用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女小學多功課嗎?校風谷唔谷? ...
樓主: 黑糖豆醬
go

聖保羅男女小學多功課嗎?校風谷唔谷? [複製鏈接]

醒目開學勳章 王國長老

回覆:聖保羅男女小學多功課嗎?校風谷唔谷?

1. 改善行為「問題」,學會在適當時候做適當野,老師知小朋友有困難唔等於可以由得佢,我仔去過健苗軒有各類課程可以睇睇邊樣岩,情緒管理、專注力、EQ等係要學,團體生活係要靠各方配合

醒目開學勳章 王國長老

2. 你嘅心儀學校中不乏「半分也不能少」,無中學,就要面對呈分升中。小朋友有可能唔配合做測考(呢樣同能力無關,叻仔唔一定係最高分),呈分係直接受影響,而且操行呢?老師肯包容都俾唔出個A,到中學面試係大影響。

引用:樓主唔好介意我咁講,擾亂課堂秩序在老師心

醒目開學勳章 王國長老

可以的話,搵龍校,俾d空間你同小朋友,唔好為分數、為操行日日角力,親子關係呢樣野破壞左就好難補救,尤其資優孩子內心更難明。希望你唔好覺得我俾說話你聽啦,我好認真的

HaYi  真心同意!  發表於 16-1-23 13:07

引用:樓主唔好介意我咁講,擾亂課堂秩序在老師心

引用:可以的話,搵龍校,俾d空間你同小朋友,唔

黑糖豆醬 發表於 16-1-23 10:25
是否指玻璃窗上寫字?
當然不是,我朋友的女兒只是貪玩在潮濕的玻璃上畫笑面。

引用:男小拔好適合

原帖由 小Monkey 於 16-01-23 發表
男小拔好適合
男拔收既學生都要乖得黎轉數快

幾歲人仔喺行為上變化仲會好大,唔使三歲定八十。我阿仔當年一樣俾幼稚園老師話阿仔上堂時坐唔定,成日扎扎跳,上上下堂離開座位,學校建議阿仔去揾專業人士check下尋求幫助.....阿仔之後乜都冇做過,而家咪一樣坐定定上堂。

回覆:littlefaith 的帖子

都好少事,细個時都有畫

回覆:bumblebee_wong 的帖子

不過都好睇臨場表演,之前見幼稚園肯坐定嘅全部收,有一間突然唔肯答自己叫咩名,真係估佢唔到,咪唔收law!

‹ 上一主題|下一主題