用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 兒x無限 Infinity Childxxx World,俾錢前俾錢後2回事! ...
go

兒x無限 Infinity Childxxx World,俾錢前俾錢後2回事! [複製鏈接]

大家唔好讀,
唔喺度公開講,
有需要可pm我

1    0    0    0

引用:大家唔好讀, 唔喺度公開講, 有需要可pm我

原帖由 忌廉烏冬 於 16-01-29 發表
大家唔好讀,
唔喺度公開講,
有需要可pm我
Which class are you talking about? Toddler or preschool?

回覆:konew720 的帖子

咩事?

回覆:兒x無限 Infinity Childxxx World,俾錢前俾錢後2回事!

up

please share more

回覆:兒x無限 Infinity Childxxx World,俾錢前俾錢後2回事!

係咩事呢?

回覆:忌廉烏冬 的帖子

我朋友係入面教,話幾好

做人至緊要開開心心 :-D

係度講啦

總之我女

有好多,都令我覺得又呃錢又教壞我女,

其中一項係,我女上堂,望住人地玩,無伸手無搞人,但對方就郁手推或打我女,我女堂堂都俾人推俾人撞俾人打俾人搶玩具,老師一係睇唔到,睇到就叫我女排隊先有得玩(我女企喺度望住之嘛),但係老師唔會教對方唔好推撞其他人,我向學校職員反映,職員態度冷淡又串,過2日上堂老師覆我,老師話要我女受下挫折否則第日不能承受壓力!

就算係咁,都應該教對方唔好郁手,但每次都係我女俾人推撞完反而仲俾老師教訓要排隊,但無教對方唔好打或推撞人,

(家長無得同bb一齊,只可以坐埋一邊遠望)

上左幾堂,我女從來都係和平主義唔郁手的,突然變成打人,搶野,個行為就同上堂打佢搶佢啲小朋友一樣。

仲有好多好多其他野,令我覺得此學校超差,無論admin定係上堂情況,都係我讀過咁多間學校最最差嘅一間,

蒙特梳利,我好認同,校長校監講嘅野或者佢地個理念我都好同意好buy,但一到正式上堂就完全唔係果回事,我女學壞了不特止,加上校務職員態度甚差,令我超後悔報了此校,學校有呢d職員,個校長真係多得佢唔少,

大家請三思。

P.S.今日同另一家長傾開計,佢個仔讀另一班,都係無進步之餘仲學壞左,仲有,佢話之前聽校長校監講到幾咁有熱誠,幾咁為了教育,而家原來一切都係以錢行頭,錯信左佢地

我相信蒙特梳利唔會對小朋友嘅唔好行為坐視不理, 所以應該係老師嘅教學手法有問題......我之前响太子某英文蒙特梳利PG, 我好欣賞佢哋嘅教學手法.

引用:我相信蒙特梳利唔會對小朋友嘅唔好行為坐視

原帖由 vpo0615 於 16-02-04 發表
我相信蒙特梳利唔會對小朋友嘅唔好行為坐視不理, 所以應該係老師嘅教學手法有問題......我之前响太子某英文 ...
咪就係我好buy蒙特梳利但唔buy呢度個混齡成長班,根本只係放仼一堆小朋友自己玩,

"家長班"講到蒙特梳利成件事幾咁美好,講到自己對教育充滿熱忱,但上堂都唔係咁嘅,都唔知係admin有問題定係學校有問題,

我女俾人洽不特止仲學埋人地嘅曳野,

我2個朋友上另一班都係,阿仔阿女學壞左,其中一個已退學,另一個下個月都會退,

仲有,admin職員呃我同我朋友2次仲唔認數,呢下好嬲

其實坊間都有好多蒙特梳利嘅書, 教吓家長點樣响日常生活運用蒙特梳利嘅概念去教小朋友.....當然由攞正牌嘅老師去TRAIN 小朋友係有佢好處, 不過家長都可以憑住讀呢D書出一分力......我當初睇呢間嘢嘅WEBSITE, 見佢好有系統咁要家長/小朋友上乜上物, 我只能夠講句時間上我AFFORD唔起.

上堂好明顯係某部分老師無料到,

搞唔掂小朋友就由得佢,

例如,叫小朋友執玩具,小朋友唔執,個老師就無佢乎,由得佢走左去,咁樣,第一係縱壞小朋友,第二,係我女見到人地咁樣,學左ignore我,原本主動執玩具,變了特登唔執,越叫越走

我以前上嘅英文蒙特梳利PG, D 小朋友個個都會玩完玩具自動自覺將D玩具放返原位......

Not really agree. My son was there for 6 months. It is a great school. Leads my son to be a confident and independent boy. He always know what he is doing and focus very well. What's more important, helped me to be a better mother.

我小朋友(當時15個月大)之前上觀察班,都試過俾其他小朋友搶玩具,老師都會叫那位小朋友排隊,當然其他小朋友不是一定聽。

我自己又接受到呢個做法,而家我自己都會叫小朋友請排隊,久而久之,我小朋友現在2歳都會明白要排隊同等待先可以得到想要的東西,佢唔會搶其他小朋友玩具,但如果人地想搶佢玩具,我也會解釋小朋友仲細個,問佢是否願意分享,如果我小朋友唔願意,我也會尊重佢意願,請其他小朋友等一陣,之後我小朋友會讓其他小朋友玩。

其實小朋友之間有conflicts 係一定,搶玩具及推撞也一定會發生,愈大愈多,而且很正常,尤其我家小孩係獨生,我反而希望佢喺群體中學習,分享/爭執,都係群體必須面對,我希望小朋友學習如何面對同解決,如果沒有傷害到身體,我自己會由小朋友自己試著面對,不立即插手,之後當然要解釋佢知道,經過之前經驗同解釋,佢下次就會自己解決問題。

引用:上堂好明顯係某部分老師無料到, 搞唔掂小

原帖由 忌廉烏冬 於 16-02-05 發表
上堂好明顯係某部分老師無料到,

搞唔掂小朋友就由得佢,
I am considering this playgroup. May I know how old is your daughter and how long did you join their playgroup?

引用:我相信蒙特梳利唔會對小朋友嘅唔好行為坐視

原帖由 vpo0615 於 16-02-04 發表
我相信蒙特梳利唔會對小朋友嘅唔好行為坐視不理, 所以應該係老師嘅教學手法有問題......我之前响太子某英文 ...
Hi, I am looking for Montessori playgroup for my girl. Would you mind to pm me which playgroup did you join and the age of your kid? How long have you joined?

這間我3年前也有很不快的經歷,他們對有意見的家長不太尊重。

‹ 上一主題|下一主題