用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 到校康復VS I位
go

到校康復VS I位 [複製鏈接]

我個女2.5 yrs( global developmental delay), 有一間學校收了K1,個間學校有到校康復服務。而同時我估i位都會排到。我想問下你意見,不知到校服務同i位邊樣提供到的協助多D呢?而家個間K1係半日,下午仲可以比佢去上下training.

0    0    0    0

引用:我個女2.5+yrs(+global+developmental+dela

原帖由 miyokitam 於 16-01-27 發表
我個女2.5 yrs( global developmental delay), 有一間學校收了K1,個間學校有到校康復服務。而同時我估i位 ...
一定係I位,到校支援一星期一次,I位係每日都有兼收老師同學生做訓練。

引用:Quote:原帖由+miyokitam+於+16-01-27+發表

原帖由 WB1115 於 16-01-27 發表
一定係I位,到校支援一星期一次,I位係每日都有兼收老師同學生做訓練。

...
其實我都考慮緊K1到校服務or I位

如今年選擇到校服務,下年才入I位,下年就有多d學校選擇。

引用:Quote:原帖由+WB1115+於+16-01-27+發表一定

原帖由 funghon 於 16-01-27 發表
其實我都考慮緊K1到校服務or I位

如今年選擇到校服務,下年才入I位,下年就有多d學校選擇。
唔明點解會多啲學校選擇?你I位唔係已經揀左學校喇咩?

而家的到校已接受在讀生報名,好多已FULL,你女9月入學,唔知有無位。雖然大派位後,可能有小朋友不要到校,但實際情況無人知。

另外,你要問番到校服務提供服務機構,究竟有D咩服務,提供俾小朋友,因為間間機構唔同,協康到校就似E位,其他我唔知,再比較心儀I位的服務,睇下邊個岩小朋友。

如果你女整體DELAY,可能都需要PT、OT,我所知I位的支援較弱。

Letter_lalaland    發表於 16-1-31 18:45

引用:我個女2.5+yrs(+global+developmental+dela

原帖由 miyokitam 於 16-01-27 發表
我個女2.5 yrs( global developmental delay), 有一間學校收了K1,個間學校有到校康復服務。而同時我估i位 ...
我女讀緊i位n班, st 2星期一次, 但ot pt 就3個月先到教一次, 我覺得太少

要跟據評估按小朋友嘅個別需要選擇,
到校嘅服務應該會較近似E位服務,
而E 位嘅服務一般較 I 位密
S 位 又較 E 位 密集

不過要留意有提供到校服務的機構仍然在招聘到校服務嘅治療師及老師;
所以到校服務亦未必一定比 I 位多。

回覆:到校康復VS I位

I 位

i位好d,St係一個月2次
但ot/pt/st等會比建議老師同小朋友做,
又有家居訓練/心理學家到訪。
老師對小朋友又了解好多。

到校呢個係試驗的,如上小學仍要服務,
一定係i位

引用:Quote:原帖由+funghon+於+16-01-27+發表其

原帖由 WB1115 於 16-01-28 發表
唔明點解會多啲學校選擇?你I位唔係已經揀左學校喇咩?
未選,4月派位,應該大約2月入表最後選。

因為排位吾太前,只可選擇派得快d既學校(上期派位到邊個排位月份)

‹ 上一主題|下一主題