用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 聖保羅男女小學多功課嗎?校風谷唔谷? ...
樓主: 黑糖豆醬
go

聖保羅男女小學多功課嗎?校風谷唔谷? [複製鏈接]

引用:我估冇指定收邊間!香港九龍新界乜人都有!

原帖由 黑糖豆醬 於 16-01-21 發表
我估冇指定收邊間!香港九龍新界乜人都有!
我識兩個入了SPCC的幼稚園都是St Cat, 不過兩個小朋友都好忙好忙,可能D家長好谷。

hppa   this is the actual school like at spcc.  unlike what the '專家' says  發表於 16-1-22 11:08

引用:學校邀請過一位評估專家的意見,建議我仔可

原帖由 黑糖豆醬 於 16-01-20 發表
學校邀請過一位評估專家的意見,建議我仔可以讀課程深d嘅學校,但又話我仔性格唔可以太谷!唔可以入太嚴嘅 ...
"學校邀請過一位評估專家的意見,....話聖保羅男女好適合我仔,叫我試下考。"評估專家又有冇話其他小學適合你個仔嗎?

黑糖豆醬 發表於 16-1-20 14:44
其實專唔專家都唔重要,都係一個意見!
我本身都唔仲意校風太嚴嘅小學,所以了解下,因為我唔想個仔in太多 ...
有專家話我幾襯這個限量版愛馬仕包包, 咁我首先要研究吓手工和質料好唔好先,
阿朱C9話買得起和買到先至諗喇,
我話如果設計和手工唔好, 我去睇都費事, 買唔到, 用番個BYOB 都得架.

其實有幾多人會因為手工和質料而買愛馬仕包包

keiomom    發表於 16-1-24 23:54

黑糖豆醬 發表於 16-1-20 17:29
老師話佢全班最多野講,不停問問題和答問題!好活躍,好enjoy學校上台表演!對認字和閱讀十分有興趣!仲意 ...
哩D同我大仔好似, (佢是讀TSL)

細時亦好多人估佢有資優, 不過我冇check, 同埋我明白就算小朋友本身睇來好叻,
其實要哩D小朋友出好成績, 在傳統學制算難, 因為佢地不很按章法, 同普通學制會有衝突.
讀了4年小學都證實我當初的想法.

我反而覺得SPCC 神校, 但對哩D小朋友未必是topfit,  我個時都冇考.

可能考慮下 DB / CKY,/ Logos 哩 Dfree or IS  仲好.  

不過因小朋友在面試難控制, 一定要報多幾間. 當然不介意抽就無所謂.

hppa  Good comments  發表於 16-1-22 22:16

回覆:AgapePa 的帖子

'

引用:Quote:黑糖豆醬+發表於+16-1-20+14:44+其實

原帖由 AgapePa 於 16-01-22 發表
有專家話我幾襯這個限量版愛馬仕包包, 咁我首先要研究吓手工和質料好唔好先,
阿朱C9話買得起和買到先至諗 ...

揀學校同揀手袋又點同呢?揀學校一定要對子女實用,就算名校亦未必啱用,普通官津亦未必不可取。如果只盲目地用名牌心態去挑選學校,損失嘅只會係自己子女。

回覆:聖保羅男女小學多功課嗎?校風谷唔谷?

我舊年情況同你差不多,我原本只報4間直資,不過幼稚園老師建議亞女報考coed,原本我地無打算考呢間,因為我地以為呢個級數嘅學校,一係識人,一係就父母係專業人仕才有機會,一係小朋友有特異功能,而且我地又冇報讀面試班,又無參加朗誦比賽,可以講係百無,不過既然老師鼓勵,咁我地見只有2次面試,如果入唔到2nd in都只係in 1次啫,結果我們都是報考了…亞女in完仲好喜歡呢間學校,說實話,整個interview過程我真心覺得學校其實好有heart,並不是我之前所唸咁樣,如果想知多d,可以pm我

