用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會? ...
樓主: Lewisli226
go

你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會?   [複製鏈接]

取消了, 我仔就沒有了他人生中的一場凍僵比賽的回憶

bobohello 發表於 16-1-29 10:27
取消了, 我仔就沒有了他人生中的一場凍僵比賽的回憶
是呀。當日 enjoy 又好,唔 enjoy 也好,都是一個難得經驗。我覺得總比當天抱頭大睡到中午有意義吧。可能有人覺得變態,捱風抵寒叫有意義,但現在回看可能不同。

這段新聞已在p.6學生WHATSAPP GROUP傳開了.
昨晚我的小朋友給我看,以下是我同佢的對話

小朋友 : 睇下學校有新聞
家長 : 你覺得咁凍應唔應該要取消親子運動會?
小朋友 : 唔應該, 又冇落雨,可以著多d衫架, 咁有d人去旅行都會去落雪嘅地方啦咪仲凍.

短短嘅對話後我心想”非常好”

annie40    發表於 16-1-30 14:47

回覆 CARMAN1029 的帖子

可喜!
種瓜得瓜,這是平時身教的結果。怪獸小孩,會怨父母為何選這學校給他。

回覆:你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會

嗰日真係好凍,同埋城門谷真係超大風,我哋全程在看台食風。最初阿仔見咁涷,都有少少想唔去,但去到又無野喎,同往年一樣照周圍走,同學玩去小食部買野食,完全無提過要走。但我見到有啲同學家長著唔夠衫,個樣得確是愁。其實一年級的家長未必知道城門谷咁大風,準備唔足唔出奇。不過呢個是一個難得的體驗,將來阿仔大個,可能唔記得小學校運會做過咩事。但一定記得當年寒風中8度的校運會。

annie40    發表於 16-1-30 14:48
url=http://www.TickerFactory.com/]

我們係一年級一直坐到完場的食風一群,其實果日真係好涷,但是小朋友仍然玩得好開心,真係一個好好的體驗!

外國的小朋友看到落雪咪又係出咗去玩!!

佢都講
http://skypost.hk/column/屈穎妍/007001004073/紙上教育/205342
[size=33.3148px]【晴報專欄】上星期有59年來最強的寒流襲港,大家都被嚇得手足無措,香港下一代向有「港孩」之「譽」,父母亦有「怪獸家長」之「威」,雙劍合璧,所向披靡。於是教育局跪低、學校惶恐,寒雨淒迷的那幾天,好多學校的運動會取消、集訓取消、戶外活動取消,有些中學甚至連運動課都不用上。
[size=33.3148px]我慶幸今日大家不是生於戰亂,否則不必動槍炮,一場冷空氣已把我們擊倒。也幸好那不是全部畫面,報載一則小新聞,讓我看到真正有承擔的教育。
[size=33.3148px]事緣上星期荃灣天主教石鐘山紀念小學在天文台的霜凍警告下,仍如期舉行親子運動會,有家長質疑學校明知寒冷也堅持活動,是不體恤孩子,校長葉介君先生義正辭嚴說:「取消運動會十分容易,但我們是有承擔的教育工作者,不可以因為冷就甚麼都不做,凍都要堅強面對,那是體育精神的一種。」
[size=33.3148px]我們的教育,只是紙上教育,書本有教孩子如何堅毅不屈、如何無懼風雨,不過講一套做一套,風雨來了,我們還是要躲起來。
[size=33.3148px]有家長投訴運動場無遮無掩,不少人抵不住冷,紛紛躲進更衣室避寒,校長答得妙:「那是智慧的表現。」一場寒天運動會,讓孩子學懂了生存技能,幕天席地要找一個躲寒處,又不能違紀逃學去,待在廁所、更衣室,不失為一個聰明方法。
[size=33.3148px]後來有家長想帶孩子早走,卻不知如何早退,事後在臉書炮轟。校長說:「如果家長不知如何告假,那就要學習一下,自己問人,學校不是甚麼都照顧到的。」
[size=33.3148px]今天很多人說教育要包容,對,但教育也應該企硬,葉校長做了個很好的示範,只要有理,何懼投訴?希望其他教育工作者也一起站起來、硬起來。

教育不是紙上談兵。
今時今日,好多校長和管理層只按程序做事,
不懂得臨時應變和適當安排學生和家長。

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

引用:+本帖最後由+龍井+於+16-2-2+13:40+編輯+\

原帖由 龍井 於 16-02-02 發表

教育不是紙上談兵。
你講得好啱,教育不是紙上談兵,而係身體力行去體驗丶去應變丶去思考,以上各種校方都喺訪問中解釋得好清楚,亦實實在在咁比小朋友親身經歷咗。
我相信如果只係得學生去,學校應該會有應變措施,因為畢竟佢哋咁細真係未遇過咁凍嘅天氣,老師亦顧唔掂,一定要搵義工家長幫手,但今次係親子運動會,我唔明白為何學校要安排同處理啲家長喎,大家都係成年人,靈活變通嘅責任應該喺返家長身上了。

醜樣豬 發表於 16-2-2 14:33
你講得好啱,教育不是紙上談兵,而係身體力行去體驗丶去應變丶去思考,以上各種校方都喺訪問中解釋得好清楚 ...
因學生和家長都是參與者。

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:醜樣豬+發表於+16-2-2+14:33+你講得

原帖由 龍井 於 16-02-02 發表
因學生和家長都是參與者。
你呢?你係咪?

又係一句講左等於無講既真理,就可以放自己在神位。
凌駕天文預測系統又掃低學校行政系統,神人般的博學深遠。
一句起半句止,因再講多句會露底。
‹ 上一主題|下一主題