用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎? ...
樓主: phoebewong123
go

幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎? [複製鏈接]

回覆:幼稚園補哂中英數對升直私小學重要嗎?

想問問補中英數其實學咩多?我想親子多d...自己教又得唔得

我覺得家長跟係最重要

如果小朋友谷得但學校教得淺,錢唔係問題就值得出去補吓。

引用:如果KG已經要科科補,先入到SFA,咁佢有排

原帖由 小曳人 於 16-02-01 發表
如果KG已經要科科補,先入到SFA,咁佢有排補!
小曳人,Give me five
比你補到入去,條小學路仲難行。
何不放孩子一條生路,比佢玩兩年呢?

引用:如果KG已經要科科補,先入到SFA,咁佢有排

原帖由 小曳人 於 16-02-01 發表

剛剛才看到你話K1. 錦我真係無補,最多畫下畫,直到有個朋友話k1 考了kpcc , 才發覺這盤生意這麼大!k1考水平測試...我真係..真係井底之蛙。k1還是很baby. 補了都是浪費金錢。K2中段加強一點我覺得還說得過去,我們一考完小學,就cut了很多班,有都係純玩,可能到六七月才開始小一預備班。不過我們唔係offer King , 考到心儀就唔玩大抽獎和叩門。

就係講K1,星期一至五每日一個班,星期六日都有另外的,本身已經是名校課程深,現在咁谷法簡直大舉拋離。

我係諗人仔細細就要揼咁多$同時間,咁係咪值得姐

superying  如果小朋友讀名校但跟唔到課程,老師可能會好有技巧地令家長有壓力幫小朋友補底。   發表於 16-2-2 08:05

我們K1放學食晏,瞓晏覺,又一日。沒有諗過平日補習。太辛苦了。我們星期六返了無乜質素的樓下合唱團,不過回想番是浪費時間金錢

引用:剛剛才看到你話K1.+錦我真係無補,最多畫下

原帖由 iamadc 於 16-02-01 發表
剛剛才看到你話K1. 錦我真係無補,最多畫下畫,直到有個朋友話k1 考了kpcc , 才發覺這盤生意這麼大!k1考水 ...
生意這麼大

phoebewong123 發表於 16-2-1 11:19
眼見好多小朋友k1已上很多中,英,數,phonics 班,是不是對升直私很大幫助或必需?個個月洗幾千上不同的班 ...

唔覺得...

最好唔補...

多時間親子, 帶孩子見多D 陌生人, 提醒禮貌, 多閱讀, 要成習慣...

以上係絕大多數小學校長既建議, 但無物人信...

好似"新哥" 叫D 人唔好賭, 無人聽

增補真係浪費錢同時間...

小曳人 發表於 16-2-1 17:29

唔好講到SFA 咁恐怖啦, 攪到而家D 媽媽怕哂...

聽到就掉頭跑...

中左就走哂路...

引用:就係講K1,星期一至五每日一個班,星期六日

原帖由 phoebewong123 於 16-02-02 發表
就係講K1,星期一至五每日一個班,星期六日都有另外的,本身已經是名校課程深,現在咁谷法簡直大舉拋離。

...
身邊真係有唔少人從小全補,而呢個現象係越來越普遍,亦有「年輕化」趨勢。識得有朋友由2歳開始每天都有英普NET上門私補,另加其他大量興趣體藝班;佢話佢D同學仔都係差唔多;父母平日工餘時間都會全部陪曬小朋友,另加大量伴讀,小朋友學術能力越超越前。
另外幼稚園補習真係一門大生意,宜家唔少學術/證書班收生年齡都越收越細,唔少人K1上學期開始讀小一面試班,一足4歳就考starter,參加大量豬肉獎比賽等等。
身處呢個環境,做家長真係好好好好有壓力。 要時刻提醒自己勿忘初衷,好考EQ

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-02-02+

原帖由 keep-calm 於 16-02-02 發表
身邊真係有唔少人從小全補,而呢個現象係越來越普遍,亦有「年輕化」趨勢。識得有朋友由2歳開始每天都有英 ...
正是我見的現象,我好有壓力

引用:Quote:原帖由+phoebewong123+於+16-02-02+

原帖由 keep-calm 於 16-02-02 發表
身邊真係有唔少人從小全補,而呢個現象係越來越普遍,亦有「年輕化」趨勢。識得有朋友由2歳開始每天都有英 ...
係!真係好普遍!好誇張!幾時都話小朋友「工時」分分鐘長過大人嘅工時。

“學術"在考小學係緊要,但幼稚園的學術係在興趣和理解,父母跟得好吾會差過出去學。

醒目開學勳章 貢獻勳章

retriever 發表於 16-2-2 09:26
唔好講到SFA 咁恐怖啦, 攪到而家D 媽媽怕哂...
唔係SFA恐怖,而係KG咁簡單都已經咁緊張....
恐龍家

我吾係話補習點點點,我只係想講父母跟得好,吾花費巨大去補習,吾會令小朋友考直私處於劣勢。

keep-calm 發表於 16-2-2 09:41

壓力係指PEER PRESSURE?

而家小朋友教育係"維他命化", "護膚品化", 用左安心D, 又會聽人講兩句成日轉, 聽到個關鍵字就飛到去...

中英最王道係多閱讀, 數學俾小朋友幫你買野, 找錢... 通識多陪下爸爸睇新聞, 唔好只係睇公主, 老鼠, 超人, 王子... 出街行山不時跟孩子講下周邊既野...

上咁多增補班, 反而無時間認識下生活環境各樣事情....

最後, 臨門一腳睇小朋友個TYPE, 呢方面係幾年既造化...

醒目開學勳章 貢獻勳章

Jane1983 發表於 16-2-2 10:46
“學術"在考小學係緊要,但幼稚園的學術係在興趣和理解,父母跟得好吾會差過出去學。

...
學術其實唔係間間學校都睇得好大,對好多學校嚟講,只係screening嘅其中一個標準
我好同意父母教比外人教好得多,更重要嘅係由生活學習,比課室教嘅一定更活,更有趣!
而且,探究精神好緊要!仲有自理....

Jane1983    發表於 16-2-2 15:16
恐龍家

引用:Quote:keep-calm+發表於+16-2-2+09:41+身邊

原帖由 retriever 於 16-02-02 發表
壓力係指PEER PRESSURE?
Agree

‹ 上一主題|下一主題