用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
go

請問各位, 小朋友2歲半未識跳。 有冇方法幫佢?

1    0    0    0

引用:請問各位,+小朋友2歲半未識跳。+有冇方法幫

原帖由 suki_lkm 於 16-01-26 發表
教佢完全踎低(蹲下)後彈上來。
我兩三歲都仲未識跳,屋企人咁教我,好快就學識。
大個後打波、游水、跑步、單車、滑雪、滑浪樣樣都OK, 中學仲係田徑校隊,所以唔駛擔心。

回覆:Activehealth 的帖子

多謝, 我返去試下先

回覆:跳

如果有彈床會易學D, 冇就屋企大床跳

funghon 發表於 16-1-27 17:28
如果有彈床會易學D, 冇就屋企大床跳

Deleted

醒目開學勳章

引用:請問各位,+小朋友2歲半未識跳。+有冇方法幫

原帖由 suki_lkm 於 16-01-26 發表
正常的

回覆:piglet0529 的帖子

學校話佢未識跳同行6吋平衡木, 唔正常

回覆:Activehealth 的帖子

咁係咪即係教蹲下彈起?

引用:咁係咪即係教蹲下彈起? +

原帖由 suki_lkm 於 16-01-30 發表
咁係咪即係教蹲下彈起?

suki_lkm 發表於 16-1-26 14:47

選擇適合嘅器材可以幫助小朋友鍛練身體機能,

你住邊區? 近的話可以交流一下
溫馨提示:私人資料請勿在公眾版面公開

協助幼兒復康係一門專業,
除了經常接觸小朋友嘅父母及照顧者外,
一般業外人仕若然只靠大學主修體育相關學科,隨便以學術理論將不合適嘅資訊發放容易令人混亂,
更有機會令小朋友被迫進行一些不合適嘅運動而影響到日後參與復康運動嘅興趣。

若然閣下係一位教師或者教練,請先了解清楚,
這兒既小朋友嘅情況,並非大學主修體育系相關學科或一般基礎生物力學所論及。

就算理大嘅職業治療或物理治療學系嘅畢業生
亦需要經過不斷參與跟幼兒互動學習去了解幼兒復康所需。

盼望大家發表偉論前顧念一下家有特殊需要兒童嘅父母嘅需要同心情。

共勉之

Letter_lalaland 發表於 16-1-31 08:51
協助幼兒復康係一門專業,
除了經常接觸小朋友嘅父母及照顧者外,
一般業外人仕若然只靠大學主修體育相關學 ...

Deleted

引用:Quote:suki_lkm+發表於+16-1-26+14:47+請問

原帖由 Letter_lalaland 於 16-01-30 發表
選擇適合嘅器材可以幫助小朋友鍛練身體機能,

你住邊區? 近的話可以交流一下
以閣下的邏輯,請問閣下有何專業資歷,可以介紹"選擇適合嘅器材可以幫助小朋友鍛練身體機能"?
我有興趣,可以來我診所介紹嗎?

教育王國一向多混水摸魚之輩,近期更多了一堆運動教練、中心推廣自家大大小小的訓練治療業務
以致一班有心的版友不定時發表溫馨提示與版友分享。

當然在下是庸人自擾了,
始終更常見版友鼓勵有疑慮的家長盡快帶小朋友到母嬰健康院甚至私家兒科專科醫生作測試,以令有需要的小朋友得到適切及時的轉介服務作跟進及治療。

不過若區區在下發表一下溫馨提示與版友分享,
而令尊貴的閣下感到被冒犯了,抱歉請見諒。

區區在下相信各位版友亦樂見有更多專業的治療師的誠意分享,
大家在各自的崗位上能夠盡力守護一下自己社區的小朋友倒是美事一樁。

祝新春愉快

按: 到診所講解運動器材之選擇,並非本人業餘時間關心之事宜,請自行聯絡相關業務之推廣人員。更何況以閣下豐富的經驗,倒不如跟教育王國合作為一眾版友舉行工作坊,
推廣一下閣下的專業可以如何幫助有需要的小朋友。

回覆:跳

我仔都未識跳,又未識吹又未識講,我都好擔心

回覆:se7b25 的帖子

你仔仔幾大?

回覆:se7b25 的帖子

我教佢豬咀吹, 佢明豬咀, 初頭都係冇氣, 不過吹吹下就好啲

醒目開學勳章

引用:學校話佢未識跳同行6吋平衡木,+唔正常 +

有小朋友會識, 但未識不至於不正常, 訓練下, 跳下彈床

醒目開學勳章

引用:我仔都未識跳,又未識吹又未識講,我都好擔

原帖由 se7b25 於 16-02-11 發表
我仔都未識跳,又未識吹又未識講,我都好擔心
吹下泡泡, 留意下是否口肌遲發展, 檢查下是否仍比很多剪碎食物給他吃, 如果不是要返健康院排期評估, 因為有機會自閉或發展遲緩

引用:學校話佢未識跳同行6吋平衡木,+唔正常 +

依家幼稚園郁d都話小朋友唔正常。冇考慮到小朋友的個別發展。佢地又唔教只係識叫家長train。我個囝讀全日,佢地對佢多過我啦!

‹ 上一主題|下一主題