用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 懇求指教
樓主: cosyfook
go

懇求指教 [複製鏈接]

引用:Quote:cosyfook+發表於+16-1-23+21:49+回覆

原帖由 MASAYA 於 16-01-25 發表
試下交換日記,父母同子女,一人寫一日,或每日雙方都寫,較能維持動力
筆友也可-試

我手寫我心,開始學習寫作時,可以先由講故事起步,用部電話錄起佢,任佢自由發揮,之後寫成文章。白字、連接詞、助語詞通通唔識就畫圖表示,重點是六何(6W1H)要齊,寫後家長贊吓,選幾個唔識既字教佢,好快就有大把靈感,這是培養興趣的逆供求。

cosyfook  “用部電話錄起佢”都係一個好辦法,我會一試,謝謝  發表於 16-1-26 16:50

我系這樣不知不覺中鍛練小女的作文能力的,有少少似是無心插柳。或可供樓主參考下:

語言是按聽丶說丶讀丶寫的次序來學習的。中文我們每天大量接觸,但我發現吾少周圍的孩子,有些到中學了,也總是難以講述清楚一件小事。

于是每天接放學,我都以輕鬆態度邀請女兒講學校趣事。佢講得開心,我聽得過癮。這種無任何壓力下的"練習"從她二年級開始,持續至今。日子有功,小女表達能力有很大進歩。某日佢仲繪聲繪色講了學校發生的一件大事,由於她緢述得實在太太逼真,太緊湊,我竟信以為真。後來問其他家長,才知原來阿女在那件事情上加了很多佢自己的想像。佢真系好似響度講故仔一樣。

聽丶說之余當然伴隨大量閱讀。在佢開始自行閱讀時,我曾叫佢大致講返個故事比我聽。後來就覺得再無必要了。

寫作上我沒教她什麼技巧。佢真系會留意到一些好詞。有時候我會同佢玩下,比如鬥講得多關於生氣的形容詞。佢可以噼嚦啪啦講一串,我是甘拜下風的。

另外,她還在一年級的時候吧,我都想了吾少辦法,千方百計tun佢將佢心中想象的故事寫出來。所以佢從來不畏惧作文。玩時作文不時被老師拿作範文全班朗讀,佢就更有自信。

孩子的教育方法因人而異。希望對你有所啓發。

MrBeast    發表於 16-1-28 08:58
HaYi  good way !  發表於 16-1-26 17:26
cosyfook  謝謝你的分享  發表於 16-1-26 16:51

回覆:skkeung 的帖子

我仔小一,他的日記就係...我今天上學,每天食左d乜,去游泳,去公園,去公公婆婆家,無其他野寫,完全無想像力

cosyfook  me too  發表於 16-1-26 16:52

回覆 fishchow 的帖子

我已經有買兩三個出版社嘅小學生作文範文書,佢仲話好睇,睇嚟我要佢朗讀出嚟,highlight佳句先得,謝謝你的鼓勵

或者你試下叫孩子朗讀,不過佢可能會唔中意

cosyfook  佢真係唔係好願意  發表於 16-1-27 09:00

引用:我系這樣不知不覺中鍛練小女的作文能力的,

原帖由 Ahbee02 於 16-01-25 發表
我系這樣不知不覺中鍛練小女的作文能力的,有少少似是無心插柳。或可供樓主參考下:

語言是按聽丶說丶讀丶 ...
好方法

請問大家有無小學作文範文書推介呢? 先謝過 !

呢個post很好, 我都要學下嘢, thanks!!

我女一年級, 佢都喜愛看書, 好快可以完成一本, 不過經常問返佢故事講乜, 佢又話唔記得, 但又會話好好睇喎, 其實係咪閱讀出見問題? 可以點解決? 以致作句作文都難以寫出...

其實反而俾去鍾意做自己鍾意做嘅嘢,都可以激發佢嘅靈感

引用:呢個post很好,+我都要學下嘢,+thanks!!我女

原帖由 PeggieLam 於 16-01-27 發表

我女一年級, 佢都喜愛看書, 好快可以完成一本, 不過經常問返佢故事 ...
喜歡已足夠!

