用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 智能評估 仔仔學嘢快,但名幼及龍幼的面試全waiting! ...
go

仔仔學嘢快,但名幼及龍幼的面試全waiting! [複製鏈接]

真係唔明,個仔學嘢好快,記性又好,又想過問題才答,但都冇一個正選收。係咪個仔外表太洩,個人唔定,老師唔like呢?

2    0    0    0

引用:真係唔明,個仔學嘢好快,記性又好,又想過

原帖由 chowyikwan 於 16-01-26 發表
真係唔明,個仔學嘢好快,記性又好,又想過問題才答,但都冇一個正選收。係咪個仔外表太洩,個人唔定,老師 ...
學校面試唔會考小朋友學嘢快唔快同記性好唔好,面試準則每間不一樣,有D考小朋友,有D其實觀察父母。所以講到尾全部都是眼緣及運氣。

真係唔明,個仔學嘢好快,記性又好,又想過問題才答,但都冇一個正選收。係咪個仔外表太洩,個人唔定,老師 ...
其實唔定已經係大忌,邊個老師想將來日日看牛仔。

回覆:hha 的帖子

我發覺老師好重視 眼神接觸,可能好多有專注或其他較特別的小朋友 一般眼神較弱。

回覆:仔仔學嘢快,但名幼及龍幼的面試全waiting!

學校面試不是智力評估,無需太介懷。入到名校龍校不是代表贏和成功,只是剛巧被選中了。家長不好太在意向前看,用心教育子女灌輸正面思維,小朋友將來要面對好多大大小小的挑戰,EQ和resilience 可能比IQ更重要。我們作為家長共逸之。

引用:Quote:原帖由+chowyikwan+於+16-01-26+發表

回覆:仔仔學嘢快,但名幼及龍幼的面試全waiting!

其實有D看眼緣

面試睇眼緣多d,面試唔會考學野有幾快&記性有幾好,事實年紀細、個個都學野快記性好。
朋友做幼稚園,表現麻煩、唔友善既父母佢地都唔考慮
另一個就明知小朋友不適合都要收,係因為媽媽係同機構不同單位工作,內部行政係必收,唔收既話學校要同管理層解釋;另外盡量唔收細仔,因為一班入面,1月出世既大仔同12月出世既超細仔發展可以相差好大,除非個超細仔表現超班(講野叻係明顯指標),係學校角度大家發展相約都易d教,所以學校收唔收小朋友,太多不明因素係父母控制不了。

同見工差不多吧,大家差不多學歷,樣靚,講野有sense都易d搵工喇。唔請,可能係你8字唔利老闆(BK 有post講過),可能係你個樣似某個離職既麻煩職員,可能...

但最終都會有學校收的,不過未必係父母想入既學校吧,盡左力就隨緣,話唔定有驚喜call waiting。

回覆:chowyikwan 的帖子

其實都係眼缘,就算佢勁到係資優,老師都唔睇你幾醒,有些人在老師面前扮得好乖,老師亦未必收,有些老師睇不是佢外表靓仔 or 靚女及是否醒目,都係一句眼緣。

‹ 上一主題|下一主題