用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 在政府話讀障及專注力邊緣人, 現等學校評估結果 ...
go

[讀障] 在政府話讀障及專注力邊緣人, 現等學校評估結果 [複製鏈接]

醒目開學勳章

小一在政府話仔是邊緣人, 但小三開始中英文成績唔合格, 現小四成續越來越差........在二個月前終於在學校再做評估, 結果要等多久?三個月都未有任何結果, 好無助, 因為想快知結果, 要求學校比仔留班重讀一年.
   1    0    0    0

有無睇閞政府精神科, 睇完醫生有醫生紙學校都有調適和支援

醫生紙是指醫生報告

其實邊緣人已經比確定好好多
讀障唔係傷風咳
唔會斷尾如果佢係
幾時CHECK都係一樣
要做的不是克服而係跨越
當中辛苦唔係外人可以明白
要有的決心係第一名為目標但只會得合格
要放棄所有娛樂活動(係成家一齊)
唯一娛樂係睇書 默書 無電視 無電腦 無電話
中文靠睇書 英文靠練習 見你無話數學唔得
咁就數學補習
先用數學考較前位置
增加自信再係中英下苦功
如果上述都做到
希望你可以有成果
如果都唔得 作為父母相信都已經盡力

其實確診與否, 讀寫障小朋友, 每個都有唔同的問題, 唔係知道左佢係讀寫障就會有方法教, 只係知道佢有讀寫障比一般小孩難教, 係教的途中會遇到好多挫折, 最終都要小孩從中摸索到點樣去讀書同記字會對佢自身係有用.
我地家長只能一直陪同佢成長, 幫佢搵方法, 最終能否成功係一個迷, 要做定心理準備, 再者, 如果留一年, 你有無咩計劃同打算去幫個小朋友?如果只係諗住讀多年就追到成績, 小孩有讀障的話未必係易事. 我都已經決定左比小孩留一年, 同學校社工傾左, 將會同班主任講, 大約3月會向校方申請, 但前題, 我都決定辭左份工去做輔助, 好好利用得來不易的一年.

醒目開學勳章

終於等到學校心理學家幫仔仔啦, 證實讀寫障礙及專注力不足, 需要吃精神藥嗎?用精油得唔得?另想問問確定左是否升中都是派去band 3?

回覆 超正龍吐珠 的帖子

我識有人唔係,也有聽說讀障都可大學畢業。但條路都唔易行。
‹ 上一主題|下一主題