用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 K3下午班升小一 會否對小孩太難適應
go

K3下午班升小一 會否對小孩太難適應 [複製鏈接]

如題.  有冇家長經歷過K3下午班 到升小一要早起上課 可以分享一下用幾耐時間才適應?
先謝謝
   0    0    0    0

唔會,只要升小個暑假調節早d睏就得,我大既升小冇適應問題,細既返左一個學期上晝班,之後都轉下晝班
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

好的 謝謝 希望一個暑假可以適應番

引用:如題.++有冇家長經歷過K3下午班+到升小一要

原帖由 aos 於 16-01-28 發表
如題.  有冇家長經歷過K3下午班 到升小一要早起上課 可以分享一下用幾耐時間才適應?
先謝謝
...
我只是小一開學前一日早點上床,開學頭兩星期明顯早咗上床,之後完全適應了!

回覆 karen55407 的帖子

謝謝你的分享

引用:如題.++有冇家長經歷過K3下午班+到升小一要

原帖由 aos 於 16-01-28 發表
先謝謝
...
暑假除了調作息時間外,還要每天給他功課,要小朋友自己完成,訓練責任感

我女幼稚園所有K3都係下午班的,一個暑假就搞掂,小學返全日吾也問題,吾使擔心。

多多謝大家的意見 我依家比較放心

我個小朋友全個SUMMER HOLIDAY係玩同HEA, 最後果個幾2個星期先同佢TRAIN佢, 佢上小學完全無問題, 人係會適者生存既, 小朋友勁過大人好多架

我小朋友K2 開始已經冇午睡, K3 轉下午班都係一早起身, 因為我家冇工人, 我要返工前送佢去婆婆家, 所以冇太大影響.

回覆:K3下午班升小一 會否對小孩太難適應

醒目開學勳章

回覆:K3下午班升小一 會否對小孩太難適應

上午俾啲嘢佢玩吓學吓

‹ 上一主題|下一主題