用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 有冇9月份超大B?
go

有冇9月份超大B? [複製鏈接]

請問呢度有冇家長成功幫9月份BB做超大B? 可否分享一下。真心求教, 因為小兒語言發展比較慢, 所以有意讓他成為超大B, 令他更容易適應及學習。謝謝。

0    0    0    0

我囡囡都9月尾細b,你K1冇學校收?

簽名被屏蔽

Fungbma 發表於 16-2-1 05:57
請問呢度有冇家長成功幫9月份BB做超大B? 可否分享一下。真心求教, 因為小兒語言發展比較慢, 所以有意讓他成 ...
有一少部份kg不收9月大B,其餘都ok的(eg, st cat),放心吧

回覆:MrBeast 的帖子

不是大部份幼稚園不收超大九月B 嗎?尤其係學卷幼稚園
我相信只有小部份收九月大B

回覆:有冇9月份超大B?

我女學校(學券龍幼)有收9月超大B

lamhoilam 發表於 16-2-24 09:33
不是大部份幼稚園不收超大九月B 嗎?尤其係學卷幼稚園
我相信只有小部份收九月大B

...
你的資料來自何方?事實上九月大B跟據教育局的計算方面絕對是適齡。

聖心唔收,由01.10開始計!

引用:Quote:lamhoilam+發表於+16-2-24+09:33+不

原帖由 MrBeast 於 16-02-24 發表
你的資料來自何方?事實上九月大B跟據教育局的計算方面絕對是適齡。

由於現在已過了報名期,很多幼稚園網頁都冇資料。我暫時搵到還有資料的以下學卷幼稚園,網頁上寫是不收大B的,可以上網看一下。
創價 (2012年12月至2013年11月)
譚歐陽少芳 (2013年1月至2013年12月)
九龍城浸信會 (2013年1月至12月)
協恩 (2013年出生女生)
德貞 (2013 年出生者)

非學卷有宣幼(2012年11月至2013年12月)
SN (01/01/2013 to 31/12/2013)

我冇太多時間上網再搵。建議樓主要逐間幼稚園打電話問,更為清楚。

Fungbma 發表於 16-2-1 05:57
請問呢度有冇家長成功幫9月份BB做超大B? 可否分享一下。真心求教, 因為小兒語言發展比較慢, 所以有意讓他成 ...
如果認為有需要,做超大B 也無妨,但樓主要有心理準備,九月超大B 會比較少,通常十一,十二月做大B 會多些人。家長最清楚兒童發展,找適合的路。建議樓主直接打電話到心儀幼稚園詢問收生範圍。

lamhoilam 發表於 16-2-24 11:25
由於現在已過了報名期,很多幼稚園網頁都冇資料。我暫時搵到還有資料的以下學卷幼稚園,網頁上寫是不收大B ...
Thx for digging the info.  Looks like the world has changed a bit since last time i looked.

回覆 Fungbma 的帖子

我小朋友都係九月B,我地冇做大B,寧願畀佢試做全班最細。因為小孩子愛模仿,所以跟大的小朋友學,好過跟仲細過佢既。

做細B,明顯的分別係K1和K2,係比人慢,父母要多D跟。但上左K3,係明顯快左好多,跟同年小朋友已經冇乜分別,學習進度,說話表達能力等等。

回覆:有冇9月份超大B

多謝各位的資料。幸運地我小朋友有學券同私校收左佢, 但就佢而家情況同n班老師反映, 所以想讓他慢學, repeat 1年k1做大仔。希望可以調整一下步伐,讓他可以更容易用語言跟同學溝通。我會再觀察, 如這半年追到語言, 當然不用repeat la

回覆 Fungbma 的帖子

我阿囡班有九月、十月大B, 放心。
‹ 上一主題|下一主題