用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm
樓主: 小時了了
go

升小五, 要點谷? (真心請教) - by aeiou_drm   [複製鏈接]

Yanamami 發表於 16-7-5 00:15
裸考同狂谷似乎走極端……习慣需要時间養成吧~既完-向裸考开,小朋友会唔会问做乜突然间考試又要温書呢 ...
咁數學仲要溫嘅,中文就臨考的weekend 攞著本隨書附送的summary,問下考的句式,做一兩份閱讀理解熟習下題形,佢仲話:“下咁快就温完,我想溫耐啲喎", 英文就真係裸考啦。
我都同佢做哂心理建設,話高小啲嘢再深啲,要多啲時間溫㗎。

引用:Quote:S-Kwok+發表於+16-7-4+19:3+小一、二

原帖由 Doray 於 16-07-05 發表
我地小三仲係供詞,但填充题其實考得唔多,反而錯別字對作文影響大啲啲。 ...
咁就大鑊喇,阿仔二百幾字嘅作文可以錯10個字

引用:裸考同狂谷似乎各走極端……习慣需要時间養

原帖由 Yanamami 於 16-07-05 發表
裸考同狂谷似乎各走極端……习慣需要時间養成吧~既然-向裸考开,小朋友会唔会问做乜突然间考試又要温書呢 ...
即使裸考,我都要阿仔有温習習慣,用2、3年時間以培養佢嘅温習習慣/揣摩技巧,如果培養到,呢條數抵到爛。

引用:Quote:原帖由+Yanamami+於+16-07-05+發表裸

原帖由 IloveJJ 於 16-07-05 發表
係呀!所以我仔一年班我就要佢溫書,放假就自己摺自己既衫褲。前幾日我見我細仔執緊野,又夠鐘瞓覺,我就幫 ...
咁似我嘅

上次太夜我幫阿仔摺衫,佢萬分感激我

引用:Quote:Yanamami+發表於+16-7-5+00:15+裸考

原帖由 Doray 於 16-07-05 發表
咁數學仲要溫嘅,中文就臨考的weekend 攞著本隨書附送的summary,問下考的句式,做一兩份閱讀理解熟習下題形 ...
英文我會要阿仔寫篇文章、做吓reading.

引用:裸考同狂谷似乎各走極端……习慣需要時间養

原帖由 Yanamami 於 16-07-05 發表
裸考同狂谷似乎各走極端……习慣需要時间養成吧~既然-向裸考开,小朋友会唔会问做乜突然间考試又要温書呢 ...
裸考,我覺得即係考平時功力及對平日所教嘅理解,其實我覺得理念唔錯喎。
你講得好啱,習慣需時培養,所以從小一開始,已要求佢測、默、考前都要温習。

同Doray一間學校,我地學校英文考writing、reading, grammer等問題反映喺writing內,其實我覺得唔錯㗎喎。

中文小一、二都係嗰啲,考寫作、閱讀理解、listening等,有考供詞填充、標點等,但冇考課文,所以都係冇得温。但小一、二唔係普遍都係咁考咩

引用:Quote:原帖由+IloveJJ+於+16-07-05+發表係

Deleted

回覆樓主:

嘩,得閒入黎見到呢個帖。我仔今年中—了,時間過得真快!

Yanamami 發表於 16-1-21 20:32
你信唔信?其实無得谷。学術其实由初小至小四小五都应要維持,要及早發現弱項同及早跟進,等到小五先谷,真 ...

在你們的分享學到好多!
請教喺咪無體藝就好難有好中學的offer. 小女小二,但没有特别愛好和叻的體藝,我應該㸃開始

IloveJJ 發表於 16-7-5 00:53
係呀!所以我仔一年班我就要佢溫書,放假就自己摺自己既衫褲。前幾日我見我細仔執緊野,又夠鐘瞓覺,我就幫 ...

你㸃開始?自己摺自己的?

benjuli 發表於 17-5-21 12:04
在你們的分享學到好多!
請教喺咪無體藝就好難有好中學的offer. 小女小二,但没有特别愛好和叻的體藝,我應該 ...
如成績好,-般津校亦好鈡意收,只係名直资要人除成績再加才艺啫~阿女無喜欢/偏向音樂、运动?禁学校有無合唱团、辯論隊(高小)、義工組……之类?入到亦係好㗎~安排下~或者參加下校際朗誦節~体艺要做到好出色先有学校青睐,否則叫做填表時有d野填下,成績点都係主菜吖~

IloveJJ 發表於 17-5-21 00:02
咁你有無咩意見可以同我哋分享呀?升咗中學,覺得小學既時候,要多做咩乜野?或者唔需要做乜野呢?
...

我以我仔的情況來講 ~

要睇多d英文書,因為佢大量閱讀中文書,任何類型都有,所以上到 Band 1 英中,中文和中文教授的科目都不用擔心。 但英文書呢,就相對睇得少, 所以英文教授的科目,他讀起上來,就比較吃力了。

至於有什麼不用做,我就不會考 Cambridge 果d英文試,和樂器級試,寧願花時間溫書同玩下好過,對考中學,真係冇嘜用。

今日9月尾了, 如果今年小六好快就要考呈分試二, 如果係考及諗住讀直資中學, 剩返呢幾個月真係好忙好忙及衝刺嘅日子, 大人及小朋友加油啊!

引用 ohnono #45 所講 https://www.edu-kingdom.com/foru ... p;extra=&page=3

1分平均分名次可以相差10名
======
這個對於講求排名次第的自行或者一些頂尖直資學校來說,這一分就好比渴時甘露。

我諗對於那些band 1、2頭的同學來說,大家總希望能在自行時已成功被取錄而不要玩那個講求幸運的大抽獎。

而且,未到最後一刻,有誰可敢確認一定不會是band 1尾或者邊緣人。Band 1頭、中的同學可能大家徘徊在高分的範圍,可能大家同是90幾分。一但去到band 1中、尾時,大家可能在另一個範圍徘徊,這次可能是7、80分。雖同是一分之微,有人從全級第一跌落全級第10,有人從band 1頭跌落band 1中,亦有人從band 1中跌落band 1尾或者變成邊緣同學。

這一分,就是提醒我們呈分試的勵害,亦係這一分叫我們要盡全力,不需要保留,同是這一分,就讓我們認識到呈分試是一分都不能少。

有人就是因為相差一分跌落邊緣位置,連band 1英中學校都唔敢揀。有人就係呢一分,悔恨一生,因為佢知道只要當初努力多一點就可以。

一分看似沒有甚麼,不是用來嚇人還有甚麼用途!當你袋口只剩下一元的時候,你就會好小心去考慮應怎樣花費這一元。同樣,但當你係對這一分都咁認真的時候,那些唔小心而引致錯誤、失分的情況將會大大降低。你還會再粗心大意嗎!

小時了了 發表於 16-1-21 17:05
PalFan # 52

我所知既係, 如果名次跌後60-70名, 就係去左B2頭, 但我計算過個仔同另一個同學仔, 大家成績不 ...

平均分多五分,唔係咁易攞!

小時了了 發表於 17-9-29 09:23
今日9月尾了, 如果今年小六好快就要考呈分試二, 如果係考及諗住讀直資中學, 剩返呢幾個月真係好忙好忙及衝 ...

其實唔止一分,因為唔會知條綫exactly 係邊,to play safe ,要再aim 高一些,於是壓力更大。

‹ 上一主題|下一主題