用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網-統一選校
樓主: cherriecc0710
go

48網-統一選校 [複製鏈接]

jkhn1234 發表於 16-1-27 15:54

本人愚見
乙一油基顯
乙二安當

好似去年乙一安當有人唔中。

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:jkhn1234+發表於+16-1-27+15:54+本人

原帖由 奥脫福 於 16-01-27 發表

引用:Quote:jkhn1234+發表於+16-1-27+15:54+本人

原帖由 奥脫福 於 16-01-27 發表
聖安當唔系二線咩?乙一都入哂?

奥脫福  乙二入唔哂至真。  發表於 16-1-27 21:10

奥脫福 發表於 16-1-27 16:43
可參考以下資訊:
http://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3059118

應該聖安當乙二才有人唔中。

奥脫福  係喎!  發表於 16-1-27 21:11

starry_night 發表於 16-1-27 17:59
聖安當唔系二線咩?乙一都入哂?
其實觀塘只有4間一線,藍田3間秀茂坪1間。4間基X都只係二線
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 16-1-27 20:12

其實觀塘只有4間一線,藍田3間秀茂坪1間。4間基X都只係二線

不過呢個網唔少學校係「二線水平,一線競爭」,乙一都唔夠分!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

回覆:48網-統一選校

48網 人多,學校多,出現很多怪現象

引用:48網+人多,學校多,出現很多怪現象 +

原帖由 jkhn1234 於 16-01-27 發表
可否詳細d講有咩怪現象呀?

jkhn1234 發表於 16-1-27 23:44
係呀,可唔可以幫忙話我地知,謝!

較「差」校網:灣仔12、東區14、油尖旺31、油尖旺32、觀塘48、荃灣62校網

這些校網有三間「差」小學,但趙sir表示,它們同樣有很多名校,家長無需太擔心。

12灣仔校網有聖若瑟小學、軒尼詩道官立小學、瑪利曼小學;
14東區校網有北角衛理小學(上午)、北角官立小學、滬光小學;
31油尖旺校網有油麻地天主教小學(海泓道)、循道學校、油麻地天主教小學;
32油尖旺校網有大角嘴天主教小學、中華基督教會協和小學、聖公會基榮小學;
48觀塘校網有藍田循道衛理小學、香港道教聯合會雲泉學校、聖公會德田李兆強小學。
62荃灣校網有中華基督教會基慧小學(馬灣)、海壩街官立小學、荃灣官立小學。

趙sir提醒,家長不一定要搬家。但假如子女隨機編號不理想,上述所言可作參考。做孟母也不用急,仔細考慮後才決定搬去哪一校網也未遲。

請問有冇讀雲泉既家長可以話我知究竟呢間好唔好?

sinsinlo  呢個所謂專家  發表於 16-1-28 17:08

填表唔係單單排次序咁簡單,而係好多時要在幾間學校中揀選一間出嚟,其他就要忍痛放棄。

必須填乙一:
4804 聖公會李兆強小學 (P)
4805 聖公會德田李兆強小學 (P)
4813 藍田循道衛理小學 (S) (P)
4819 路德會聖馬太學校(秀茂坪) (P)
4801 觀塘官立小學(秀明道) (S) (P)
4811 中華基督教會基法小學(油塘)(S) (P)
4812 聖公會油塘基顯小學 (P)

保守填乙一,進取填乙二:
4815 聖愛德華天主教小學 (S) (P)
4822 聖安當小學 (S) (P)
4821 中華基督教會基法小學 (S)(位少)

新校大熱嘅舊校,可選填在乙二-乙四,估計乙四後會無位:
4810 聖公會基顯小學 (S) (P)
4802 觀塘官立小學 (S)

保險線之選,上年乙三有人中有人唔中,想穩陣就填乙二:
4814 陳呂重德紀念學校
4816 樂華天主教小學
4818 秀明小學

以上學校好大機會乙三之後就無位。所以填完乙一至乙三,由完本23+11間學校揀,只剩最多19間學校,但仲有27格要填。所以基本上係唔會派去你無填嘅學校。

乙四-乙八(自己揀次序)
4807 聖若翰天主教小學 (上年乙六唔中)
4809 聖公會基樂小學
4817 堅樂小學(上年乙七唔中)
4820 秀茂坪天主教小學(上年乙八唔中)
4823 天主教佑華小學

以下三間,隨便填:
4803 香港道教聯合會雲泉學校
4806 閩僑小學
4808 樂善堂楊仲明學校

自己再揀心儀46網學校插入中間,派位年年唔同,各安天命,自求多福!希望各位一擊即中,皆大歡喜!

