用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 請敎我囝小一,讀傳統學校,但好活潑(曳)! 好困擾 ...
樓主: fingerbb
go

請敎我囝小一,讀傳統學校,但好活潑(曳)! 好困擾 [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+fingerbb+於+16-01-27+發表屋

原帖由 wan_sosin 於 16-01-27 發表
似乎係比較活躍,有種比ADHD輕微的講法是活躍過度!overactive但未到hyper, 未去到有問題要見醫生嗰種!但 ...
给他學遊水

我覺得學校會對非常活躍 (甚至曳) 但成績好的同學特別包容, 只要keep住成績好就ok, 老師會較少投訴.  如果又曳成績又差, 好快會接到老師的投訴電話.  

引用:Quote:原帖由+wan_sosin+於+16-01-27+發表

原帖由 skkeung 於 16-01-27 發表
给他學遊水
你講我個仔?我仔跑開步,佢對游水麻麻哋!
多謝你先!運動對ADHD係好重要!

回覆:fingerbb 的帖子

你有無成日俾佢食糖?
如果食糖既時候係,自小已經可以自己拎黎食?
食既糖係咪好多顏色?色素...
因為美國一早有講小朋友細細個如果成日食添加左色素既糖果,係好容易有過度活躍症
依d只係我個人意見,希望幫到手,唔好介意

引用:你有無成日俾佢食糖? 如果食糖既時候係,

原帖由 carolsbaby 於 16-01-28 發表
你有無成日俾佢食糖?
如果食糖既時候係,自小已經可以自己拎黎食?
食既糖係咪好多顏色?色素...
色素或飲食習慣,只係其中多項原因引發ADHD的其中有機會的一樣,但唔代表必然,因為大把小朋友食好多糖,而很多後果都只係爛牙!點解有小朋友食糖有事,有人又會無事,必定還有其他因素係入面!ADHD是同其他兒童精神科問題一樣是腦部發展出現異常,有很多原因,有遺傳,污染,母親懷孕時是否接觸了某些物質或吸煙飲酒等等…但後天的生活方式,都有機會影響情況嘅發展!

bobbob  食糖唔一定引致adhd,但hyper嘅小朋友都係少吃為妙  發表於 16-1-28 16:26

P1上學期成績好難有指標性, 因讀下去, 年級高左, 只會更多需要小心同repeat (eg, answer in repeat sentense. )   如小朋友很好動, 會好難做好.

對數學天份高是資優的指標, 但gift / 同ADHD 都可以共存, 所以就算是cfm gifted child, 亦不能排除ADHD 的可能性.  

如果樓主自己覺得有問題, 最好找專家check,  因6歲都可以較準確有結論, 排期又要時間,  如不好彩是ADHD, 有要行動, 冇就不用成日心掛掛.

bobbob    發表於 16-1-28 16:23

回覆:fingerbb 的帖子

Fingerbb想問下你仔仔係咪讀舊華?

醒目開學勳章

fingerbb 發表於 16-1-27 08:18
請問我囝小一,成績測驗/考試全部9字頭,數學/中英文oral有滿分,但係學校生活好活潑,有人同佢玩就忘型, ...
我發現少用電子產品少睇電視會令小朋友情緒穩定啲,如果經常跌到有機會感統有問題,ot可能會幫到佢。

HaYi  我識好多SEN 都有感統問題,  發表於 16-1-28 16:56

引用:Quote:fingerbb+發表於+16-1-27+08:18+請問

原帖由 bobbob 於 16-01-28 發表
我發現少用電子產品少睇電視會令小朋友情緒穩定啲,如果經常跌到有機會感統有問題,ot可能會幫到佢。 ...
hyper唔hyper都好,小朋友都唔應該食咁多糖,呢個係常識!但有D家長鍾意比,甚至老師用來獎勵!阻止唔到人哋!

"有人同佢玩就忘型,有時仲比老師罰企課室外" 樓主的小朋友如果被罰此, 相信學校老師都覺得佢不受控,過火或已影響他人, 6歲在家撕 /畫簿....相信情況不止於本身"好動",  

回覆 fingerbb 的帖子

你有給他吃美式垃圾食物(junk food)嗎?他小時候吃過H牌糊仔嗎?

這些食物,高熱量、低營養,而且很多材料都是化學品或基因改造食物,例如薯條不是薯仔做的,食之無益,食之有害。

如果有——馬上停止!

這只是從飲食改善健康、脫離疾病的第一步。

回覆:請敎我囝小一,讀傳統學校,但好活潑(曳)! 好困擾

我女女本身係活躍型,佢學琴既老師話,喺屋企播一d classical music or background music 小朋友會好好多,靜d,定d,
我試左之後真係好有幫助。可以喺youtube自己set個list add 哂d music 入去,由得佢喺屋企播,細細聲咁,幾好架!Search      or   

回覆:Lifeisgood418 的帖子

https://youtu.be/_V_RZoUUScY

回覆:請敎我囝小一,讀傳統學校,但好活潑(曳)! 好困擾

其實我覺得你個仔好叻,性格活潑可愛,讀到書之餘,又可以同咁多人做到朋友,係上天賜的恩典。好多成功人士唔係靠讀書叻,重點係良好人際關係。

‹ 上一主題|下一主題