用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 Aristle International Kindergarten
go

Aristle International Kindergarten [複製鏈接]

0    0    0    0
簽名被屏蔽

我都覺得好COMMERCIAL,我個女女上緊ARISTLE 既PLAYGP, 差唔多完, 啲老師又HEA 教,個CONSULTANT同我傾會唔會再讀,我話要諗諗, 佢就即刻話如果我買佢96個CREDIT,就Guarantee 我個女有個K1 位!!我即刻話唔洗喇,用錢買位,又唔係名校.

Aristle 真係上過就知廢,我個囡上左十幾堂就 quit

好討厭,一日見到兩個一模一樣的負評。做打手一D誠意到無。
對面上緊artplus都知道人地得8堂,同 48堂。
五毛黨,超級反感

引用:好討厭,一日見到兩個一模一樣的負評。做打

簽名被屏蔽

你地分開小小出啦, 來來去去都系你地幾個,最近個個都緊張offer, 想上嚟睇下人地分析,  隔幾頁又有你地。

本來都唔想講, 喺你地令外一個post既comment:
http://www.edu-kingdom.com/forum ... &extra=page%3D1

Miss Ho 呀,嗰排d group 日日講。嗰個aristle consultant 同 個 Center Manager 同d aristle 家長 喺誠品隔離開左間叫 Socrxtic, 個家長不停叫我個niece去對面上,又叫我幫手叫埋其他家長去,趁aristle個老細放產假 ,系個group勁踩老師勁話人地 commercial,三唔埋兩日text我,又講到好秘密,又話好既老師會跟埋走,結果課程抄足,學費收得仲貴,連裝修都抄足,老師就得一個唔識既講到好似始祖咁。

我心稔搞教育搞到你咁無品,我一定唔會擺我個B喺你到。真系好煩,我結果去左上 art plus,立即清淨左。

anyway, 雖然而家我自己小朋友無去,因為d打手好煩,我以前對aristle 既comment :
http://www.edu-kingdom.com/forum ... ead&tid=3053554

我覺得而家香港連教育都好commercial, 建議家長唔好隨便聽人講,自己去感受下。

引用:你地分開小小出啦,+來來去去都系你地幾個

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:我覺得而家香港連教育都好commercial,+建議

簽名被屏蔽

簽名被屏蔽

引用:我覺得而家香港連教育都好commercial,+建議

簽名被屏蔽

回覆:Aristle International Kindergarten

PCforsure, 你d回應真係好到point

究竟邊個似"打手" (新國民+所有過去發言都關於Aristxx + 連邊個consultant 走左都知仲話要上網了解 + 緊張Aristxx 幼稚園學位...) ,仲要反過黎話你打手

Babybaby15   說得對!!  發表於 16-3-5 17:15

簽名被屏蔽

on and off 睇左BK/EK 6 年, 一直好懶 comment嘢。 不過同事research 緊 k1 知我個大女讀左好耐little aristle 問我點睇aristle同呢個post,我想share下我對呢間嘢嘅睇法。

首先佢哋絕對唔平,幾年嚟唔止一次我哋兩公婆諗過 cut 左佢去上其他嘢。不過阿女真喺好鐘意上所以 keep 住。坦白講有無用,幫到個女幾多真係唔識 quantify,好慶幸 K1 同 P1 都考到心宜學校。我哋都遇到過 d 好煩呢 hardsell 嘅 staff,我哋直接 ignore左。不過公道 d 講大部份aristle consultant 同老師都care同了解我哋嗰女。尤其是 Ms.Wu。  最記得做升小 portofolio 嘅時候,由於LLC淨係provide三封reference letter,我哋預左一封俾 SPCC,一封俾聖士提反,一封留返扣門(MPS)用,其他嘅application唯有試下問我地ARISTLE 嘅  consultant。 雖然我哋唔喺嗰D上得好密嘅「客」,Ms.Wu day-off 都好有心機係電話同我哋分析點樣 present,重寫左幾封好 detailed 好 personal 嘅 reference letter 俾幾間 Band 1A 直屬小學校長。 其實唔知reference letter 同 portfolio 幫到幾多,不過真係好好彩有好幾間心儀嘅學校有offer。 雖然最想入嘅SPCC 最後第三 round 見校長衰左,不過都好開心有幾個好offer有得揀,唔洗擔心大抽獎,又唔洗考慮搬去九龍 for GHS或者SFA。

除左 portfo 同 reference letter, Ms.Wu 重有提我哋加強女女 d 中文。佢坦白到話如果budget或時間有限,以阿女嘅情況(英數都ok) for應付升小,我哋唔上Aristle 都應該focus落中文到!所以我哋覺得 Ms.Wu 好有心,同另外一個唔記得係senior consultant 定centre manager好唔同。見到Ms. Wu 佢會做Kindergarten 校監,我同我同事講不妨去了解多d。真心覺得佢哋咁為細路著想其實做幼稚園會好啱佢哋。

講開又講,其實我哋一路對Little Aristle嘅課程內容同資優方針都喺半信半疑。我成日覺得都係marketing gimmick。大女由未夠一歲斷斷續續上Little Aristle到而家,無錯佢各方面發展都另人滿意,小一上學期重考到全級十名內,我哋都喺覺得喺佢自己努力同我哋跟得足嘅成果。直到最近大女學校揀左佢去上資優教育督導委員會嘅資優課程,上完第一堂我問佢上成點,點知佢話 "咪好似上 Aristle 咁囉,不過用中文。",我開始諗可能佢哋d課程真喺一直有幫到阿女。

作為家長同消費者我都遇過d 唔好嘅,唔適合我哋嘅 centre。 我唔太清楚其他家長嘅經驗,亦無意免費幫人宣傳/倒米。 出呢個post都只喺想share返我哋對Aristle同尤其Ms.Wu嘅一d經驗。 同意puichingforsure 所講嘅問題。為左兩個女我哋都花左好多時間同錢,試過好多centre,真係好難搵到有質素又唔貴嘅。遇到d好煩嘅sales真係火都嚟! 不過一路走過嚟又揾唔到覺得比Aristle啱我哋嘅programme。 雖然大女上埋d credits 都應該會停(升小後實在太多功課,同埋同學校嘅資優課程overlap),細女有家姐開路唔需要煩offer,不過都希望Ms.Wu可以keep住對小朋友嘅熱心同理念,搞好間幼稚園,幫到多 d 好似我哋咁比較著重多元智能發展嘅家長!

簽名被屏蔽

回覆:Aristle International Kindergarten

My kid attended Little Aristle for more than 6 months. To be fair we think it's a good playgroup to train babies preparing for PN interviews coz of the size of class and good class content. It also introduces alphabets and phonics at a pretty fun way and my kid learned them very quickly. Teachers are very nice. However the only problem is it's kinda expensive and I think that the "consultant"'s so-called advice is just some well known knowledge which can be found on forums and the so-called "customized training" or "recommended school lists" is just some marketing gimmicks which doesn't value-add much.

In summary, I'd recommend small babies who are not yet attending PN to Aristle playgroups. Once you got your PN and K1 offers, perhaps one can move on to other hobby classes elsewhere.

回覆 Coralmama 的帖子

其實講真,要我女讀下PLAYGP冇問題,但係揀幼稚園喎,一定唔會係ARISTLE 囉!
‹ 上一主題|下一主題