用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 小學近屋企有幾重要?
go

小學近屋企有幾重要? [複製鏈接]

小學近屋企有幾重要?

朋友話,近的話,成績好機會很大,遠的話,難有好成績。大家討論討論,謝謝。

2    0    0    0

引用:小學近屋企有幾重要?+ 朋友話,近的話,成

個個家長都知重要,但吾代表屋企隔離間學校適合自己小朋友,或者個間學校肯收自己個仔

原帖由 lovebb2 於 16-01-23 發表
小學近屋企有幾重要?

朋友話,近的話,成績好機會很大,遠的話,難有好成績。大家討論討論,謝謝。:funny ...
近的定義?

回覆:小學近屋企有幾重要

如果行到番學當然最好。但我覺得好學校,在合理距離內,較重要。合理距離由踏出家門,計埋等車,車程,到校,約四十五分鐘。

LeeCC 發表於 16-1-23 19:00
個個家長都知重要,但吾代表屋企隔離間學校適合自己小朋友,或者個間學校肯收自己個仔 ...
同意

引用:如果行到番學當然最好。但我覺得好學校,在

原帖由 lamhoilam 於 16-01-23 發表
如果行到番學當然最好。但我覺得好學校,在合理距離內,較重要。合理距離由踏出家門,計埋等車,車程,到校 ...
等車預幾耐??? ~~~

回覆 mcl203 的帖子

等車可難知?要看下校車平時幾點在你家樓下接孩子,有時頭站和尾站己差半小時。除非自已接孩子回校,乘公共車輛,就可以頒少的。

除非係隔離,就算近撘校車上上落落都要30mins, 所以45都reasonable, 但每日可多30mins 訓will make a big difference.

我仔由小二開始, 番學來回超過兩小時

佢養成好習慣, 一叫起身唔會懶床

時間緊迫, 識好好安排自己時間, 不會欠交, 準備好測驗默書

做野爽手, 一星期有3日番完課外活動返到屋企7pm, 功課最快速度完成, 有2日仲係運動, 散晒回家照做功課, 有毅力

ww08423  唔係個個小朋友都咁自律  發表於 16-1-25 08:54

引用:除非係隔離,就算近撘校車上上落落都要30mi

原帖由 MrBeast 於 16-01-24 發表
除非係隔離,就算近撘校車上上落落都要30mins, 所以45都reasonable, 但每日可多30mins 訓will make a big d ...
最弊有啲人會恃住住得近學校,諗住返學只需十分八分鐘而遲瞓呢....我兩個姪仔就係咁。

tuliplee_hk  讀書時,通常住最近的同學,反而成日遲到.....哈  發表於 16-1-25 12:03
MrBeast  總有一兩個係身邊  發表於 16-1-24 11:09

醒目開學勳章 王國長老

小學近屋企有幾重要?

朋友話,近的話,成績好機會很大,遠的話,難有好成績。大家討論討論,謝謝。:funny ...
抱歉,難以認同。好難將遠近同成績扯上關係

Charlotte_mom 發表於 16-1-24 12:52
抱歉,難以認同。好難將遠近同成績扯上關係
係吖,我仔同班頭三名同尾三個同學都係離學校5分鐘路程,典解呢?

瞓多D, 精神D, 學校課外活動可以參加多D,接送方便多D, 送飯熱D, 有時忘記得带嘢可即時送返去學校。 好多好處呢 !!

小學近屋企有幾重要?

完全lQ冇関係。

miffyumiffy 發表於 16-1-24 09:38
我仔由小二開始, 番學來回超過兩小時

佢養成好習慣, 一叫起身唔會懶床
趕頭趕命,你唔覺佢辛苦架???

一日慳2個鐘,1星期10個鐘...你話幾好用呢??

tuliplee_hk  慳左時間都要睇你點用啫  發表於 16-1-25 12:04

引用:Quote:miffyumiffy+發表於+16-1-24+09:38+

原帖由 HK-MAN 於 16-01-24 發表
趕頭趕命,你唔覺佢辛苦架???

唔趕呀, 夜晚食完飯仲有時間睇tv, 打機
依家中學咁早放學又點, 慌佢用黎讀書咩, 打機打多啲

呢啲野都係訓練出黎, 我覺得縱慣晒就晒佢大爺咁款先死
佢唔起身, 由鬼佢遲到, 佢返去比老師炳

佢欠交成績唔好, 佢自己番去面對老師同學

佢小一我已同佢講, 佢有咩行差踏錯要見家長, 我唔會去, 我會同老師講冤有頭債有主, 唔開我事, 唔好拉我去炳, 要炳炳佢

引用:一日慳2個鐘,1星期10個鐘...你話幾好用呢??

原帖由 HK-MAN 於 16-01-24 發表
一日慳2個鐘,1星期10個鐘...你話幾好用呢??
同意

‹ 上一主題|下一主題