用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 SC PN interview 流程
go

SC PN interview 流程 [複製鏈接]

我今日in 既流程

在G floor排隊入playgroup area, 先登記取名貼紙,入其中一房free play, 小朋友除鞋,老師無望,估不計分。玩10min左右上一樓

在學校public area 有好多張枱,每張枱坐5-6小朋友,有5-6份玩具,小朋友有凳坐,大人踎係旁邊陪佢,呢度計分,會睇下大人小朋友有無搶玩具,點處理,有無走來走去等(時間越後的人越要等得耐,大人踎到好累,小朋友玩具玩到無耐性)

跟住入房做task, 老師安排小朋友6個坐前面,後面大人,好近
俾問卷你,講解考試不要提小朋友,俾小朋友自己發揮

問卷問題:
1. 你個囡適合咩類型學校
2. 學校教育理念和你不一致點處理
3. 對「贏在起跑線」認同嗎?why?
4. 你是一個好家長嗎?why?

1. 握手,問咩名
2. 有個太陽,有舊雲,叫小朋友吹走舊雲
3. 太陽出黎,唱隻太陽伯伯歌
4. 一起做運動,落凳跟老師走一圈
5. Picnic有蕉/包/蘋果/橙叫bb(其中一)入相對不同顏色的藍
6. 張大故事圖有隻貓肚餓,要小朋友畢魚仔餅放入紙板貓口中(可能有小朋友引唔住食,不過我果組無)
7. 有毛毛蟲一長大變蝴蝶,睇下飛去邊
8. 粗飲管上紙花,叫小朋友插入個剛剛好的筒上
9. 大故事紙有不同動物,續個小朋友random問係咩動物(duck frog bee...)
10. Bye bye 送包餅

我入場時巧遇校長幫我拖小朋友米入去,贊佢好肯跟人

hppa  thank you for sharing  發表於 16-1-21 17:08
   38    0    0    0

引用:我今日in+既流程在G+floor排隊入playgroup+

原帖由 Cutekillq 於 16-01-21 發表
我今日in 既流程

在G floor排隊入playgroup area, 先登記取名貼紙,入其中一房free play, 小朋友除鞋,老 ...
玩玩具計分嗎?因我唔見有老師mark分呀

回覆:SC PN interview 流程

不記

多謝分享,祝你小朋友成功✌🏻️

回覆:Cutekillq 的帖子

謝分享,非常詳盡

我那組好多人出位,的老師淨係捉小朋友都用好多時間,考唔曬咁多野。

我諗你一定好早in, 我在G/F玩左成45分鐘先有得上1/F學校

嘩...咁難既!

我都覺得等入去前玩玩具嗰part唔計分

我小朋友仲未識認填色,放錯了

淨係講動物名都有難度

我都覺得等入去前玩玩具嗰part唔計分 x2

引用:我都覺得等入去前玩玩具嗰part唔計分+x2+

原帖由 BBQhealth 於 16-01-21 發表
我都覺得等入去前玩玩具嗰part唔計分 x2
x3

請問一個家長定兩個家長帶入去ya?

我報咗但無去IN. 我俾老公睇, 佢話個仔該只會做到第十....

引用:我今日in+既流程在G+floor排隊入playgroup+

我今日in 既流程

在G floor排隊入playgroup area, 先登記取名貼紙,入其中一房free play, 小朋友除鞋,老 ...
多謝你的詳細分享!請問用中文定英文interview?

請問有家長用英文interview 嗎?流程一樣嗎?

係門口等果part有扣分 我小朋友跑出門口幾次有老師抄牌 mark左佢個號碼。

剛看到網頁寫: 每位小朋友只限一名家長陪同

請問問卷用中定英答?

請問有冇人知揀左中文in,但小朋友講左英文會扣分嗎?同埋係playgroup 度等in時,係咪只可以一位家長陪同?

我今日in 既流程

考既野多過上年SC PN亦難d。

‹ 上一主題|下一主題