用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 懇求指教
樓主: cosyfook
go

懇求指教 [複製鏈接]

唉!我囡今日話要同我講一件壞消息:就係要做作文功課。我相信作文對佢嚟講已經係一份苦差

回覆 hoihoima 的帖子

請問咩係“寫隨筆”? 多謝指教

cosyfook 發表於 16-1-22 19:05

請問咩係“寫隨筆”? 多謝指教
就是沒有設定題目,任由小朋友決定寫什麽。可以慢慢對小朋友提出要求,例如包括3個形容詞,兩個4字好詞等等(由少開始)。最重要還是你的鼓勵和對小朋友的信心,深信小朋友終有一天可以運用到閲讀得來的知識

rainbowcov  父母先要有好的語文能力先  發表於 16-1-28 12:48

回覆:hoihoima 的帖子

GOOD, 謝謝分享

你這句“最重要還是你的鼓勵和對小朋友的信心”說得很對,也對我是當頭棒喝,我必須要提醒自己~“鼓勵+信心”

我不會後加太多練習,otherwise, 好易將閱讀變成功課/苦差,得不嘗失。不過我自己之前也有要孩子朗讀,有一定的好處,the trick is in the balance.

cosyfook  同意!  發表於 16-1-23 21:42

Thanks for sharing!

引用:+本帖最後由+MrBeast+於+16-1-23+05:47+編

原帖由 MrBeast 於 16-01-23 發表

我不會後加太多練習,otherwise, 好易將閱讀變成功課/苦差 ...
近似做法

MrBeast 發表於 16-1-23 05:30
我不會後加太多練習,otherwise, 好易將閱讀變成功課/苦差,得不嘗失。不過我自己之前也有要孩子朗讀,有 ...
同意,所以我從不要求小朋友閲讀課外書后抄詞語

一直盼望小女能自己寫文章,小一已經想她開始但不太成功,原因是我太心急。
我自己會寫一些生活上的趣事和她一齊讀,她開始有興趣,原來寫字不是一件苦差,一份功課。
升小二暑假有多些時間,她開始一句兩句地作句,好像樓上所說的隨筆。
開學後老師給她的作句已加入形容詞及成語,老師的讚賞又成為她下次作文的動力。

rainbowcov    發表於 16-1-28 12:50

引用:一直盼望小女能自己寫文章,小一已經想她開

原帖由 Rachelmummy2008 於 16-01-23 發表
一直盼望小女能自己寫文章,小一已經想她開始但不太成功,原因是我太心急。
我自己會寫一些生活上的趣事和 ...
由日記開始!

回覆 skkeung 的帖子

暑假時我試過叫佢一齊寫日記,一句都好,佢就敷衍了事又唔想寫,跟住開學就更加無時間同佢紏纏。

其實我已經教佢寫埋大綱畫埋腦圖,一落筆就話諗唔到點開頭點連接,寫一句問一句,激到你死,完全唔用心諗吓,你提佢一句佢係可以答到下文,但硬係自己寫出嚟就百般艱難,我實在覺得好痛苦,搞到關係又差,真想由得佢唔理

回覆:cosyfook 的帖子

可以好簡單。去買小學生作文範文書,天天讀一篇,佳句 highlight 佢。要買啱佢年級用的,買至少2、3個出版社的。有 format 跟,字數、文章結構又 similar 學校的作文的, 不會學唔識。加油!

cosyfook 發表於 16-1-23 22:00
其實我已經教佢寫埋大綱畫埋腦圖,一落筆就話諗唔到點開頭點連接,寫一句問一句,激到你死,完全唔用心諗吓 ...
傳統教育的好處是有個‘郎’跟,每日找件有趣或開心的事,跟時地人事寫就得,我初比用ipad手寫板,孩子當玩game,又有predictive text,易入手(但可能會做成依賴)

引用:其實我已經教佢寫埋大綱畫埋腦圖,一落筆就

原帖由 cosyfook 於 16-01-23 發表
其實我已經教佢寫埋大綱畫埋腦圖,一落筆就話諗唔到點開頭點連接,寫一句問一句,激到你死,完全唔用心諗吓 ...
大的堅持最重要!

回覆:已有大量閱讀習慣, 但作文及詞語填充都唔掂,懇求指教

cosyfook 發表於 16-1-23 22:00
好奇問下,你有否要求孩子朗讀?另外個mind map有冇mark低時地人?

cosyfook  我無要求亞囡朗讀,mind map寫晒時地人了,已經同佢一齊口述成篇一次,就係自已落筆時又話唔識點寫,所以我   發表於 16-1-26 16:47

cosyfook 發表於 16-1-23 21:49
回覆 skkeung 的帖子

暑假時我試過叫佢一齊寫日記,一句都好,佢就敷衍了事又唔想寫,跟住開學就更加無時 ...
試下交換日記,父母同子女,一人寫一日,或每日雙方都寫,較能維持動力

cosyfook  我試過這個方法,每日雙方都寫然後交換睇,後來發展到佢一句都唔寫   發表於 16-1-26 16:49
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.
‹ 上一主題|下一主題