用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎? ...
樓主: phoebewong123
go

幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+kelok+於+16-02-11+發表咁細

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-02-01+

原帖由 803Joa 於 16-02-01 發表
不一定要出外補中英數,只要做父母肯花時間在家教,培讀中英圖書, 一樣可以考入直資私校。問心家長一定有能 ...
agree.   自己識教肯教, 有心機, 績效會較好。

引用:我好迷惘,女兒K1,讀村幼,我每天都伴讀,

原帖由 s.andp 於 16-02-10 發表
我好迷惘,女兒K1,讀村幼,我每天都伴讀,有俾各種練習小朋友做,她天天課外活動,不過是她要求,有英文丶 ...
你留意吓自己情緒, 不用過擔憂。

盡人事,聽天命。

開朗小朋友最利考學校

引用:Quote:原帖由+s.andp+於+16-02-10+發表我好

回覆 s.andp 的帖子

上Ek,會收集到好多資訓,有好多前輩的經驗可以借鏡。見到出色的小朋友,吸收吓人地點引導,既然大家匿名,見賢思齊,無壓力吖。
一個小朋友,吾係睇6年,佢考到也小學,係睇好遠好遠。父母有心,每日灌溉栽培,小種子吾會差得去邊。我久吾久都提醒自己,enjoy the ride!

回覆:幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎?

以我仔仔今年面試結果。淡定、有禮貌係首要,能夠中英對答,咁好大機會過到第一關面試。如果數學推理有一定程度,有offer 機會加倍。

回覆:focusstar 的帖子

請問你囝囝是出去補數學?還是自己教呢?其實直私要考到什麼程度的數學呢?

引用:請問你囝囝是出去補數學?還是自己教呢?其

原帖由 swarovski2011 於 16-02-12 發表
請問你囝囝是出去補數學?還是自己教呢?其實直私要考到什麼程度的數學呢?

...
單位加數 一般都有。  SFA有雙位加數 但唔識做, 最後都又 offer.

其實, 大部份 K3 都有 教。

回覆:picture 的帖子

那麼為何還要補習嘅?因為k3先教,未教先要考小學,所以要提早外補?唔好意思,不是有心挑釁,因為小兒來緊讀k1,想知道應如何應付

我仔小一了,我k2開始都有俾佢學珠心算。個人覺得係想多個機會接觸數學,咁當然去街會叫佢負責俾錢,買完野回家會會叫佢幫忙分類,例如2個一數、3個一數等等。但畢竟我地在職嘅,未必每日都會帶佢去買野,玩呢d遊戲,相反,中英文圖書我每日有伴讀,變相每日有時間接獨中英文,而數學少了機會接觸,因為咁所以俾佢去學,但我無乜額外要求的,尋日我仔去茶餐廳幫我俾錢,$100-$40-$22-$3-$3,佢都係計左$42但ok啦,最緊要唔抗拒,同埋我覺得計數可以幫助專注,對男仔好重要。

cyhh 發表於 16-2-13 09:47
我仔小一了,我k2開始都有俾佢學珠心算。個人覺得係想多個機會接觸數學,咁當然去街會叫佢負責俾錢,買完野 ...
朋友仔學了3年珠心算,上到小一停左,好快唔記得晒d手勢,數學大倒退,好沮喪,要留意。

引用:Quote:cyhh+發表於+16-2-13+09:47+我仔小一

原帖由 maymay321 於 16-02-13 發表
朋友仔學了3年珠心算,上到小一停左,好快唔記得晒d手勢,數學大倒退,好沮喪,要留意。 ...
所以我仔依家小一都仲學緊,珠算+奧數

引用:Quote:原帖由+maymay321+於+16-02-13+發表

原帖由 cyhh 於 16-02-13 發表
所以我仔依家小一都仲學緊,珠算+奧數
我女宜家 K3, 想搵奧數比佢學。有冇好介紹?🙏 謝謝!

引用:Quote:原帖由+cyhh+於+16-02-13+發表所以我

原帖由 fishchow 於 16-02-13 發表
我女宜家 K3, 想搵奧數比佢學。有冇好介紹?🙏 謝謝!
我果間喺銅鑼灣嘅,或者我pm你

s.andp 發表於 16-2-13 10:26
我十分同意語文重要,所以伴讀中英文圖書是不可少的,當中我分2類書,其一字少、字重覆作認字用,書面語讀 ...
我都想買數學大師,請問你係邊度買,因佢已無出版

引用:Quote:s.andp+發表於+16-2-13+10:26+我十分

原帖由 L+H 於 16-02-13 發表
我都想買數學大師,請問你係邊度買,因佢已無出版
之前在中環太子大廈有數學大師7

cyhh 發表於 16-2-13 16:32
之前在中環太子大廈有數學大師7
thanks, 但想買數學大師3

如果無,邊d書似數學大師架

引用:Quote:cyhh+發表於+16-2-13+16:32+之前在中

原帖由 L+H 於 16-02-13 發表
thanks, 但想買數學大師3

如果無,邊d書似數學大師架
其實數學繪本、遊戲書好多,宮西達也又有出,usborne嘅flap book都有,魔法數學故事屋⋯⋯去圖書館應該有一堆,但我自己唔會常借,因為未必適合伴讀,有d悶,除非佢自中意睇

‹ 上一主題|下一主題