PeggieLam 發表於 16-1-27 14:43

我女一年級, 佢都喜愛看書, 好快可以完成一本, 不過經常問返佢故事 ...
可能佢只是表達能力未夠,不過你又要諗,咁測考又點答閱讀理解的問題呢?你可試下問一些close ended questions 先,作文就output,古詞有云:熟能生巧

MrBeast 發表於 16-1-28 08:56
可能佢只是表達能力未夠,不過你又要諗,咁測考又點答閱讀理解的問題呢?你可試下問一些close ended questi ...

Ps, parenting 技巧好重要,若孩子覺得你係考緊佢而佢能力又未到,咁自然就會抗拒

MrBeast 發表於 16-1-28 08:56
可能佢只是表達能力未夠,不過你又要諗,咁測考又點答閱讀理解的問題呢?你可試下問一些close ended questi ...
佢就係閱讀理解無咁好, 通常係照抄晒成句句子, 所以我都唔知應該點幫佢, 定係要做多啲練習呢? close ended questions 係點? 可以指教一下嗎? 謝謝!

MrBeast  Open ended:你覺得主角是個怎樣的孩子  發表於 16-1-28 10:35
MrBeast  Eg, 主角做得啱啱,ans yes or no  發表於 16-1-28 10:34

Ahbee02 發表於 16-1-25 16:06

語言是按聽丶說丶讀丶 ...

我女自行閱讀時, 我都係叫佢大致講返個故事比我聽, 不過佢又講唔出, 或者只係記得講得好少好少就話唔記得, 會唔會因為佢好走馬看花咁睇? 其實我只想知道佢可唔可以理解到做故事內容...

PeggieLam 發表於 16-1-28 10:17
我女自行閱讀時, 我都係叫佢大致講返個故事比我聽, 不過佢又講唔出, 或者只係記得講得好少好少就話唔記得, ...
佢講唔出或話唔記得,有可能佢知道成個故事,不過成舊野唔識表達返出黎,可以試下引導佢,例如有咩人物,發生係幾時,佢地一開始做咩,之後又點,如果佢睇得明,幫佢開左個頭應該可以講返晒出黎
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

PeggieLam 發表於 16-1-28 10:17
我女自行閱讀時, 我都係叫佢大致講返個故事比我聽, 不過佢又講唔出, 或者只係記得講得好少好少就話唔記得, ...
要講出一本書講乜,首先當然系理解,然後在大腦中進行歸納丶整理,最後再用自已的語言表述出黎。這個過程對於一個只有一年級的孩子而言并非易事。
我反而覺得,她喜愛閱讀,享受閱讀,這已很珍貴,值得開心了。至於她是否真的明白,目前階段對我來說不是重點。經過一段時間,當閱讀積累到一定水平的時候,佢自然會睇得明。你到時候會見到佢邊睇書,邊笑到cat cat聲。

至於目前階段對做閱讀理解可能幫助吾大,甘真系要睇家長對成績的長遠或近期要求了。中文學習,始終要浸,成績可能要等一段時間才有成效(仲要加埋指導考試技巧等等)。

MASAYA 發表於 16-1-28 12:36
佢講唔出或話唔記得,有可能佢知道成個故事,不過成舊野唔識表達返出黎,可以試下引導佢,例如有咩人物,發 ...

咁我試下引導吓佢先.... thanks!!

Ahbee02 發表於 16-1-28 13:02
要講出一本書講乜,首先當然系理解,然後在大腦中進行歸納丶整理,最後再用自已的語言表述出黎。這個過程對 ...
咁我又唔係為咗成績, 只係有時佢都同我講閱讀理解唔係好明, 唔係好識, 所以想幫下佢, 當然, 佢喜愛閱讀我已經好開心了, 佢而家睇書都會自己睇到笑...

回覆 PeggieLam 的帖子

其實你囡囡只是小一睇咁多書已經很叻喇!我囡小一時多數睇繪本,橋樑書擺晒度好少睇,係到小二先一本接一本嚟睇。

雖然有時見到亞囡作文作成咁好氣餒,好彩有呢度各位高手賜教同鼓勵先可以再戰鬥落去,我哋要同囡囡一齊努力加油呀!
‹ 上一主題|下一主題