用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 讀緊K1宣美插班轉靈糧堂秀德求意見
go

讀緊K1宣美插班轉靈糧堂秀德求意見 [複製鏈接]

請比意見
現讀宣美K1想轉靈糧堂秀德!

秀德近屋企,方便d,大,設施好,新校好大
今年有學券,但唔知派邊間小學

宣美讀緊,細同舊,唔近屋企要坐車

1    0    0    0

回覆:fongnana 的帖子

我都想知秀德同宣美點揀?你小朋友PN讀邊間?

秀德,校舍新同設計有特色,教案豐富,每個星期有相UPLOAD上網,教學過程一目了然,我小朋友讀N班好開心。

引用:我都想知秀德同宣美點揀?你小朋友PN讀邊間

原帖由 MiuWooh 於 16-01-24 發表
我都想知秀德同宣美點揀?你小朋友PN讀邊間?
N班以前讀嘉心,因為女女12月超細B,現讀緊K1(宣美)....靈糧堂已收下午班、但爭扎緊轉唔轉好.....要女女重新適應、唔知佢得唔得,但校舍好新好大,同埋近屋企呢點最好!

回覆:讀緊K1宣美插班轉靈糧堂秀德求意見

可以share我的experience
我大女宣美N班,細女秀德N班,所以兩間KG都接觸過。兩間都係christian kg, 但秀德老師有愛心很多,不是説宣美沒有,而係秀德老師很細微的小事也覌察到,而且會主動告訴家長,兩間我也是接送,所以日日見到老師,秀徳老C放學會跟爸爸傾2句,講下妹妹情況,eg讚下佢好主動、專心,甚至留意我女的眼部發展情況,叫我留意下(呢樣我們早已留意並問過E生,但沒想到老C有留意,因並不明顯)。
秀德透明度高,每星期老C也會upload小朋友相上內聯網,每個小朋友都有份,所以某情度可以知道佢地上堂做d乜,佢地每個小朋友都有份非常詳盡的assessnent,講緊每個aspect都有assess, eg人際關係如何,大小肌發展如何,成個file,當然兩間學校學費差一載嘅,😜😜
不過宣美學術很不錯,我記得N時大女已經有d字、句子學下,但秀德就明顯著重motor skills, soft skills先,所以如果K1-3,預備升小,學術上可以宣美較佳。如果你想了解更多,可pm me

回覆:poksi 的帖子

你好、好多謝你既分享....
身邊好多朋友支持我轉靈糧堂、佢地話靈糧堂屬下幼稚園有保證...派學校唔會太差、我宜家其實最擔心
1)小一派得唔好
2)女女要再適應新環境
3)本來AM要轉PM,雖然宣美K3都要轉PM

回覆:poksi 的帖子

另請問你小朋友是不是只讀N班,K1讀左另一間幼稚園?

宣美上午同靈糧下午,點好?

宣美:上午方便,近屋企,學校舊但都唔差,學術較好
靈糧:整體名聲好,校舍師資都較好

回覆樓主:

想請問秀德n係咪無得直升k架?

fongnana 發表於 16-1-30 12:35
你好、好多謝你既分享....
身邊好多朋友支持我轉靈糧堂、佢地話靈糧堂屬下幼稚園有保證...派學校唔會太差、 ...

小一派位同讀邊間幼稚園無關,自行階段是靠計分,派位階段是靠住址校網同運氣

近屋企已經係答案,有offer再諗

回覆樓主

建議去YouTube search下靈糧堂校長專訪,了解多d佢既教學理念,係咪你想要既野 :)
‹ 上一主題|下一主題