用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 香港培正小學(幼稚園部) 培幼,培小,培中
go

培幼,培小,培中 [複製鏈接]

是不是全部都私校?

29    0    0    0

回覆:angela0228 的帖子

Yes.

回覆:培幼,培小,培中

培中係津中

回覆:培幼,培小,培中

培中係咪band 1?

lyscM1903 發表於 16-1-27 11:34
培中係咪band 1?
YES

引用:Quote:lyscM1903+發表於+16-1-27+11:34+培

原帖由 NICOLE123 於 16-01-27 發表
YES
咁想問問如果培小上唔到培中,咁中學會跟咩中學校網?定係跟住址?唔該

lyscM1903 發表於 16-1-27 14:27
咁想問問如果培小上唔到培中,咁中學會跟咩中學校網?定係跟住址?唔該

...
會跟九龍城OR 你可用自己住址

引用:Quote:lyscM1903+發表於+16-1-27+14:27+咁

會跟九龍城OR 你可用自己住址
Thx
咁呢區有咩好中學?QE係咪呢個校網?

lyscM1903 發表於 16-1-27 14:53
Thx
咁呢區有咩好中學?QE係咪呢個校網?
我無研究, 因入培幼一心入培小目標係培中.

引用:Quote:lyscM1903+發表於+16-1-27+14:53+Thx

咁又係,想得太遠😁😁

引用:Quote:lyscM1903+發表於+16-1-27+14:53+Thx

真心請問,我囝囝今年都好彩考到培幼,本來勁興奮,但冷靜過後就諗長遠d中學,培中為中文中學,你覺得好嗎?知否書本全部都係中文定係英文但以中文教授?我自己呢一刻15、16,因記得自己讀書年代,覺得用英文嘅卷寫得流暢d唔會好似寫中文咁多筆畫,而且現實d出黎打工即使n年後都應該英文好都會吃香d?同埋呢幾日再睇多d關於培正嘅comment,又發現有班非培正fans講到除一條龍外就無乜優點,所以都唔知點好

AJBabies 發表於 16-1-28 01:47
真心請問,我囝囝今年都好彩考到培幼,本來勁興奮,但冷靜過後就諗長遠d中學,培中為中文中學,你覺得好嗎 ...
培中是中文中學係傳統. 一直教出傑出學生,知名人士都係用呢個傳統.我可以說培中一定不是全港最TOP的一批學校
但一定係中文中學中最TOP.

英書中教. 英文主科一定係深.
入培正多是欣賞他的品德教育, 朋輩關係, 家長態度,家庭背景.
我覺得讀書漫漫長路. 係叻既小朋友去邊都會叻
但叻唔等於會品德好. 自己好都要朋輩好.
朋輩影響好大. 而且家長扶持都非常重要.
(你想我死. 我想你死既心態好難捱.)
間間學校總會有問題,總有改善空間. 我不會說培正無問題.
問題...係人多...人太多係我最關注

我大仔小三我不怕學校淺. 只怕佢讀唔上.
培小升培中有一定要求
培小無排名次.小三至小六主科85分以上會成為優異生.
上年小6每班有20名以上既優異生.
上培中既位有200個. 大概可以講要升培中主科中英數常聖都要85分以上.
你估易???? 真係難的. 上培中的學生學術一定有保証.
培中入大學既數字我有. 但不方便公開.

我既想法係.我小朋友不是最好. 做一個品德好的人.唔好打人唔好比人打.
成績不太差已足夠.
之後既野睇佢自己.係叻有特異功能,有本事隨時可以插去其他神校.
如果連呢間都讀唔上就不要考慮什麼英中/中中.

見步行步. 見招折招係現今家長可行之路.

steams    發表於 16-8-23 09:57
chinglong231   分析精彩  發表於 16-7-13 11:49
davywm    發表於 16-1-29 17:20

引用:Quote:AJBabies+發表於+16-1-28+01:47+真心

原帖由 NICOLE123 於 16-01-28 發表
培中是中文中學係傳統. 一直教出傑出學生,知名人士都係用呢個傳統.我可以說培中一定不是全港最TOP的一批學 ...
十分同意,尤其最後兩句!

引用:Quote:AJBabies+發表於+16-1-28+01:47+真心

培中是中文中學係傳統. 一直教出傑出學生,知名人士都係用呢個傳統.我可以說培中一定不是全港最TOP的一批學 ...
謝謝你的回覆,非常中肯 請問英書中教,係咪即係考試作答都係用英文寫?

再請教,我上網睇話有部分中學課本如phy、chem、bio會有中、英文版,但係咪由學校將同學再分班到用英文版有d就用中文版?定任由家長學生自己選擇用邊個版本?文科如西史地理係咪就全中文版呢?

AJBabies 發表於 16-1-28 10:11
謝謝你的回覆,非常中肯 請問英書中教,係咪即係考試作答都係用英文寫?

...
你呢個問題.我問緊其他家長. 有消息會通知你..

AJBabies 發表於 16-1-28 10:16
再請教,我上網睇話有部分中學課本如phy、chem、bio會有中、英文版,但係咪由學校將同學再分班到用英文版有 ...
哈哈咁仔細我真係唔知...我無考慮過呢D.即管問下人.

AJBabies 發表於 16-1-28 10:16
再請教,我上網睇話有部分中學課本如phy、chem、bio會有中、英文版,但係咪由學校將同學再分班到用英文版有 ...

好快有家長答左我.
phy、chem、bio英文書 中文說話講解,会加英文
如小朋友唔明可自行買中文版本幫助.
考試用英文答(用英文書教嘛好正常答英文)

西史中文書, 中文教.
用中文書. 考試用中文答

DSE 任何人都可以自行決定用英文定中文卷
考生自己選擇

再UPDATE下先:
數學(初中+高中): 英書中教,考試英文卷
文科如地理經濟世史,中書中教考試中文卷
初中綜合科學:英書中教(有人選擇中書)考試中英對照,答題只可全英or全中
高中理科 Phy,chemical,bio : 中教,書中英自選,考試自選全英or全中卷作答
高中通識:英文精英班全英,非精英班全中,但可向校申請英轉中or中轉英
高中ICT : 英書中教,考試英文卷
中文:初中普語,高中廣東話

呢個好清楚.

davywm    發表於 16-1-29 17:22

引用:再UPDATE下先:數學(初中+高中):+英書中教

再UPDATE下先:
數學(初中+高中): 英書中教,考試英文卷
文科如地理經濟世史,中書中教考試中文卷
真係十分超級感謝你 請唔好怪我咁長氣問咁多,因如打算讀培幼,就真係打算可以一條龍上,所以想了解多d中學嘅問題,因相信小學應該大部份學校都大同小異,唯到上中學就分別較明顯,真心希望能幫到小朋友揀到間理想嘅學習環境,我宜家清晰好多喇,再次感謝你!如果我對培正再有疑問希望你唔好介意我再打擾你啦!

‹ 上一主題|下一主題