用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 高主教vs培正
樓主: 思德寶貝
go

高主教vs培正 [複製鏈接]

引用:高主教因為始終英文係外語,+愈早比佢接觸多

回覆:高主教vs培正

培正吧, 不見得佢地英文差

引用:培正吧,+不見得佢地英文差 +

去了解吓培正,隔離post有用家話培正每日1.5hrs NET, 確實唔少。而且現在連英普班都會外補英文,慳番預備考小學而用的錢及時間,夠你每個星期兩次請NET一對一上堂啦!

回覆:pigpigpoopoo 的帖子

利申:港島人冇考培正,小女已有高主教offer

培幼纲站上只有4個net!

多謝大家俾意見,我就覺得培正的話學費校車會平d...

我都係將軍澳,直接揀入高主教,已經有Offer~始終英文好好多,就算唔係100 percent直升,都唔擔心升唔到

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+16-01-26+發

原帖由 pigpigpoopoo 於 16-01-26 發表
6年𥚃面睇慣英文書本同睇慣中文書本我覺得點都會有啲分別
請問你是否確定培中用中文書?因為中文中學也可用英文課本,不過母語教學。

回覆 joseph0101 的帖子

謝謝,但聽人講高主都係一星期一兩堂,但英文會好好多?

引用:去了解吓培正,隔離post有用家話培正每日1.

原帖由 hha 於 16-01-26 發表
去了解吓培正,隔離post有用家話培正每日1.5hrs NET, 確實唔少。而且現在連英普班都會外補英文,慳番預備考 ...
對,每天1.5小時,我囡班是茶點時間入來,直至佢放學

引用:回覆+joseph0101+的帖子 謝謝,但聽人講高

原帖由 思德寶貝 於 16-01-28 發表
回覆 joseph0101 的帖子

謝謝,但聽人講高主都係一星期一兩堂,但英文會好好多? ...
高幼英文預咗要外補,相信大家係講緊小學英文

引用:多謝大家俾意見,我就覺得培正的話學費校車

原帖由 思德寶貝 於 16-01-26 發表
多謝大家俾意見,我就覺得培正的話學費校車會平d...
揀培正最大好處係直上小學

引用:Quote:原帖由+思德寶貝+於+16-01-28+發表回

原帖由 gouf0083 於 16-01-28 發表
高幼英文預咗要外補,相信大家係講緊小學英文
都有可能,不過我會同囡囡全英文對答所以又少啲呢個問題,不過佢為咗銜接高小,今年好似安排左多啲堂,我都見過佢兩個NET,感覺唔錯

回覆:joseph0101 的帖子

Rc 2個net, 培幼4個幼,為何培幼可以日日有1.5 hr net?  多rc英文時間咁多?

joseph0101 發表於 16-1-28 21:55
都有可能,不過我會同囡囡全英文對答所以又少啲呢個問題,不過佢為咗銜接高小,今年好似安排左多啲堂,我都 ...
高主教小學的數學和常識科會同時用中文書和英文書教, 小學係多機會接觸英文過培正小學.但高主教幼稚園K1只得三日有英文堂, 要K2開始才五日都有英文堂, 所以高主教幼稚園英文係少過培正幼稚園.

高主教係英文小學英文中學, 培正係中文小學中文中學, 睇各人喜好!
另外, 培正小學英文唔淺 (同一般津小比), 同其他英文私小比就應該唔夠人地深.

引用:Quote:joseph0101+發表於+16-1-28+21:55+都

原帖由 kiu_kiu 於 16-01-29 發表
高主教小學的數學和常識科會同時用中文書和英文書教, 小學係多機會接觸英文過培正小學.但高主教幼稚園K1只 ...
Wow thank you so much for your info!

我都係人云亦云,見大家報邊間就報邊間...
‹ 上一主題|下一主題