用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 請問中學社會科系米我地以前epa?
go

請問中學社會科系米我地以前epa?

是不是有些學校冇呢科呢?初中其實有那些科目?

EPA是當年會考科目,不是初中讀,現在很多中學讀IH,如果分開會讀地理,歷史,有些學校中三有經濟,ACCOUNTING,讓他們試讀一年,DSE就有ECON, BASF選,看看是否適合

EPA以前都係初中嘅科目。而家應該分番開Econ,Public Affairs編番入人文科學。

LingChiBaBa 發表於 16-1-25 23:12
EPA以前都係初中嘅科目。而家應該分番開Econ,Public Affairs編番入人文科學。
...

原來以前初中都有EPA,我會考就考EPA,以為高中才有

回覆:MariaTsui 的帖子

EPA仲係會考合格率好低嘅一科。

回覆 LingChiBaBa 的帖子

因見有社會與生活,但並不是好多學校有呢科。

醒目開學勳章

MariaTsui 發表於 16-1-26 11:18
原來以前初中都有EPA,我會考就考EPA,以為高中才有
以前我讀初中都有EPA這科

阿囡學校有,仲係英文,我無讀過,教佢都要自己上網查..特別係統計同數據個D.真係人都癲..其他既似IH,易好多..來來去去都係個D因素.

ydoris 發表於 16-1-27 09:27
阿囡學校有,仲係英文,我無讀過,教佢都要自己上網查..特別係統計同數據個D.真係人都癲..其他既似IH,易好多.. ...

唔怪得我女唔合格啦

LingChiBaBa 發表於 16-1-26 13:36
EPA仲係會考合格率好低嘅一科。

我喜歡讀EPA,與生活有密切關係,當年會考有B

chrischeung 發表於 16-1-26 18:49
回覆 LingChiBaBa 的帖子

因見有社會與生活,但並不是好多學校有呢科。

囝囝都有這科,好似問題不大,除了這科,還有通識.

回覆:MariaTsui 的帖子

回覆 123BB 的帖子

好多數據,亞仔也是不合格,答吾到個重點。

引用:阿囡學校有,仲係英文,我無讀過,教佢都要自

原帖由 ydoris 於 16-01-27 發表
阿囡學校有,仲係英文,我無讀過,教佢都要自己上網查..特別係統計同數據個D.真係人都癲..其他既似IH,易好多.. ...
亞囡學校都有,亦係英文,1月份考試時要考personal growth和rights and responsibilities of citizen,personal growth完全吾知點出、吾知點溫,上網都無資料。

這科部份似以前的EPA,但好多吾一樣。

回覆:sml 的帖子

我覺得這科的範圍有d似小學的常識,不過當然深好多啦

回覆 sml 的帖子

你學校還有常識嗎?

回覆:chrischeung 的帖子

而家中一,學校無常識

回覆 sml 的帖子

係未人口統計?我去統計署搵,佢好似十年1個人口統計.不過我都計吾到佢D數,但阿囡自己計左.跟住見佢教人口金字塔.嘩,似起俾我個墓多D..我覺得埋我入去啦,吾好叫我計啦..反而通識無書,只是節錄報章再分識.有最低工時,網癮...等...搵拉布個D議員教最好,佢地可以有幾百樣修訂...有排寫都得..

回覆 ydoris 的帖子

好深,請問由那處入手呢?

回覆 chrischeung 的帖子

吾知架,一味上網搵....