黑糖豆醬 發表於 16-1-20 14:44
其實專唔專家都唔重要,都係一個意見!
我本身都唔仲意校風太嚴嘅小學,所以了解下,因為我唔想個仔in太多 ...
前幾年有朋友個女,就讀SPCC,有日大回南天响潮濕上畫公仔,俾副校長當場捉到,要見家長及訓示我朋友好好管教自己的小朋友。校風是否太嚴,自行判斷吧。

回覆:Soundervolt 的帖子

You right....我其實並不追求名校……但知道有D 穩定top既學校反而係唔需要谷,反而二線未上軌道的學校先要谷!好似呂x才真係谷到爆,一星期三次默書小一巳好多功課!教會班小朋友,有五六個讀呂小,一講學校就唔開心,冇一個仲意返學! 有朋友說,聖嘉6今年都谷過以前!

我覺得中西區,政府津貼小學大多是多抄寫多默書多功課,但某D Happy School 淺度又淺左d!

我而家正在了解一D課程程度可以深D,但又唔谷唔嚴的! 會試兩三間私小,如考唔到,暫時都幾like 般官,基恩和英二!但暫不考慮
st peter和中西區聖安多尼! 都會繼續留意我仔性格適合d 咩!

回覆:littlefaith 的帖子

是否指玻璃窗上寫字?

回覆:4eyesDad 的帖子

佢反而係話叫我仔唔好入st peter.中西聖安多和高主教!其實我仔如果入嚴嘅學校真係好易會比人罰架!但點解我想入程度深D學校,係因為老師都發覺如果個堂學D野簡單d,我仔係會話好悶!例如學唱歌,正常係要重複教幾次,但我仔聽一次就開始唔想聽,會扮打咸路搖頭fing手d 小動作!但老師問邊個同學可以唱到,佢又真係記得哂d歌詞d音唱哂出來! 經常撩同學玩,但又會經常舉手答問題! 如果8.30-9點自由時間仲會跳唔停講唔停!老師如果少d 耐性真係會頂佢唔順!

所以正揾d 唔嚴但程度不太淺學校,我仔應該係思考型,仲意挑戰,要比佢發揮唔可以死板的!

如津小,基恩都好似都幾適合!英二小班教學多專題研究和討論都幾好!

引用:佢反而係話叫我仔唔好入st+peter.中西聖安

原帖由 黑糖豆醬 於 16-01-23 發表
佢反而係話叫我仔唔好入st peter.中西聖安多和高主教!其實我仔如果入嚴嘅學校真係好易會比人罰架!但點解 ...
如果"嚴既學校"唔適合你個仔,國際學校應該fit哂!

黑糖豆醬 發表於 16-1-23 10:14
You right....我其實並不追求名校……但知道有D 穩定top既學校反而係唔需要谷,反而二線未上軌道的學校先要 ...
SPCC 係家長谷, 唔係學校幫你谷, 所以貎似學校唔需要谷, 默書唔多, 但一樣要你識默, 家長唔出力, 幾難跟得上.

二線學校就谷到行, 默到你識, 操到識背

醒目開學勳章 王國長老

激死,彈apps,再打過

回覆:ACE2126 的帖子

其實都未必考到架,同埋亦要考慮其他因素,因不是一個係兩兄弟!一個六萬,兩個十二萬架啦! 而且收左哥哥私小又未必收细佬,到時细佬派位冇首名子女分,又冇兄弟分!

醒目開學勳章 王國長老

舊消息一則:好多年前有個小朋友讀spcc,資優,玩野每次測考都只做挑戰題,80%交白卷,長期唔合格。見家長如食飯。好在校長話家長肯接受學校都肯接受。而家個學生都應該大學畢業了!校長都換左人,有無變我就唔清楚了

引用:其實都未必考到架,同埋亦要考慮其他因素,

男小拔好適合

醒目開學勳章 王國長老

樓主唔好介意我咁講,擾亂課堂秩序在老師心中係大忌,而家5歲攪笑多咀可能仲好funny ,到12歲仲係咁你會想暈!尤其高年班課程緊湊,老師耐性只有越黎越少。有d野你要考慮:

HaYi  agree, 在local 學制, 始終是循規蹈矩最好, 叻要在課外另找發揮  發表於 16-1-23 13:06
‹ 上一主題|下一主題