會自創學數方法,拿Lego 排排排教返我轉頭,話比我知佢識真正意義,去超市又問你呢個加呢個幾多!其實當你發現佢想學習,唔會係壞事,咁你只需要配合,幾時谷都是不適用於大部分學前兒童啦,學得幾快幾慢都唔緊要,最重要打好個底,好同意要明真正意義,而不是齋背識。

回覆:iankaka 的帖子

我仔當年是背埋十九因歌  (19×19),在一本印度數學書內找到的。

‹ 上一主題|下一主題