用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 荃灣綠楊
go

荃灣綠楊 [複製鏈接]

囡囡今年會係綠楊讀PN, 考慮緊來年轉唔轉學卷學校, 目標係士德荊冕, 繼續讀綠楊就唔擔心佢學術, 但學費又貴, 唔係負擔唔到, 而係唔知值唔值得, 我地目標係津校/陳守仁, 津校自行有20分, 但20機會唔大, 要抽, 有細嘅跟未....所以最想入到心儀津校, 幫下細果個, 請指教
   3    0    0    0

同我情況完全一樣...
我仔而家響方方返緊N班,今年考k1士德收左...
而我亦有心儀津校及陳守仁,但同樣得20分,自行機會好細...我亦有個細女跟尾....
我覺得一般私校學術一定係比較好,呢方面響涵接小一課程會有優勢
但坦白講除非係名幼,否則響搵直資學校方面其實不太吃香...
如果你本身想揀津校多d,咁讀邊間幼稚園影響其實不大, 學券幼稚園仲可以幫你慳學費,多左嘅錢仲可以俾小朋友學下其他野
但如果你主要target直資小學,咁私校就會比較好....不過都係個句,綠楊名氣比上不足(例如九龍塘名幼),但比下絕對有餘...直資學校始終傾向收名幼生,所以要小心衡量....
如果直資只有一兩間心水,俾我就唔會揀繼續讀私校了...
因為勝算唔夠大...
反而有名氣嘅學券幼稚園有時考直資都有機會成功...
好好考慮下呀~

引用:同我情況完全一樣...我仔而家響方方返緊N班

原帖由 gillgillmama 於 16-01-29 發表
同我情況完全一樣...
我仔而家響方方返緊N班,今年考k1士德收左...
而我亦有心儀津校及陳守仁,但同樣得20 ...
謝謝你分析,我都係主力target津校,因為有細嘅跟尾,多左一層考慮,綠楊係唔洗擔心學術,所以都諗緊下年點步署,你已收到士德offer, 咁你點揀?

因有綠楊back up, 下年只會in返d好心儀嘅學校

‹ 上一主題|下一主題