用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 懇求指教
go

懇求指教 [複製鏈接]

亞仔喜歡閱讀中英文書,每天均有閱讀習慣,可以書不離手,我從沒有俾補充練習,真心請各位高手家長指教。
   44    0    0    0

這是輸入與輸出問題. 大量閱讀, 是輸入.

一直只輸入沒輸出, 就好像店員一直把藥材放進百子格, 但不懂在百子格內執適當的藥材出來去治病.

所以, 要開始教孩子執藥.

如果是填充出問題, 可以你自己出題目給孩子做, 務求她懂得運用課文已學過的詞語.

但如果問題出在寫作, 煩請高手家長指教.

cosyfook  我都有出填充問題給她,可能出得不夠多,讀得不夠深入。謝謝指教  發表於 16-1-21 21:19

歡迎到 開心家庭網 (6歲前的早教) 和 開心家庭日誌 (小學後的培育和升中選校) 也歡迎參觀日誌

平時多唔多說話?閒時會唔會諗故事?記得以前聽過一個教寫作既老師分享過一件事,有次接觸一位小朋友都係成績唔太好,主要係寫作方面,老師了解呢位學生既時候發現平時冇人同佢傾偈,係屋企都係做功課溫習咁就一日,咁老師嘗試同佢傾下東傾下西,畀呢個學生有傾訴對象,慢慢學生開始健談,連帶寫作都流暢好多

rainbowcov  good idea.  發表於 16-1-28 10:53
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:平時多唔多說話?閒時會唔會諗故事?記得以

原帖由 MASAYA 於 16-01-21 發表
平時多唔多說話?閒時會唔會諗故事?記得以前聽過一個教寫作既老師分享過一件事,有次接觸一位小朋友都係成 ...
坊間有本課堂............, 教得不错!

cosyfook  我都有買這本,真的要好好再細閱一下,謝謝你  發表於 16-1-21 21:17

回覆:已有大量閱讀習慣, 但作文及詞語填充都唔掂,懇求指教

回覆 MASAYA 的帖子

平時多說話,仲有文有路有連接詞,駁咀更流利。一叫佢作文作句作故仔就頭都實晒,作一句又問一句,我覺得佢完全提唔起興趣,唉⋯⋯

醒目開學勳章

cosyfook 發表於 16-1-21 21:13
回覆 MASAYA 的帖子

平時多說話,仲有文有路有連接詞,駁咀更流利。一叫佢作文作句作故仔就頭都實晒,作一 ...
我仔有位同學仔都有以上情況,佢仲講大話好叻,轉數之快連大人都比不上,但作文好差,仲成日比老師點名話佢差.

之於我仔,講野唔叻,除左面對父母外,其他人佢就問一句答一句,少閱讀,但作文佢ok,今次考試仲係全級最高分,

可能同平日對詞意,文章既理解有關係?

cosyfook  你仔仔作文咁叻,真替你們高興。我囡做閱讀理解又OK喎,真令人費解  發表於 16-1-22 09:16

寫日記

cosyfook  好提意!不過我試過叫佢寫佢就喊咁口  發表於 16-1-22 09:18

樓主孩子詞語認得但唔記得點寫。應該系寫字寫得少,要比佢多些抄寫練習。

cosyfook  你說得對!我好少叫佢抄寫,可能真係寫得少,我會加強抄寫練習,感謝你的提意   發表於 16-1-22 09:21

回覆:已有大量閱讀習慣, 但作文及詞語填充都唔掂,懇求指教

我記得有人話過作文操藝係唔同語言學習,是無分黃金學習年紀,所以 input 夠樓主不用太過擔心,但都明白考試帶來的壓力

cosyfook  謝謝你的安慰!其實我都相信閱讀夠對語文基礎有很大的幫助, 不過唔知要等幾耐亞囡先可以output出來   發表於 16-1-22 09:25

simonwan 發表於 16-1-21 22:43
樓主孩子詞語認得但唔記得點寫。應該系寫字寫得少,要比佢多些抄寫練習。
係識寫不过唔醒起呢个詞語所以唔識填……

寫日記初初要輔導下,間唔中看番回味下,佢覺得得意先會有心機寫。

cosyfook  好!趁嚟梗新年假試吓先!因為平日做功課同睇書就已經夠鐘瞓覺!謝謝你  發表於 16-1-22 14:25

寫後續故事都可以試試, 例如睇過big hero 6, 可以諗下結局之後各人既發展

cosyfook  好提意!  發表於 16-1-22 14:26
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:+本帖最後由+cosyfook+於+16-1-21+17:25+編

原帖由 cosyfook 於 16-01-21 發表

小囡三年級,喜歡閱讀中英文書(神奇樹屋這類的程度),每天 ...
非常認同樓上"有入冇出"的比喻。或可嘗試看完書後叫佢retell(家長當然要先睇一次),同時可知道所讀的內容是否已煙消雲散,還是只鎖在記憶中,經retell過程慢慢釋放出來。

回覆 oooray 的帖子

小囡睇書嘅速度的確快,有時真係懷疑佢有無用心睇,但佢又講到個內容大意俾你聽。我試過叫佢將書入面嘅金句寫低,不過寫咗一排又無繼續,我又衰唔夠堅持,又擔心影響佢睇書嘅心情同反感。睇嚟我要持之以恒先得。

回覆 cosyfook 的帖子

我兩個女小一,與你的女一樣,好中意看書,書不離手,都喜歡看《神奇樹屋》。

我都有些擔心她們的作文表達能力,所以也要多多入你的post學下。

引用:回覆+oooray+的帖子 小囡睇書嘅速度的確快

原帖由 cosyfook 於 16-01-22 發表
回覆 oooray 的帖子

小囡睇書嘅速度的確快,有時真係懷疑佢有無用心睇,但佢又講到個內容大意俾你聽。我試 ...
寫金句可免則免啦。佢吸收到不用寫,吸收唔到寫都冇用。
講得出大意,家長可以試下問幾個问题得(例如邊個character叫咩名,做過D咩),比佢做下open book quiz,順便practice埋 comprehension,但前题係你要先睇完本書。

引用:回覆+cosyfook+的帖子 我兩個女小一,與你

原帖由 200904 於 16-01-22 發表
回覆 cosyfook 的帖子

我兩個女小一,與你的女一樣,好中意看書,書不離手,都喜歡看《神奇樹屋》。
孖B?可以叫佢地睇完書互相問問題,睇下邊個啱多D。做家長更輕鬆!

cosyfook 發表於 16-1-21 17:10
小囡三年級,喜歡閱讀中英文書(神奇樹屋這類的程度),每天均有閱讀習慣,可以書不離手,奈何中作常說沒有 ...
我小朋友都有呢個有入無出的問題。苦苦掙扎幾年后,終見點點成效,過程包括:

- 寫隨筆
- 把老師在作文時提供的好詞好句抄在筆記本,經常大聲朗讀抄下來的好詞好句。抄好詞好句時最好分門別類,方便作文時找出適用的
- 在小朋友做作文時,鼓勵她翻開筆記本,抄抄裏面的好詞好句。久而久之,好詞好句入了小朋友的腦海,隨時可以自行運用
- 繼續鼓勵小朋友大量閲讀

‹ 上一主題|下一主題