用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 48網-統一選校
樓主: cherriecc0710
go

48網-統一選校 [複製鏈接]

jkhn1234 發表於 16-1-22 12:53
樓主,你打算乙一油顯,乙二油法?
我會甲一/乙一,油塘基法,甲二/乙二,油基顯搏可扣門

引用:Quote:jkhn1234+發表於+16-1-22+12:53+樓主

原帖由 cherriecc0710 於 16-01-22 發表
甲二油基顯搏可扣門就夠,不用浪費乙二。

引用:Quote:jkhn1234+發表於+16-1-22+12:53+樓主

原帖由 cherriecc0710 於 16-01-22 發表
兩間舊年都朋友都有去叩,其實都唔太睇你將佢放咩位,一樣有人000叩到

回覆 cherriecc0710 的帖子

我去年就係甲一乙一油基法, 乙二油基顯, 結果派乙八, 秀天....
如果真係咁填, 預左派唔到乙一, 都唔會派到乙二, 因為呢兩間油塘區太熱...
去年有朋友填乙三油基顯都有得叩門, 我填乙二而冇得見....
油基法就應該所有叩門都冇得見, 所有第一ROUND 有成二百幾人面試..

係一啲少學校嘅校網,用乙二博叩門無可厚非,但在48網,有三十幾個選擇,乙部咁用就太浪費了,48網質素夠平均,識填可玩到乙三至乙四,都有合理回報。

cherriecc0710 發表於 16-1-22 20:08
油塘呢兩間, 我一向都覺得只係名大於實, 升中派位其實可能只有地區二線小學水平, 唔值得搏
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:48網-統一選校

樂華天主教放乙二會唔會早左?上年乙三好似有人唔入

回覆:48網-統一選校

有時候在48 網,有點心灰,很多學校被人評一文不值,真的沒有可取地方?,望請一些高人指點迷津,本人定必虛心學習,請賜教48哪所學校較為值得留意呢?

desmond100104 發表於 16-1-22 19:37

請問為什麼會建議九天做甲一乙一呢?今年九天只借2個位俾48網,機會好似好低呢..

此純乃個人喜好。朋友話此校舊年出左個LS仔,「值得追棒」喎!

我心諗,妳早知又唔簡個LS佬做老公?!咁今日咪易辦事囉!

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

奥脫福 發表於 16-1-25 10:59
此純乃個人喜好。朋友話此校舊年出左個LS仔,「值得追棒」喎!

我心諗,妳早知又唔簡個LS佬 ...
咁如果早D去識多D朋友, 可以入到某校做書記/校工, 都OK啦! 唔駛一定要揀老公/老婆既
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 奥脫福 的帖子

官塘基法,有咩comment?

joew_525 發表於 16-1-26 08:47

回覆 奥脫福 的帖子

官塘基法,有咩comment?

14–15校務報告有咁樣講:

獲派 BAND 1 中學的學生超過全級三分一人,保持優良成績

假設「BAND 1 中學」的定義沒有水份的話,個人估計此校的B1同學比例會是
三成左右,是典型二線學校。

http://www.kfp.edu.hk/it-school/php/webcms/files/upload/tinymce//001/report/1415_sch_report_1450081468.pdf

奥脫福 發表於 16-1-26 09:56
14–15校務報告有咁樣講:
但通常連呂郭呢D都會計埋..... 所以....

hkpapa852 發表於 16-1-26 10:04

但通常連呂郭呢D都會計埋..... 所以....

連SJACS都計埋,我都與有榮焉。。。

想問下, 如果不把 油基法 和油基顯  填入甲/乙一, 係味直頭就唔洗諗唔洗填落去呢??
同埋有人知道陳呂重德易入嗎(擺甲一和乙一)?

hkpapa852  甲1乙1放陳呂應該必入  發表於 16-1-26 16:32

回覆 奥脫福 的帖子

乜聖若瑟唔係B1中學咩?

我有望下你心儀既柏德, 佢既中一派位只有寫頭3志願, 冇寫係唔係B1, D學校好似同基法差冇幾。

係我既年代, 基法好勁架喎, 唔通係油基, 不是官基?!?

joew_525 發表於 16-1-26 17:34

回覆 奥脫福 的帖子

乜聖若瑟唔係B1中學咩?

聖若瑟係B2a。

柏德去年的中一派位:

http://bpcs.edu.hk/CustomPage/openInIFrame.aspx?ct=customPage&webPageId=6&nnnid=8

當中約46人派到「B1學校」,佔畢業生(125人)的37%,當中
部份更是區外一線學校(如瑪利諾修院學校<中學部>,庇理羅士女子中
學,東華三院黃芴南中學),以一間唔算好谷的學校黎講,個人認為呢個
派位結果絕對在觀塘基法之上。

http://bpcs.edu.hk/CustomPage/7/14-15%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E5%A0%B1%E5%91%8A%2004-09-15.pdf

joew_525  明白! Thanks.  發表於 16-1-27 10:42

唉。。。。。本人居於油塘,並冇其他選擇,只係想小朋友近返學,唔洗搭車!

hkpapa852  甲1乙1聖安當吧!  發表於 16-1-27 10:14

回覆:lauwingtai 的帖子

可否請教吓點樣填玩到乙三四呀?

引用:唉。。。。。本人居於油塘,並冇其他選擇,

原帖由 cherriecc0710 於 16-01-27 發表
唉。。。。。本人居於油塘,並冇其他選擇,只係想小朋友近返學,唔洗搭車! ...
本人愚見
乙一油基顯
乙二安當
乙三陳呂

叩油基法

‹ 上一主題|下一主題