用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 5級樂理1月30曰考
go

5級樂理1月30曰考 [複製鏈接]

想問大家,老師通常叫你上幾多堂

1    0    0    0

回覆:5級樂理1月30曰考

我女老師話15堂,保證得,每次2小時,但我朋友又話要20堂以上

回覆 Happyhappylive 的帖子

作為老師,我答你,
冇準則,睇你小朋友資質,
做唔做得齊功課,錯漏多不多,
得罪講句,講話保證得來吸引家長的老師通常冇乜料,係人都知考試果個是小朋友,他如果交白卷唔通都會合格咩,除非我可代他去考,否則我從來不包合格,
以一小時一堂計,我會要求家長預算最少6-9個月(因人而異),因為教完最好剩一個月要操past paper,即使預多咗時間,寧願臨尾上兩星期停一星期咁,都好過趕頭趕命

引用:回覆+Happyhappylive+的帖子 作為老師,我

原帖由 musicconnie 於 16-01-24 發表

作為老師,我答你,
老師答我,你是音樂老師是否意思最低限到要教6個月以上,甘每堂1小時嗎?

我係樂理老師。冇必定,但小朋友是要做樂理功課和温習的,家長好多時根本冇考慮到自己個小朋友短時間內可不可以消化到or有冇咁多時間去做練習和温習
我教容乜易,講解之嘛,grade5好淺(在老師level),只係我講,唔理個學生的話幾堂講完啦,但小朋友要明先得架,5級喎,6個月只是當平均一個月一級,加一個月past paper & revision,好合理吧
當然,可以促成,我也教過grade 8 theory 2個月內促成,大約一星期三堂,每堂2hrs

但以grads5 theory來講,個人認為1hr一堂較好(最後一兩堂可能做mock就2hr),因為時間長,教的自然多,學生根本做不切功課,但事實上坊間好多導師讓學生在堂上做功課的,但我一向不會咁做,收錢睇住個學生做功課,好多導師都係咁

如果你要堂數,6-9個月即大約24-36堂吧,不過呢24-36堂你24-36日連續上都得架,如果佢消化到又做得切功課温得切書的話

引用:如果你要堂數,6-9個月即大約24-36堂吧,不

原帖由 musicconnie 於 16-01-25 發表
如果你要堂數,6-9個月即大約24-36堂吧,不過呢24-36堂你24-36日連續上都得架,如果佢消化到又做得切功課温 ...

我大嗰個小三的十一月開始學,每堂半小時,學到小四的十月考,足足52堂=26小時。
細嗰個小三的一月開始學,每堂45分鐘,學到小四的二月考,差不多3x小時。
24-36小時,真的走唔甩。

唏,我見Ek好多老師自吹好叻,但又五知點分好,因我己報,搵了小提琴老師介紹,但佢又話15堂,我朋友又話五衹,所以上來問有經驗Djm

引用:想問大家,老師通常叫你上幾多堂 +

簽名被屏蔽

引用:Quote:原帖由+Happyhappylive+於+16-01-24+

原帖由 Oboe_FRSM 於 16-01-25 發表
I think it depends a lot on the student also.

An older student, with good understanding of music in ...
Thx

希望1月30曰成功

今日就係!加油

請問樂理一年有邊幾個月考?

回覆 LeeCC 的帖子

今年的話是1月30日、6月18日、10月15日
DipABRSM, Singing
LMusTCL, AMusTCL, Music Theory and Literacy

HenryH 發表於 16-1-31 11:54
回覆 LeeCC 的帖子

今年的話是1月30日、6月18日、10月15日
唔該

引用:今日就係!加油 +

原帖由 zuzu888 於 16-01-30 發表
今日就係!加油
Thx今天我見有D家長同個女一齊考,真心覺得好叻

回覆:Happyhappylive 的帖子

我仔仔都係昨天考,係咪1個月有結果?

引用:我仔仔都係昨天考,係咪1個月有結果? +

原帖由 JasperMelody 於 16-01-31 發表
Sir 話4至6星期有分紙,如考到之後有証書

引用:我仔仔都係昨天考,係咪1個月有結果? +

原帖由 JasperMelody 於 16-01-31 發表
有分紙啦

請問你們是參加樂理班還是私人教授? 小朋友小三想在10月考試, 有沒有介紹?
‹ 上一主題|下一主題