用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 其實TSA對小學生究竟有幾大影響?
樓主: cmamum
go

其實TSA對小學生究竟有幾大影響? [複製鏈接]

我不是以我自己大人的能力去看的, 而是問過約十個不同官津直私小四生(包括我大仔同佢的朋友仔), 佢地上年P3剛考完, 應該都是正常小三能力, 冇人說好難, 最重要冇人說學校要加操, 當然幾間學校不足以令sample 有效, 但亦可能反應左一D事實.  而我自己都常常去留意市面各類補充, 看市面較熱門的TSA補充, 來來去去都同學校課程差不多, 不知有邊part 深.  

我覺得而家官家說改淺題目, 是純應付下大家,到底改淺左咩又有誰知.  難道官家可以完全不理社會聲音而繼續原本的試 ? 另搵50間學校試其實同TSA 原意取全港sample 都不符, 都是另一個下台階而已.  

不過一切一切, 如果TSA 的消失會幫到大部份學生去更好地學習, 我覺得尤它去吧, 反正我地家長都不知有咩損失

醒目開學勳章

回覆:其實TSA對小學生究竟有幾大影響

我仔是sen, 依家已經中一啦,之前都經歷過兩次tsa, 我仔間小學都算果區爭崩頭入的小學,但如果話操練,放假多份tsa練習算是的話,甘學校都有操練

至於話練習深,我從來不看佢做成點,佢做到錯晒又好,岩晒都好(無乜可能),家長做到無所講,不好一見錯晒(錯得多)就開口鬧,學校亦無比壓力學生,壓力來自何處?

引用:+本帖最後由+cmamum+於+16-1-21+14:55+編輯

原帖由 cmamum 於 16-01-21 發表

其實TSA對小學生究竟有幾大影響?  
唔明家長点解要緊張TSA, 考成点都唔关自己小朋友事嫁!! 就算学校谷,都可以叫小朋友唔洗緊張啫!!

Yanamami  我諗大家囗中既谷,係要加堂操練习,甚至Sat番学校操果种~  發表於 16-4-2 10:04

CrabPincers 發表於 16-4-1 07:56
我仔是sen, 依家已經中一啦,之前都經歷過兩次tsa, 我仔間小學都算果區爭崩頭入的小學,但如果話操練,放假 ...
壓力或者來自全日番完学要加堂操練习,甚至Sat番学校操。係原本十幾样功課加体艺操練,再加堂係雪上加霜禁啫~~(我女学校都只係當—份功課禁做下練习,無乜人care呢个試)
‹ 上一主題|下一主題