用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 Sc pn 2nd in 揮手區
樓主: ETCM
go

Sc pn 2nd in 揮手區 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+yauyaumama2012+於+16-01-31+

原帖由 konew720 於 16-01-31 發表
其實幾千人考,一星期已有結果,過程太快,我相信學校只睇application form已西走好多人,果d人無論intervi ...
按前面中左2nd in 既背景睇唔係好關事

不過仲未有人答係咪有上playgroup higher chance

回覆:Sc pn 2nd in 揮手區

其實有朋友以下情況都入唔到st cat
1)有其中一位家長st cat 畢業 +家長其中一方係名校出來+ 專業人士 + FTM + 表現有80%答中
2)哥哥入面讀緊 +表演一般
3)家長其中一位名校畢業+專業人士+FTM+表現有90%答中
我的結論是覺得st cat 其實只係收平常人,不是要全部揀哂 答中80-100%問題個d, 也不是要揀哂坐得定那些,也不是要揀哂父母有背景個d,更不是所有都是大B~
大家唔好因為無offer而氣餒,不是因為你的孩子表現不夠好,不是因為你們沒有什麼背景,只是st cat 有它獨特的收生方法~

引用:請問有無有2nd+in+既人hea填問卷 +

原帖由 Cutekillq 於 16-01-31 發表
請問有無有2nd in 既人hea填問卷
我填左一半……之後亞仔搶左我支筆玩,跟住行埋老師度比老師收左

引用:請問有無有2nd+in+既人hea填問卷 +

請問有無有2nd in 既人hea填問卷
我有認真填....

其實爸爸去的成功率會有分別嗎?

引用:Quote:原帖由+Cutekillq+於+16-01-31+發表

原帖由 busydaddy 於 16-01-31 發表
我有認真填....

其實爸爸去的成功率會有分別嗎?
我覺得爸爸去到,個小朋友聽話既就應該無分別,但我當日眼見好多爸爸都管唔住個小朋友,一係就太control freak, 如果我係老師,都幾反感...

引用:Quote:原帖由+konew720+於+16-01-31+發表其

不過仲未有人答係咪有上playgroup higher chance
無上佢地嘅pg,問卷有答哂,唔算hea我諗,不過字其醜

回覆:Cutekillq 的帖子

我上年冇填問卷,有second in

回覆:Cutekillq 的帖子

今年就算有兄弟姐妹讀緊,今年有唔少亦冇second in ,晤好諗咁多,下年k還可in , 有好多例子n 入唔到k 都入到,還有機會呀!

究竟點解頭100零個NUMBER特別易中呢。。。實在係一個謎

引用:其實有朋友以下情況都入唔到st+cat 1)有其

原帖由 eyesonme 於 16-01-31 發表
1)有其中一位家長st cat 畢業 +家長其中一方係名校出來+ 專業人士 + FT ...
非常同意,St Cat 既Pn 同 K, 我同身邊朋友都考過,有好平民背景家長收左,好專業既又唔收,St Cat 係有佢獨特既收生標準。
盡左力in 左就算,唔得既k1考過

1)有其中一位家長st cat 畢業 +家長其中一方係名校出來+ 專業人士 + FT ...
我所知St cat,如果兄姊在st Cat, 多唔收細佬妹。

之前爬文都見到佢收生標準奇特,所以討論下等之後再考N或考K既人有得參考下

我仔大b, 除左吾肯答名, 吾肯同老師出去行, 其他task 都做到, 無提水,
都無sec in ...........

回覆:Sc pn 2nd in 揮手區

或者我分享一下啦。的確好多人唔明收生準則,坦白講我自己都唔清楚點解學校會收我小朋友,因為佢雖然乖+小聰明,但慢熱所以interview表現唔理想。所以開學後我有留意其他同學仔係點,父母又點。其實SC同其他幼稚園分別唔大,當然有人有錢d,名校出身,但大部分只係普通中產!最大共通點係重視子女教育,肯花時間心機陪伴。

同學仔亦百花齊放!性格開朗主動、慢熱怕羞都有,不過絕大部分都係受控,老師叫就會follow class rules and instructions。感覺學校唔同類型小朋友都收d,keep a balance mix at school,小朋友之間亦可互相學習。

其實小朋友咁細,有無限可能,考學校只係緣份遊戲,未必關叻唔叻事。我覺得SC係一間非常好嘅學校,好適合我小朋友讀。考到當然開心,但香港有愛心有程度嘅學校豈止SC,明年你哋考K1仲有更多選擇,祝大家早日有合適offer!

chanbids    發表於 16-2-1 12:22
hppa    PS.: no 2nd int for my child  發表於 16-2-1 12:02

我阿仔果日都係班房周圍走, 仲係唯一一個坐唔定。。。 又搞其他家長, 仲有一題因為唔係位比老師skip左佢。我就不斷要捉佢返埋位。。因為唔想佢打擾人地影響人地interview. 心想佢咁既表現一定冇份。。點知竟然有sec in...唔通果日係睇家長唔睇小朋友既表現? 不過有朋友做幼稚園教師都同我講過, 大部分收生標準都係睇家長表現居多。

hppa    發表於 16-2-1 12:04

eyesonme 發表於 16-1-31 22:45
不是要全部揀哂 答中80-100%問題個d, 也不是要揀哂坐得定那些,也不是要揀哂父母有背景個d,更不是所有都是大B~  ..... 甘小朋友叻無著數? =__=

引用:Quote:原帖由+eyesonme+於+16-01-31+發表其

原帖由 TJ05 於 16-02-01 發表
我所知St cat,如果兄姊在st Cat, 多唔收細佬妹。
不一定,我見都有好多弟妹,甚至4兄妹都sc我都見過。

有聽說過唔一定有2nd in 才有offer. 之前試過冇2nd in 最後也有offer.
其實都唔make sense嘅,若此group discussion媽媽們說的是真的,為什麼學校唔收那些答到80%的、坐定定的,而去收表現一般的呢?!
無論點都好,各位加油呀!

引用:Quote:原帖由+konew720+於+16-01-31+發表其

application form 唔係只睇到經濟、父母職業。仲有好多其他野。
講父母小學,3百幾個學生入面實有父母小學唔係名小,但我身邊讀名小既朋友既小朋友一定有SC offer。呢d小朋友通常同一時間有SC, LH, KV offer,如果有去interview。
另外,兄弟姐妹資料,如果有個兄姐係讀龍校或龍校畢業生,估下SC有幾大機會收呢個小朋友?SC差唔多100%直升K1,佢都係想小朋友係由PN讀到K3。

引用:或者我分享一下啦。的確好多人唔明收生準則

原帖由 ensy 於 16-02-01 發表
或者我分享一下啦。的確好多人唔明收生準則,坦白講我自己都唔清楚點解學校會收我小朋友,因為佢雖然乖+小 ...
請問at cat pn 係英普定英文廣東話?有無
Net班主任?謝謝

‹ 上一主題|下一主題