用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 如何教k3重組句子及兩位數加上
go

如何教k3重組句子及兩位數加上 [複製鏈接]

老師話仔重組句子概念比較弱,加數比較差,大家有冇方法可以教下我,好苦惱

18    0    0    0

回覆:pmlai 的帖子

兩位數加法,仔吾夠手指數就吾識

引用:老師話仔重組句子概念比較弱,加數比較差,

原帖由 pmlai 於 16-01-21 發表
老師話仔重組句子概念比較弱,加數比較差,大家有冇方法可以教下我,好苦惱

...
K3要學呢D?

回覆:964000 的帖子

係,所以老師叫我加強D訓練,唉,我都吾知點加強?

引用:係,所以老師叫我加強D訓練,唉,我都吾知

係,所以老師叫我加強D訓練,唉,我都吾知點加強?
盡下人士,吾得就算,應該小一先學。

引用:兩位數加法,仔吾夠手指數就吾識 +

兩位數加法,仔吾夠手指數就吾識
咁用直式得唔得?

回覆:hha 的帖子

等我試試

回覆:hha 的帖子

謝謝你的意見

兩位數加法…首先個位加法基礎如何呢?如果個位未純熟,兩位就會唔順利,除左用直式之外, 都留意下佢做個位情況, 係咪有啲位kick住

重組句子...K3!? 生字都未識好多點理解句子結構…

你個仔數感本身好唔好,如果數感一般就教佢兩位加數等同拉牛上樹,你辛苦時佢又辛苦。我個仔K2時就開始讀公文數,上到小學啲數完全難佢唔到,你襯阿仔仲係K仔,都仲叫做有多少少課餘時間,可以參考下俾佢讀下啲數學班

回覆:zoebear 的帖子

謝謝各位,我仔最盡5十5,因為手指可數,等我去公文數看看,如果找個老師上門補習,大家有咩睇法,我自己就覺得好似早左D,哎,頭痛都爆

回覆 pmlai 的帖子

首先我唔明白為何K3要學重組句子? 雙位加法都已深, 本身超越幼兒本身能力, 學習所有的東西都應按幼兒年齡層/級數,作適切的教育.

重組句子, 首先要有對文子/ 詞語有一定認識/理解, 時間概念, 已懂得常用一些句子. 我覺得可運用數張圖卡, 要小朋友排回正確次序, 並說回情境出來, 再逐步運用詞語,  文字式讀句子.

加法, 可以用一些實物, 比如細小積木/ 生果模型/ 珠仔作教具, 講條數, 由單數教起, 你示範做比佢睇, 再叫佢跟住做,
e.g. 6 + 4  可用6粒紅色積本 + 4粒黃色積本 , 之後可再在再紙張上做.

其實應該問回老師意見, 有什麼合當的方法可行?

補充, 我認為唔好去公文式, 公文式係好機械化, 同埋佢咁細個, 又依家單數都好似未穩固,  避免給他壓力, 怕反效果, 這些基本嘢, 要理解, 明白, 使他感有趣才容易學上去! 加油!

回覆:pbtiger 的帖子

謝謝您的意見,其實我問過老師可以點加強,老師只答我,做多D練習😱

K1時, 朋友(小學教師)介紹我買了一套 OXFORD 出品的 NUMICON , 係商務印也可訂, 等4-6 WEEKS , 約 HK$1500, 先教小朋友1-10, 熟到用布袋COVER住, 抽到都識係幾多!

我家中貼住1-10各圖樣

跟住每星期學一個組合, 1st week 5的組合, 2nd week 6的組合,
直到10的組合, 10組合好重要, 係11-18組合的靈魂, 10的組合要好熟, 如下圖,

K2升K3暑期, 我小朋友已懂18以內的加法, 例如: 7+5, 我教佢先將5其中的3比左7 (7+3), 就是十位的10, 5其中餘下的2就是個位, 所以好易知係12, 佢K2-K3時玩心算時都要望住D圖樣, 當然學新組合時要動手操作實物 1-10 NUMICON

日子有功, 慢慢過渡至無需 實物
NUMICON, 亦無需睇
NUMICON圖樣。

K1開始我寧願佢用 實物
NUMICON, 也不鼓勵數手指

不嬲都話太深不是所有孩子都可以受惠,或許 你kg 用心良苦,想幫學生ham接小一。

Anyway,在下愚見,做重組句子,語感很重要,現開始每日伴讀,日子有功,到小一時便能應付到。兩位加數如只是eg 15+7,數手指便可,上面提到的合十法也可多些和孩子練習,不過未必要用$買,兩隻手10隻手指又或買包糖都得。

以上都救唔到近火,但有助中期發展

教加數進位用合十法係比較有效.

7+8 -> 7+3+5 -> 10+5=15

雖然慢, 起碼計到

雙位數加法, 小一下學期先教...我教女用直式, 再數手指, 數多幾次就記得。

使唔使學進位添?
要的話, 要將 11 至17 的組合背咗去。
e.g.
2+9 = 11
3+8 = 11
4+7 = 11
5+6 = 11

3+9 = 12
4+8 = 12
5+7 = 12
6+6 = 12
...
要背到一望到條題目就講到個答案。

引用:教加數進位用合十法係比較有效.7+8+->+7+3+

原帖由 Ryan_baba 於 16-01-26 發表
教加數進位用合十法係比較有效.

7+8 -> 7+3+5 -> 10+5=15
其實我覺得咁樣仲複雜,首先要知7+?=10, 搵到3後又要8-3, 搵埋5後先可以7+3+5, 對數感差的小朋友唔覺得容易。我覺得首先要佢地背熟1-100 順數逆數,中間隨便一個數開始順數逆數,咁樣再加手指/直式數冇可能唔明

回覆 zoebear 的帖子

公文數只是教小朋友記答案而己,並不是學數學,
有學在公文超三但小三考試測試數學都唔合格..
‹ 上一主題|下一主題