用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 港大同學會書院2nd In
樓主: OCHC
go

港大同學會書院2nd In [複製鏈接]

家長日見過D老師, 老師都幾了解學生既特質, 感覺良好. 但如果認為讀港同無壓力, 好happy school. 咁我又唔覺咯, 因為都幾忙, 特別係中文, 數學都keep住默書同quiz, 仲要做其他科project 呢.  不過, 咁係咪叫做谷, 我又唔大清楚, 因為唔知D神校係咪, 日以繼夜都要操練.  同埋初初要面對全英語教學都有一定壓力.  有部分subjects仲要係外籍老師教.  英文要下D苦工咯.  順帶一提學校都幾wam既, 最凍嗰日都有熱朱古力同曲奇餅派畀學生, Open Day完晒又有雪糕車到學校派雪糕, 亞仔覺得好特別咯, 因為小學未試過.  

asman  可惜我無去到INTERVIEW...  發表於 16-1-27 15:28

我都有去到OPENDAY, 感覺真的極度良好

aleung922  係呀, 我都覺Open Day 好正, 估唔到D學生都真係幾smart!  發表於 16-1-27 15:19

回覆 asman 的帖子

你意思報咗冇去1st interview? why leh.... 唔讀都攞個經驗ma..

asman  多謝你既祝福  發表於 16-1-27 15:38

回覆 aleung922 的帖子

係呀....因為有事就唔到,打過去問想改時間但改唔到...咁唯有放棄INTERVIEW....
不過真心覺得佢地好有HEART
我都好鐘意佢地重視學生呢一點
所以去唔到係有可惜的.

aleung922  祝你小朋友入到一間更好既學校啦! 加油!  發表於 16-1-27 15:37

除左老師,學生都比我感覺到佢地對學校好有歸屬感!真係很好

aleung922    發表於 16-1-27 15:40

請問 2nd interview 係唔係用英文對話?

回覆 cw0723 的帖子

上年係單對單用普通話同英文交談, 見完後就叫家長一齊傾.

家長都要用英文和普通話交談?

回覆 cw0723 的帖子

我見嗰個主任係中國人, 所以可以用廣東話, 其他人唔知呀!  不過見家長唔計分, 所以唔駛担心.
但我地家長日, 見英文科老師係外國人, 所以都要用英文.  但如果你冇問題想問關於英文科既野, 都可以唔見既.

醒目開學勳章 王國長老

回覆:港大同學會書院2nd In

今日新消息,應該會繼續有黎,係咪考慮因素呢(15年有狀元,無牛津劍橋,14有一個劍橋,13有一個牛津)

醒目開學勳章 王國長老

引用:家長日見過D老師,+老師都幾了解學生既特質,

原帖由 aleung922 於 16-01-27 發表
家長日見過D老師, 老師都幾了解學生既特質, 感覺良好. 但如果認為讀港同無壓力, 好happy school. 咁我又唔 ...
中學喇,係有要求。我以前都講過一開學三科quiz。不過總算學校較活動較多元化,就算唔係模範生都好多機會。而外來生一般都好快融入到,因為港小生都較外向唔排外,要傻要玩都一齊。呢方面你同意嗎?

回覆 Charlotte_mom 的帖子

非常同意呀, 亞仔話D港小既同學仲好玩, 好易friend wor..... 頂佢唔順!

Charlotte_mom 發表於 16-1-27 18:09
今日新消息,應該會繼續有黎,係咪考慮因素呢(15年有狀元,無牛津劍橋,14有一個劍橋,13有一個牛 ...
期望你女女和仔仔係下一個入劍橋或牛津,記得上bk報喜

醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Charlotte_mom+發表於+16-1-27+18:09

原帖由 RoseRose1980 於 16-01-27 發表
期望你女女和仔仔係下一個入劍橋或牛津,記得上bk報喜
好高難度呀不過多謝你。我都祝你小朋友學業蒸蒸日上

引用:今日新消息,應該會繼續有黎,係咪考慮因素

原帖由 Charlotte_mom 於 16-01-27 發表
今日新消息,應該會繼續有黎,係咪考慮因素呢(15年有狀元,無牛津劍橋,14有一個劍橋,13有一個牛 ...
咁咪更難入囉

Charlotte_mom 發表於 16-1-27 18:28
好高難度呀不過多謝你。我都祝你小朋友學業蒸蒸日上

...
共勉之去年出左两名狀元,今年真係多左人考港同

陸陸續續問到, 原來好唔少人1st Interview後都有去拎到scholarship application form, 但聽講又唔係即收, 只係話符合資料申請, 叫D同學們先申請~ 又話仍然要經2nd interview去assess收唔收.....好奇怪

醒目開學勳章 王國長老

引用:陸陸續續問到,+原來好唔少人1st+Interview

原帖由 OCHC 於 16-01-28 發表
陸陸續續問到, 原來好唔少人1st Interview後都有去拎到scholarship application form, 但聽講又唔係即收,  ...
以我8返黎,的確唔係代表即收。可能學校係順便介紹獎學金,吸引家長吧!其實張表在學校網頁都可以自行download,唔一定要by invitation的。
至於獎幾多,我知係每年申請每年評估,除學業外,其他成就都可以。批幾多就由學校決定。

Charlotte_mom 發表於 16-1-28 09:46
以我8返黎,的確唔係代表即收。可能學校係順便介紹獎學金,吸引家長吧!其實張表在學校網頁都可以自行downl ...
多謝妳的資訊...我問到今年和舊年的做法不同, 舊年朋友說2nd in後才派scholarship form, 幾乎可以肯定有form的必收...今年1st in後, 有些人有form有些卻沒有...但有form的又說不一定收, 咁無form的咪危危乎.....

還是要等到2月中看有沒有機會2nd In....

aleung922  放心啦, 我當年都冇人派scholarship form 畀我.  發表於 16-1-28 11:50

醒目開學勳章 王國長老

都唔係嘅, 老實講, 亦唔少家長報直資想試水位, 當MOCK INTERVIEW, 你揀人時, 人揀你, 可以理解
之前睇小說學到句話: 我唔可以做最好果個, 但我可以做個最好嘅我

共勉之

OCHC  嗯嗯, 我只想揀最適合阿女的學校, 希望有機會有2nd In  發表於 16-1-28 11:06
asman    發表於 16-1-28 11:01
‹ 上一主題|下一主題