用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 YW vs WKF
樓主: love0520
go

YW vs WKF [複製鏈接]

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-1-28+17:39+Dont+

原帖由 love0520 於 16-01-28 發表
只係YW 實際分享的人比較少, 解除左我的疑問後, 其實我係偏向揀YW, 尤其點樣中英文合格都算BAND 1B中學係比 ...
少人分享可能因為英華家長普遍低調D,但家長之間的關係好好,Work Hard Play Hard 呢句真係好啱YW學生,而且學校冇教淺考深,普遍小朋友都考得好高分,而且大部份同學學術水平是高的,所以升上書院的學生一定有返咁上下,而且課程非常有系統,尤其是數學科,成班囝返學都好開心,因為學習之餘仲有太多嘢玩,所以佢哋成日話自已好開心咁忙,加上林校長對教非常有heart, 家長和學生完全可以感受到,而英華仔都視她為偶像,我非常欣賞學校在品德培養上,每個英華仔都有禮貌並樂於助人,希望這一點點的分享,可以令你對英華有更多了解。

PassionC  絕對同意!  發表於 16-1-29 11:29
love0520  THANKS FOR SHARING  發表於 16-1-29 09:57
kyleebc    發表於 16-1-28 20:02

回覆:YW vs WKF

YW for sure

Nothing to compare

回覆:YW vs WKF

如我當年有此兩offer, 我會揀英華。好難放低英華的優越感同保證感。而家再揀真係五五波,好難放低 WKF 語境給我仔仔的 oral 同 reading 能力。重有,前幾日同英華家長閒談,睇得出佢大致滿意英華,但話當年俾 snoopy 呃咗,原來此校都比較傳統。

hppa  大致滿意... so ok la  發表於 16-1-29 11:38
love0520  這大概就是我依家的想法^^  發表於 16-1-29 09:57

引用:Quote:love0520+發表於+16-1-28+12:35+兩校

原帖由 小曳人 於 16-01-28 發表
我答你!
我經常响石門站見到有學生攞住薯片食住上車,又或者3五成群,大家開小食會!
...
小弟也經常在石門,也會搭港鐵,但唔見 WKF 有乜特別嘢. 嗰度有間國際學校,校服都係藍色。啲學生放學講嘢真的比較大聲及明顯較好動,但都是正正常常一般小學生,唔知大家有否撈亂。補充講番英華,嗰家長話傳統是指秩序及教學放法,但唔谷深谷功課。

回覆:love0520 的帖子

stockmike 發表於 16-1-28 22:08
如我當年有此兩offer, 我會揀英華。好難放低英華的優越感同保證感。而家再揀真係五五波,好難放低 WKF 語境 ...
但話當年俾 snoopy 呃咗,原來此校都比較傳統 - 你朋友應該做多啲資料搜集

hoihoima 發表於 16-1-29 08:53
但話當年俾 snoopy 呃咗,原來此校都比較傳統 - 你朋友應該做多啲資料搜集!
...
有時簡介會家長又真是一廂情願只聽到自己想聽既野,咪搞成咁,overall 滿意就得。

hppa    發表於 16-1-29 11:37
love0520  認同  發表於 16-1-29 09:58

ACE2126 發表於 16-1-29 11:25
被人呃要搵警察求助
警察熱線
2527 7177
警察熱線並不是這樣用的!!

亦只能話,SNOOPY 既是一個有熱誠有要求的教育家,亦是一個很成功的演講者!將巿場所需了解再以說話技巧吸引觀眾就是這校其中一個成功之處。

hppa  snoopy has a great marketing skill  發表於 16-1-29 12:16

引用:Quote:MrBeast+發表於+16-1-28+17:39+Dont+

原帖由 love0520 於 16-01-28 發表
只係YW 實際分享的人比較少, 解除左我的疑問後, 其實我係偏向揀YW, 尤其點樣中英文合格都算BAND 1B中學係比 ...

其實英華之前係一間熱門被談論嘅學校,好多英華家長都喺EK好活躍分享學校睇法,但後來被其他網友搞到YW喺EK變成惹火尤物,好多時搞到隔空罵戰,封帖收場,之後有關YW嘅討論變得沉寂。樓主如果想喺EK了解YW多啲可以search一下有關YW嘅舊帖會得到更多資料。

引用:Quote:ACE2126+發表於+16-1-29+11:25+被人

原帖由 love0520 於 16-01-29 發表
警察熱線並不是這樣用的!!
YW是傳統學校,但學校有很多活動挑起小朋友學習動機。今年以食物做主題,學生要落田,去參觀益力多、稻香。始終是男校,YW 紀律也嚴。大部分學生是積極正面的。

love0520    發表於 16-1-29 13:15

Soundervolt 發表於 16-1-29 12:33
其實英華之前係一間熱門被談論嘅學校,好多英華家長都喺EK好活躍分享學校睇法,但後來被其他網友搞到YW喺E ...
點解YW 咁惹火??  我就係狂煲舊討論都搵唔到資料, 有D又被封左留言所以覺得耐人尋味

引用:Quote:原帖由+love0520+於+16-01-29+發表警

原帖由 Wilma88 於 16-01-29 發表
YW是傳統學校,但學校有很多活動挑起小朋友學習動機。今年以食物做主題,學生要落田,去參觀益力多、稻香。 ...
請問英華傳統教學係米指一班坐喺到聽老師授課?比較少小組討論和發問和同學間少互動?

回覆 babycherie 的帖子

睇返舊POST, 你應係好迷CKY.... 同YW 教學方式應係兩個世界...

而家睇返轉頭, 你點比較?

引用:Quote:Soundervolt+發表於+16-1-29+12:33+

原帖由 love0520 於 16-01-29 發表
點解YW 咁惹火??  我就係狂煲舊討論都搵唔到資料, 有D又被封左留言所以覺得耐人尋味
...
淨係無限次討論英華vs聖喇拔,大家係唔係同一級數嘅學校都已經搞到經常搏火,要相約出嚟見面華山論劍啦!

hppa    發表於 16-1-29 15:00

Soundervolt 發表於 16-1-29 14:02
淨係無限次討論英華vs聖喇拔,大家係唔係同一級數嘅學校都已經搞到經常搏火,要相約出嚟見面華山論劍啦!

...
如果用聖喇拔比...都無得用"級數"去衡量喎
(直至現在我都無用級數去比YW VS WKS, EK家長自行要設定兩者的級數我都無話可說)
無得比的原因:包括課程編制,考試制度,文武藝公開比賽成績,費用都有所不同啦!
總結唻計,以上學校的我都覺得係好學校!只要配對合適就可以!

睇到最近D帖, 又有一番新領悟.....

原來不少長都認為:

新派直資一條龍中小學, 都"一定"會比傳統中小學能更輕鬆地學習, 而且又"一定"能令小朋友英文更出色, 內涵更豐厚, 視野更廣濶....

咁呢D應該叫"超神校"了!

hppa    發表於 16-1-29 15:01
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:love0520 的帖子

可能係比樓級嘅「級數」呢!

‹ 上一主題|下一主題