用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 net 91乙部排位 (大家幫下眼, super thanks)
go

net 91乙部排位 (大家幫下眼, super thanks)

乙1 沙呂
乙2 梁小
乙3 聖華
乙4 慈航
乙5 一胡
乙6 沙胡
乙7 黃耀南

乙5同6聽講可以唔洗111叩門, 所以放左0係呢個位...

m_fu 發表於 16-1-29 08:54
梁小第二其實照道理無咩機會會入, 你一係中沙呂, 一係中聖華, 不過真係怕有不少人放聖O係第二, 所以唔敢話好安全.  唔入聖既話, 應該慈點樣都入, 因為佢有75個位, 真係比較多, 而且宗教問題, 應該會有一大班人唔會放佢前.  前2年所謂既4寶全部都有70個位以上比統一, 今年只有慈同龍有70個位以上, 因一般伄教同咩咩同鄉會果類既學校都少D家長會排前.  你要問自己一個問題, 你覺得入聖和慈既分別有幾大, 如果好大既話, 我會放聖第二, 因為梁放第二都係無咩機會, 我唔敢講完全無, 不過真係好微.  如你覺得分別唔係好大既話, 就真係無咩所謂啦,  比多個好微既機會自己博一博囉.  

你放一胡少胡O係邊都無所謂, 因為如你第4都唔入, 一定無機會入一胡同沙胡, 你只會入龍.  同時兩胡唔會睇你放佢高位D就收先, 只會睇面試表現.   

回覆 喜樂果子 的帖子

回覆 喜樂果子 的帖子

哇, 唔該曬你的分析, 我第3 OR 4 其實係差別唔大的, 所以我想博下仲有小小小小機會的梁小.
想問下一胡同沙胡係咪一定有得叩門INTERVIEW?

No differences.

m_fu 發表於 16-1-29 11:11
回覆 喜樂果子 的帖子

哇, 唔該曬你的分析, 我第3 OR 4 其實係差別唔大的, 所以我想博下仲有小小小小機會 ...
2年前係, 不過學校有權年改, 同埋唔好抱咁大期望叩門, 幾百人爭10個8個位, 真係好難

回覆 喜樂果子 的帖子

明白明白, 都係想爭取多一個機會!

回覆:m_fu 的帖子

我當年叩入一胡的,雖然佢冇講明要111,但我取回所交嘅資料時,發現佢有喺啲copy上highlight咗啲form係咪111, 可能會有啲影響

回覆 m_fu 的帖子

我諗住咁排

1)一胡

2)沙循

3)田家炳

4)禾輋信義

5)台山陳元喜

6)聖華

7)張煌偉

回覆 tina_yauyt 的帖子

放頭3肯定係有特別誠意分加, 但係如果把一胡放上乙2, 等如為叩門加分浪費左乙2

回覆:net 91乙部排位 (大家幫下眼, super thanks)

剛搬火炭, 請問四寶係邊幾間呢?

CherryBun 發表於 16-1-29 14:56
剛搬火炭, 請問四寶係邊幾間呢?

91網所謂四寶係以下, 但好多人話其實唔係太差.

基督教香港信義會禾輋信義學校

慈航學校

世界龍岡學校黃耀南小學

天主教聖華學校

引用:[table=98%]乙1+沙呂乙2+梁小乙3+聖華乙4+

原帖由 m_fu 於 16-01-29 發表
好保守的排位,乙一唔得都希望你乙二得

引用:Quote:m_fu+發表於+16-1-29+08:54+梁小第二

原帖由 喜樂果子 於 16-01-29 發表
梁小第二其實照道理無咩機會會入, 你一係中沙呂, 一係中聖華, 不過真係怕有不少人放聖O係第二, 所以唔敢話 ...
沙胡我唔知,一胡冇111仲要放咁後,叩門叫俾你見下,大把人111, 兩條1, 同1條1,得個十個八個位仲迷信乜野只計面試表現?
正常黎分析,百冇去叩門成功只有兩種:

1)果班 111,11,1, 裏面揀唔到十個叻過你
2)你真係好叻 (叻係指你冇直私offer, 但實力其實高過其他人好多)

有叩門嘅機會唔等同叩門有機會

回覆:net 91乙部排位 (大家幫下眼, super thanks)

梁小乙2,早幾年還好,今年應該好細。

唔入乙1你入硬乙3咁濟

回覆 siden 的帖子

但係除左4寶學校, 仲有邊間放乙2都有機會呢??

引用:回覆+siden+的帖子 但係除左4寶學校,+仲有

原帖由 m_fu 於 16-01-30 發表

但係除左4寶學校, 仲有邊間放乙2都有機會呢??
當然唔係穏入,但放田小或沙主乙2機會會比梁小大些

乙一胡素貞
乙二主風
乙三田家炳
乙四信義

嗯嗯, 等我再睇下先~~~thanks

引用:Quote:m_fu+發表於+16-1-29+08:54+梁小第二

原帖由 喜樂果子 於 16-01-29 發表
梁小第二其實照道理無咩機會會入, 你一係中沙呂, 一係中聖華, 不過真係怕有不少人放聖O係第二, 所以唔敢話 ...
可以比啲意見我嘛
乙1 沙呂
乙2 沙循
乙3 沙胡
乙4 黃耀南
乙5 一胡
乙6 梁小
我知黃耀南係4寶,但想問下點解佢好似係4寶中最差