用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 家長怕仔女凍親 要求零度停課
樓主: elbar
go

家長怕仔女凍親 要求零度停課 [複製鏈接]

倫敦12-13度,香港算唔算好凍?見仁見智啦
多倫多1度

Yanamami  多倫多係反常的“熱”!  發表於 16-1-25 07:56

温哥華8度

引用:Quote:原帖由+龍井+於+16-01-24+發表有些學

原帖由 huba 於 16-01-25 發表
如果嚴寒之下有學校如此堅持不許添衣保暖,自有其家長與校方據理反映。

...
我會以子女身體健康為目標,按照需要加衣物,可能補多一封信作解釋,有些同理心及普通常識者都會酌情處理!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

孩子學校有準側某溫度下可穿自己外衣。其實唔mind 變mr michelin 的話,穿多幾件內衣就得,極其量加個暖包,順便教埋Physics, chem。

Ps 好懷念以前鷄仔muc 羊毛內衣,尤其是個條長褲

回覆:家長怕仔女凍親 要求零度停課

「溫室效應」損害地球就係人都知道,「溫室效應」損害香港孩子就唔係咁多人為意,以為咁叫做保護。

annie40    發表於 16-1-25 14:57
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

醒目開學勳章

我覺得小一、二有些小朋友的自理能力可能和幼稚園生差不多,當佢地著了好多衫、褲和大褸後,去洗手間時會"柯濕"的機會率其實都相差無幾。

加上,我估佢地由出世到今年六、七歲,都未試過著咁多衫去一個無暖氣的地方由早上八時坐到下午三時(大多數小學的上課時間),佢地在校內、課室內亦不可能如我們大人在公司內可隨便走動或飲些暖水去令自己暖和一些,高小生應該會好D,但學校不能初小停課,而高小就返學,所以咪只好小學全校停課囉。

今朝新界區出門返工,見到好多中學生只係著校褸返學,女仔仲要著校裙吹風,睇見佢地縮縮下咁等車,真心覺得佢地學校處理得好差,點解唔比佢地著長褲同羽絨?

Yanamami  其実—般十度以下女仔已可著褲番学~  發表於 16-1-25 11:33

我小朋友學校在教育局話停課前,已發電郵通知家長,今天可以著自己的衣服上學,保暖為重。

其實我女今日有游泳課,我都有幫佢pack泳衣,吾知學校會吾會照上。如果照上,其他同學有勇氣一個二個跳落水游,我都吾介意亞女照做...

Jane1983 發表於 16-1-25 10:40
我小朋友學校在教育局話停課前,已發電郵通知家長,今天可以著自己的衣服上學,保暖為重。

其實我女今日有 ...

阿女泳会已通知停操水一日,改操体能。

Jane1983    發表於 16-1-25 11:23

黑雨,打風都有停課機制,嚴寒天氣未有機制,讓小學停課一天,未常不是權宜之策。

Jane1983 發表於 16-1-25 10:40

其實我女今日有 ...
暖水池水温可能比室温仲暖,落水凍—下拼命冲,warm up左就ok, 係上水果下先死!

回覆 Yanamami 的帖子

可能是,不過換衫就一定凍到震。不過勇氣和意志,也就是這樣培養出來。佢好凍好驚,我吾會勉強佢。但如果其他同學都咁勇,佢吾怕,我都想佢試吓。

Yanamami  运动員就係吃得苦  發表於 16-1-25 12:28

Fun in winter at temperature below 0 degree C

Jumping into sea after muddy flight.
Cycling 30 minutes to a open ice rink for skating at free charge, then cycling back home.
Snow fight.  Big snow fight.
Enjoying sunshine after snowing
Running.
Swimming indoor
Ice hockey
Creative outdoor games.

European thought it was ridiculous to close school under such good weather condition. 2 to 8 degress C?  Anyway, HK is a very very safe place.

我留意下呢幾日機場有無T-裇短褲嘅遊客先

今日休息行獅子山,見到外國人行山都長袖,加外套頸巾:dadday:

冬天做運動和冬天坐係度8個鐘係兩回事,嗰幾十個運動員跑完坐係度都患低溫症要救援。不過,有足夠嘅衣服,尤其係下身,凍班靚仔一兩天冇問題嘅。
有冇人知道冇暖氣情況下班外國學生頂唔頂得住?

外國都有嚴寒酷熱停課情況,只係地理位置唔一樣,身體適温度嘅容忍度亦有分別。或者經過呢次,有比較合適嘅操作機制出台。

HKTHK 發表於 16-1-24 18:23
Can go skiing over CNY but no class if below 0 degree
香港有多少個家庭有錢去外埠滑雪呢?
你有錢去滑雪,唔代表其他家庭亦有錢去滑雪。

回覆:家長怕仔女凍親 要求零度停課

其實停學,在家裡一樣無暖氣,可能仲凍。如果話有暖爐,有錢用暖爐,無錢買衫?

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

怕唔怕涷,可以習慣和適應。平日大家鼓吹迎難而上,卻又好好心為孩子預先掃走障礙物或潛在障礙物。除了考唔到獎學金,覺得人生受挫,大學畢業前,孩子都好難揾到真正的實習機會,嘗試如何迎難而上了。

香港五十九年最涷,是人生體驗。下次可能要多等幾十年。

‹ 上一主題|下一主題