用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會? ...
樓主: Lewisli226
go

你有冇見過霜凍警告下仍然堅持要舉行室外運動會?   [複製鏈接]

Stillgood2 發表於 16-1-28 19:09
我一直覺得你是傳媒人,多於家長。唔明點解要標籤-維穩派?
身分並不重要。相信不是所有留意的人,都要是該校家長

魅力王子 醒目開學勳章 王國長老

引用:Quote:Stillgood2+發表於+16-1-28+15:21+咁

原帖由 龍井 於 16-01-28 發表
傳媒角度有新聞價值,吸引到讀者咪出街呢樹樓主唔洗俾料傳媒,傳媒都有線人收料丫
雖然呢樹好似維穩派佔多,但 ...
又關天文台事如果咁講,最衰人類,攪到地球病咗天氣反哂常,有乜意思呢??當日中午12點先有霜凍警告,我哋一早出門其實係寒冷天氣警告黎,跟本日日返學都已經係寒冷天氣警告,學校又唔係先知,又唔係神仙,成年人,仲要已經係人哋爸爸媽媽,返唔返自己諗啦!

醜樣豬 發表於 16-1-28 20:17
又關天文台事如果咁講,最衰人類,攪到地球病咗天氣反哂常,有乜意思呢??當日中午12點 ...
你唔覺天文台無做好本份嗎?輕視了今次寒流的預警工作。

引用:Quote:醜樣豬+發表於+16-1-28+20:17+又關天

你唔覺天文台無做好本份嗎?輕視了今次寒流的預警工作。
唔覺,從來天氣預報都只係估計,無人知個風打唔打得成,無人知落唔落得出雨,大自然嘅力量係你我都無法估計,只有自己先知自己幾時凍幾時熱,我本人比較怕凍,15度我已經要著羽絨,但有人話我痴線,我唔理,因為身體係我嘅,病咗無人可憐,同一件事,去唔去運動會都係自己嘅事,當日我同另一位家長見到場外有個伯伯晨運,全身只有短褲連衫都無著,最衰無影相如果唔係比你睇吓,佢真係超級勁,唔通我又話佢痴線咩!

引用:Quote:Stillgood2+發表於+16-1-28+15:21+咁

傳媒角度有新聞價值,吸引到讀者咪出街呢樹樓主唔洗俾料傳媒,傳媒都有線人收料丫
好彩你口中既維穩派在其它論壇都佔大多數,如果唔是,香港危也。

引用:Quote:原帖由+龍井+於+16-01-28+發表傳媒角

原帖由 dobbybabie 於 16-01-28 發表
好彩你口中既維穩派在其它論壇都佔大多數,如果唔是,香港危也。
真正香港人不嬲都政治冷感,只要穩定有安樂茶飯食就好好,依家估唔到居然有維穩派依個名詞,唔錯唔錯!

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-01-28+發表

原帖由 醜樣豬 於 16-01-28 發表
真正香港人不嬲都政治冷感,只要穩定有安樂茶飯食就好好,依家估唔到居然有維穩派依個名詞,唔錯唔錯!:goo ...
反維穩個班叫反動派

引用:Quote:原帖由+dobbybabie+於+16-01-28+發表

真正香港人不嬲都政治冷感,只要穩定有安樂茶飯食就好好,依家估唔到居然有維穩派依個名詞,唔錯唔錯!:goo ...
我想post去BK自由廣埸添,但唔識Post去

引用:Quote:原帖由+醜樣豬+於+16-01-28+發表真正

原帖由 dobbybabie 於 16-01-28 發表
我想post去BK自由廣埸添,但唔識Post去
用依條link,
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3218301&extra=page%3D1
不過有需要嗎?

用依條link,
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3218301&extra=page%3D1
不過有需 ...

醜樣豬 發表於 16-1-28 20:58
政治冷感既就係真正香港人?哈哈!老一輩有安樂茶飯真係好好,成日都聽到多一事不如少一事。
但係不知不覺,自己應有的權益失去晒。

龍井 發表於 16-1-28 22:52
政治冷感既就係真正香港人?哈哈!老一輩有安樂茶飯真係好好,成日都聽到多一事不如少一事。
但係不知不覺,自己應有的權益失去晒。

價值觀是很個人的事, 旁人無法評論.

看見你提及權益, 想了解一下, 你說不知不覺自己應有的權益失去晒, 是什麼意思? 權益, 對你來說有那麼重要嗎?  

是否覺得社會太多令你不快的事, 又或社會欠你太多了?

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

龍井 發表於 16-1-28 18:56

其實堅持自己的看法, 只要擇善固執, 言之成理, 自然得到尊重.  這裡的朋友, 都有獨立思考和判斷能力. 即使你堅持你和所謂"維穩派"的想法不同, 也沒有人說你是"攪事派"的.  因為人生不是非黑即白, 還有紅橙黃綠青藍紫, 可以很豐富的.

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

palmchristy 發表於 16-1-28 23:38
其實堅持自己的看法, 只要擇善固執, 言之成理, 自然得到尊重.  這裡的朋友, 都有獨立思考和判斷能力. 即使 ...
其實你想表達什麼呢?

palmchristy 發表於 16-1-28 23:26
但係不知不覺 ...

頭頭的那句不是我說的。

龍井 發表於 16-1-28 23:56
其實你想表達什麼呢?

說得很清楚的了.

龍井 發表於 16-1-28 23:56
頭頭的那句不是我說的。

那句: "但係不知不覺,自己應有的權益失去晒。" 是你寫的.  所以我才問你關於你對權益的看法. 如果有時間, 不妨分享一下.

palmchristy 發表於 16-1-29 00:03
那句: "但係不知不覺,自己應有的權益失去晒。" 是你寫的.  所以我才問你關於你對權益的看法. 如果有時間, ...
你想我由衣食住行邊方面講起?等我去準備下

挑戰專業,通常是不學無術之仕。天文台是政府內博士生較多的部門,一句預測不準,便把自己站得高地批判。當然博士生又不是什麽,他們也會出錯,但以一個家長還在想 band1, band2, 英中,中中時,博士係未好遠好遠?如博士都是做垃圾廢工,咁中學讀 band 幾,簡直是塵埃。
正如樓主說校長教育行政不專業,但其實自隨口便說改天氣好時再擧行,一句便見底。
校長和天文台當然會有錯,有錯便插很平常,但插的論據和人的水平,是關鍵。連正常溝通有問题的人?

引用:Quote:醜樣豬+發表於+16-1-28+20:58+真正香

但係不知不覺 ...
我無失去D乜,我依然有每年一度運動會,我依然有開心快樂丶唔怕寒冷丶對每事都充滿熱誠嘅兒子,因為我只看我所有,不看我所沒有的!

‹ 上一主題|下一主題