@[email protected]  不過當年 乙二秀官  乙三基顯都唔得 飛左去26志願 跑到我呢....阿仔07出世  發表於 16-3-16 09:59
@[email protected]   中肯  發表於 16-1-28 16:02
catlam1314  Agreed!  發表於 16-1-28 12:38

48揀46借位
純個人感覺,要我選擇跨區上學,除非間學校真係非常吸引,如全港性名校或龍校,或真係有非常非常獨特之處,如宣基(坪石),應該係全48+46唯一一間小一無考試嘅happy 官津!

借位大熱,可能乙二後已經無位:
4607 天主教柏德學校(7)
4609 九龍灣聖若翰天主教小學(2)

升中成績與樂天秀明相約(30+%),但都炒得幾熱,而且位少,值唔值得搏,自己諗:
4603 佐敦谷聖若瑟天主教小學(2)
4608 聖公會九龍灣基樂小學(7)
4604 浸信宣道會呂明才小學(2)

呢幾間相對少D人㨂,不過位都少:
4606 聖公會聖約翰小學(4)
4601 佛教慈敬學校(5)
4602 迦密梁省德學校(6)
4605 坪石天主教小學(8)

新校,宣基理念好正,可惜只辦九年:
4610 基督教宣道會宣基小學 (坪石)(30)
4611 基督教聖約教會堅樂第二小學(30)

如果只是TARGET D 保守/二線的學校(非寶校),  將佢地填晒頭10. 11-30全部係好多人爭的學校的話, 會唔會好危?? 一但入唔到頭10, 味好易中寶校....

引用:如果只是TARGET+D+保守/二線的學校(非寶校)

原帖由 aoisonic 於 16-01-28 發表
如果只是TARGET D 保守/二線的學校(非寶校),  將佢地填晒頭10. 11-30全部係好多人爭的學校的話, 會唔會好危 ...
其實無論你點填,如果乙十都唔中,你都好大機會派寶校。

引用:較「差」校網:灣仔12、東區14、油尖旺31、

原帖由 cherriecc0710 於 16-01-28 發表
較「差」校網:灣仔12、東區14、油尖旺31、油尖旺32、觀塘48、荃灣62校網

這些校網有三間「差」小學,但趙 ...
趙sir好似有d老點咁哦

回覆:2boba 的帖子

Thank you for sharing !

2boba 發表於 16-1-28 12:52
其實無論你點填,如果乙十都唔中,你都好大機會派寶校。
其實派到乙3以後, 都一定係去叩門嫁啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

各位,其實48網學校雖然多,但係真係間間都好似揀乙二就冇機,所以我可能會覺得情願搏扣門算!!可能辛苦,但係大家所謂既保險,可能已經被人列為大熱,因為個個都想保險!

hkpapa852 發表於 16-1-28 13:55
其實派到乙3以後, 都一定係去叩門嫁啦!
我自問自己選果D已經唔係大熱(非寶校). 但正如樓上所講, "真係間間都好似揀乙二就冇機" ...其實頭10任何一間都會接受, 係怕飛出頭10姐, 事關超唔想叩門.

引用:Quote:hkpapa852+發表於+16-1-28+13:55+其

原帖由 aoisonic 於 16-01-28 發表
我自問自己選果D已經唔係大熱(非寶校). 但正如樓上所講, "真係間間都好似揀乙二就冇機" ...其實頭10任何一 ...
你呢個情況想唔洗叩門其實唔難,將你心儀果十間,最冷門的放甲一乙一,次冷的放甲二乙二,再次冷的放甲三乙三,中甲乙一二三嘅機會應該好大。

‹ 上一主題|下一主題